Ο «εμφύλιος» στην ΝΔ που οδήγησε στην παραίτηση Χ.Ταραντίλη: Γιατί δεν ήταν για «προσωπικούς λόγους» – Ποιοι ακολουθούν;

Την παραίτηση του για «προσωπικούς λόγους» υπέβαλε χθες ο (τέως πλέον) κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ άμεσα σχολίασε την παραίτηση του Χ.Ταραντίλη υποστηρίζοντας ουσιαστικά πως ο λόγος που οδηγήθηκε σε παραίτηση είναι ο χειρισμός του στην υπόθεση παιδεραστίας του Δ.Λιγνάδη.

«Βάλατε τον δύσμοιρο τον κυβερνητικό σας εκπρόσωπο, έναν νέο άνθρωπο με περγαμηνές, καθηγητή Πανεπιστημίου, να βγαίνει και να κομπιάζει, να μην μπορεί να μιλήσει και να λέει ότι ήταν προσωπικοί οι λόγοι της παραίτησης Λιγνάδη; Το κάνατε, και ήταν όχι βήμα αλλά άλμα, θα έλεγα εγώ, στην προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά την Πέμπτη, δηλαδή πριν παραιτηθεί ο Ταραντίλης, ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρόλα αυτά και ο ίδιος ο κ.Ταραντίλης και η κυβέρνηση, αλλά και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διέψευσαν αμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας πως η παραίτηση ήταν για «προσωπικούς λόγους».

Όπως είχαμε γράψει τότε ο κ. Ταραντίλης είχε επιμείνει πως η παραίτηση του Δ.Λιγνάδη ήταν για «προσωπικούς λόγους», μόνο που λίγα 24ωρα μετά δέχθηκε ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα» από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, αλλά και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, οι οποίοι δήλωσαν πως ζητήθηκε η παραίτηση Λιγνάδη.

Και τα δύο κυβερνητικά στελέχη είπαν ουσιαστικά δημοσίως πως ο Χ.Ταραντίλης είπε ψέματα, κάτι που όπως είχαμε τονίσει από τότε έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Το «δεξιό» background 

Ο Χρήστος Ταραντίλης είναι ένα από τα λίγα «δεξιά» στελέχη που έχει στις τάξεις της η κυβέρνηση της ΝΔ,  εντάχθηκε το 1994, επί του αείμνηστου προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τη ΝΔ.

Tα πισώπλατα «μαχαιρώματα» και η κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η ΝΔ οδήγησαν τον αξιοπρεπή Χρήστο Ταραντίλη στο να υποβάλει την παραίτηση του. Οι αλλαγές στην στρατηγική  που έκανε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της υπόθεσης Δ.Λιγνάδη χρειαζόντουσαν ένα κυβερνητικό εκπρόσωπο πολύ διαφορετικό από τον κ.Ταραντίλη, ο οποίος είναι σχετικά ηπίων τόνων. 

Η κυβέρνηση χρειαζόταν έναν άνθρωπος που δεν θα δίσταζε να θυσιάσει κάθε ίχνος προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας, δεν είναι άλλωστε παράξενο πως τις τελευταίες ημέρες η Αριστοτελία Πελώνη έκανε ολοένα και περισσότερες ενημερώσεις για το θέμα Δ.Λιγνάδη.

Με απλά λόγια, ο καθηγητής αρνήθηκε να επιμείνει στο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ως μοναδικό σκοπό είχε να προστατεύσει από τις πολιτικές της ευθύνες την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Διότι η υπουργός αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η αποκαθήλωσή της θα αντανακλούσε αρνητικά στον ίδιο.

Αντ’ αυτού αποφασίστηκε από τους συμβούλους η ευθύνη να διαχυθεί συνολικά στην κυβέρνηση. Απόφαση όμως η οποία οδήγησε, αντί να παραιτηθεί η Μενδώνη, στην απόφαση Ταραντίλη να εγκαταλείψει το κυβερνητικό πλοίο και να παραμείνει απλός βουλευτής.

Η παραίτησή του δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς εδώ και μία εβδομάδα είχε σταματήσει να εκπροσωπεί την κυβέρνηση και είχε περιοριστεί να υπογράφει «copy paste» ανακοινώσεις σχετικά με τις επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν παύει, όμως, να είναι κεραυνός για την κυβέρνηση, της οποίας οι χειρισμοί οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, παρά τις προσπάθειες που ήδη γίνονται να υποβαθμιστεί η απόφαση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου. Είναι τέτοια δε η αμηχανία που έχει δημιουργηθεί αλλά και η ανασφάλεια για τα επόμενα βήματα, που δεν ορίστηκε νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και ο χρόνος για μια τέτοια απόφαση είχε δοθεί από τον Χρήστο Ταραντίλη, αλλά τη θέση καλείται να πληρώσει η αναπληρωτής του Αριστοτελία Πελώνη.

Φυσικά, δεν είναι μόνον η υπόθεση Λιγνάδη που έχει προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση. Η εκδρομή του πρωθυπουργού στην Ικαρία και το συγγνώμη που ποτέ δεν ζητήθηκε, η πολυγλωσσία και το πινγκ πονγκ ευθυνών με τα όσα συνέβησαν με τη «Μήδεια» αλλά και το πρόβλημα που δημιουργείται με την απεργία πείνας του καταδικασμένου τρομοκράτη Κουφοντίνα έχουν δημιουργήσει μείζονα θέματα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι όσα κατήγγειλε  ο πατέρας του ανιψιού και στενότερου ίσως συμβούλου του πρωθυπουργού, επονομαζόμενου, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ο Σπύρος Δημητριάδης σε ανάρτησή του στο facebook είπε ξεκάθαρα ότι η υπόθεση Κουφοντίνα οδηγείται στα άκρα από την κυβέρνηση, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Να μην ασχολούμαστε με τα χάλια τους. Το θέμα του Κουφοντίνα το έχουν σχεδιάσει. Θα τον σκοτώσουν και αφενός θα μονοπωλήσει την ατζέντα για καιρό, ώστε να μην ασχολούμαστε με τα χάλια τους, και αφετέρου θα συσπειρώσουν το δεξιό ακροατήριό τους» σημείωσε ο πατέρας του κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους. Επανήλθε μάλιστα στο ζήτημα με νεότερη ανάρτηση, σημειώνοντας: «Όταν έχεις αποτύχει παντού και για αντιπερισπασμό αφήνεις κάποιον να πεθάνει, ΔΕΝ υπάρχουν λόγια».

Αυτό που μένει να δούμε είναι ποιοι θα ακολουθήσουν την οδό του Χ.Ταραντίλη, καθώς ήδη πολλά είναι τα λάθη που βαραίνουν και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε ότι αφορά την υπόθεση Λιγνάδη. 

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.