Βουλή: Οργή για τις νέες υποχωρήσεις στο Αιγαίο!

Προ των ευθυνών της για τις ολοένα αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις έφεραν την κυβέρνηση οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος. Στο περιθώριο της συζήτησης στην Ολομέλεια για την υπόθεση Λιγνάδη, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό και για τις ύβρεις του «σουλτάνου».

«Για τις πράξεις αυτές πρέπει να απολογηθείτε εσείς, όχι εγώ, η κυρία Γεννηματά, ο κ. Κουτσούμπας, ο κ. Βαρουφάκης, οι πολιτικοί αρχηγοί – για τις πράξεις όχι μόνο στο θέμα Λιγνάδη, για τις πράξεις σας εν γένει, για το σουρωτήρι στο Αιγαίο από τα τουρκικά πλοία. Για αυτά, για αυτές τις πράξεις! Αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες και χυδαίες!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, αιχμηρή υπήρξε η σχετική αναφορά και της Φώφης Γεννηματά, η οποία κατήγγειλε πως η κυβέρνηση «δεν διασφάλισε ούτε τη δέσμευση της Τουρκίας ότι θα αποφύγει νέες προκλητικές ενέργειες», με αποτέλεσμα εκείνη να αλωνίζει και πάλι στο Αιγαίο, καθώς «το “Τσεσμέ” κοντεύει να φτάσει στο Λαύριο», και μάλιστα, όπως είπε, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του νέου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών στην Αθήνα.

Δριμύ «κατηγορώ» εξαπέλυσε και ο Κυριάκος Βελόπουλος, επισημαίνοντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά άλλαξε τις ονομασίες των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, λέγοντας ότι είναι τουρκικά νησιά.

«Αυτό και μόνο έπρεπε όλους να μας συσπειρώσει και να γίνουμε ατσάλι εδώ μέσα. Όλοι οι Ελληνες βουλευτές θα έπρεπε να δείξουν στον ελληνικό λαό ότι ο Ελληνας δεν πρέπει να φοβάται, ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε» σημείωσε. Προσέθεσε, μάλιστα, πως με μια τέτοια χώρα δεν συζητάς, ούτε πηγαίνεις στη Χάγη, μιλώντας για μια Ελλάδα «ηττοπαθή» και «υποχωρητική», όταν η Τουρκία του «Χίτλερ» Ερντογάν «παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, παραβιάζει το Αιγαίο, διακορεύει, βιάζει την υφαλοκρηπίδα μας και εμείς δεν μιλάμε. Μια Ελλάδα που ανέχεται τον βιασμό της», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το «Τσεσμέ» αποσύρθηκε, 80 τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν θέσει υπο ασφυκτικό κλοιό τα νησιά μας

Εκτέλεσε την αποστολή του και αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ», όπως και η συνοδευτική σε αυτό φρεγάτα «Φατίχ» και πλέον βρίσκονται στο λιμάνι της Σμύρνης. Τη θέση τους καταλαμβάνουν τα 80 τουρκικά πλοία που βγαίνουν στο Αιγαίο για την ετήσια άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με τους Τούρκους, είναι να εκτιμήσει την ετοιμότητα των αρχηγείων, των μονάδων και των πλοίων που συνδέονται με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, να δοκιμάσει τους βασικούς τύπους επιχειρήσεων σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας, Ναυτικών Επιχειρήσεων και από κοινού να βελτιώσει τις δυνατότητες της τακτικής λειτουργίας, τις μεθόδους διαλειτουργικότητας με άλλες δυνάμεις δυνάμεων και την ικανότητα αμοιβαίας υποστήριξης, αυξάνοντας την ετοιμότητα μάχης των μερών που θα συμμετάσχουν. Κατά το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η άσκηση θα διαρκέσει από τις 25 Φεβρουαρίου ως τις 7 Μαρτίου και θα λάβει χώρα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Σε αυτήν, όπως ανακοινώθηκε, θα συμμετέχουν 82 πλοία, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, 12 ελικόπτερα του ναυτικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων, καθώς και ελικόπτερα του στρατού, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, δυνάμεις έρευνας και διάσωσης κ.ά. Συνολικά, όπως ανακοινώθηκε, θα συμμετέχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα και θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαρτίου, την περίοδο δηλαδή που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση, αναμένεται στην ανατολική Μεσόγειο η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλς Ντε Γκολ», για συνεκπαίδευση με ελληνικά μαχητικά και πολεμικά πλοία. Το αεροπλανοφόρο θα συνοδεύεται από ελληνική φρεγάτα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.