Πρόβλεψη, προστασία, σεβασμός στον πολίτη, υπό το μηδέν

Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος

Από προχθές η Αττική βίωσε μια ισχυρή χιονόπτωση που την είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι και ο κρατικός μηχανισμός μας διατυμπάνιζε ότι είναι πανέτοιμος να την αντιμετώπιση, για να δούμε λοιπόν είναι έτσι;

Βράδυ της Δευτέρας έχουμε ολόκληρες περιοχές χωρίς ρεύμα, ενώ έγιναν διακοπές από της 5 το απόγευμα σε Διόνυσο, Δροσιά, Άνοιξη και Άγιο Στέφανο, οι οποίες επαναλήφθηκαν, ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές χωρίς ρεύμα. Οι διακοπές ρεύματος στην βόρεια Αττική, Σποράδες, Εύβοια κ.α αφήσαν χιλιάδες πολίτες χωρίς θέρμανση στο έλεος της θεομηνίας, ακόμη και σήμερα, ενώ στην Εύβοια ξεψύχησε και ένας άνθρωπος εξαιτίας της διακοπής ρεύματος (υποστηρίζονταν μηχανικά η ανάσα του). Αλήθεια την οικογένεια αυτού του συνανθρώπου μας ποιος θα την αποζημιώσει για το χαμό του οικείου τους;

Έκλεισε η εθνική οδός προς Λαμία, ενώ υπήρξαν σοβαρά προβλήματα σε συνοικίες και περιοχές της Αθήνας και της Αττικής όπως είναι η Καισαριανή, Ηλιούπολη, αγία Παρασκευή Στην Αττική, προβλήματα καταγράφηκαν στις περιοχές Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση. καθώς και στο σύνολο της βόρειας Αττικής. Και εδώ γεννιούνται πολλές απορίες

Απορία πρώτη, όσο η ΔΕΗ ήταν αμιγώς κρατική τέτοια φαινόμενα διακοπών σε τέτοια έκταση δεν είχαμε, από την στιγμή που έπαψε το συγκεκριμένο καθεστώς όλα έχουν ξεχαρβαλωθεί. Τώρα το τι ακριβώς συμβαίνει με ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ ας το βρουν οι υπεύθυνοι.

Απορία δεύτερη για ποιο λόγο σταμάτησαν την λειτουργία της Εθνικής οδού και κόπηκε η Ελλάδα στα δυο, για δυο μέρες μάλιστα και αυτό την στιγμή που οι εταιρείες που την εκμεταλλεύονται ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ εισπράττουν όχι μόνο χοντρά διόδια, αλλά έχουν την υποχρέωση που απορρέει από την σύμβαση παραχώρησης που έχουν υπογράψει με το δημόσιο, να κρατάνε το δρόμο ανοιχτό με μηχανήματα που αυτές θα πληρώνουν. Ξέχασα, όμως ότι εδώ οι ιδιώτες κοιτάν να έχουν υπερκέρδος και να μην προσλαμβάνουν άτομα για να είναι σωστές στις υποχρεώσεις τους. Οπότε έρχεται ο αρμόδιος υπουργός «για το καλό μας» και τους λέει κλείστε και «γαία πυρί μιχθήτω», αρκεί να μην πληρώσετε το πρόστιμο γιατί δεν κάνατε την δουλειά σας.

Στις σοβαρές χώρες οι εθνικοί αυτοκινητόδρομοι είναι αυτό που λέει το όνομα τους ΕΘΝΙΚΟΙ και ανήκουν στο δημόσιο το οποίο έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει απρόσκοπτη κίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων και να τις κρατάει πάντα ανοιχτές ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών.

Απορία τρίτη, βλέπαμε στα κανάλια αλατιέρες, αλάτια, μηχανήματα εκχιονιστικά και μας διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους οι δημοσιογράφοι των καναλιών ότι οι κρατικοί παράγοντες, ότι είναι πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν (η διαφήμιση είχε χτυπήσει κόκκινο) την κακοκαιρία και όταν αυτή χτύπησε και έφτασε μέχρι τα παράλια, τα πάντα παρέλυσαν. Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για την σφοδρότητα του καιρικού κύματος, αλλά ακόμη ψάχνουμε να βρούμε την πρόβλεψη και προστασία.

Δυο παραδείγματα ένα εντός των τειχών, που αφορά το πως λειτουργούσαν οι Εθνικές οδοί πριν ακόμη δοθούν σε ιδιώτες, έστω και με προβλήματα αλλά ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ και ένα εκτός των τειχών που συνηγορούν στα γραφόμενα:

Α) Κατέβαινα από την βόρεια Μακεδονία προς Αθήνα, μετά την Λαμία είχε χιονοθύελλα και το ύψος του χιονιού μέσα σε ελάχιστα λεπτά είχε ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και ανέβαινε. Έκλεισε η εθνική οδός; Σαφέστατα όχι. Υπήρξε μόνο μια καθυστέρηση τριών τετάρτων της ώρας στο ύψος της Θήβας εξαιτίας νταλίκας που είχε διπλώσει. Μετά την αποκατάσταση η πορεία συνεχίστηκε απρόσκοπτα μέχρι την πρωτεύουσα. Ούτε η χώρα κόπηκε στα δυο και ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε άψογα. Τώρα που έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες με 20 -30 εκατοστά χιόνι κλείνει, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ για χώρα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, αλλά φαίνεται ότι η νοοτροπία του Κοτζάμπαση ακόμη δεν έχει φύγει από το σημερινό δοβλέτι.

Β) Πριν καιρό βρέθηκα σε χώρα της Ε. Ένωσης και συγκεκριμένα στο ιστορικό της κέντρο, ο καιρός συννεφιασμένος, ξαφνικά βλέπω αυτοκίνητα (αλατιέρες) της οικίας πολιτικής προστασίας να σκορπίζουν αλάτι στο δρόμο. Σε όλους μας που είμασταν από Ελλάδα μας έκανε εντύπωση που είδαμε αυτή την κίνηση από το πουθενά και αναρωτηθήκαμε το γιατί; Η απάντηση ήρθε μισή ώρα αργότερα, όταν άρχισε να πέφτει χιόνι που κάλυψε τα πάντα, πλην αυτοκινητοδρόμου. Έτσι λειτουργούν οι σοβαρές χώρες όπου υπάρχει ΠΡΟΒΛΕΨΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και ΣΕΒΑΣΜΟΣ στον ΠΟΛΙΤΗ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.