Νέα κόμματα κυκλώνουν την ΝΔ

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Η εφημερίδα «Καθημερινή» στη στήλη «Θεωρείο» έγραψε κάτι ενδιαφέρον για την κινητικότητα στην πολιτική περιοχή της ΝΔ: «Γνώστες των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στα δεξιά του πολιτικού συστήματος λένε πως στις επόμενες εκλογές θα κατέλθουν συνολικά τρία νέα δεξιά κόμματα. Φαίνεται πως το Μ-Λ ΚΚΕ και το ΚΚΕ Μ-Λ έχουν και δεξιά… βερσιόν».

Το ένα κόμμα αναγγέλθηκε ήδη από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα ο οποίος έχει δίπλα του τον πρώην υπουργό και βουλευτή Ν. Νικολόπουλο. Όσοι έχουν ακούσει εκπομπές του ξέρουν πάνω – κάτω ποιο είναι το στίγμα του: Υπερπατριωτισμός, αντιαμερικανισμός, ευρωσκεπτικισμός, λαϊκισμός, ενίοτε συνωμοσιολογία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προσεγγίσεις του. Συνηθίζει να επιτίθεται προσωπικά στον Κυρ. Μητσοτάκη και στους συνεργάτες του.

Ένα δείγμα: «Η Ελληνική πολιτεία, υπό την διατεταραγμένη προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκρύβει επιμελώς ότι χιλιάδες Έλληνες πεθαίνουν εγκαταλελειμμένοι, αφημένοι στην τύχη τους από άλλες ασθένειες. Εκατοντάδες, επίσης, αυτοκτονούν κάθε χρόνο με αυξητική τάση».

Έχει, άλλωστε, καταγγείλει ότι με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου σταμάτησε η συνεργασία του με τον τηλεοπτικό σταθμό «Παραπολιτικά» και τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Εδώ και καιρό οργανώνονται οι «Δημοκράτες» ή «Δημοκρατικό κέντρο» ή όπως αλλιώς ονομαστεί το πολιτικό σχήμα των πρώην καραμανλικών που προσπαθούν να συγκροτήσουν πυρήνες σε όλη την επικράτεια. Ευ. Αντώναρος, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Χρ. Ζώης, Ν. Καραχάλιος, Αρ. Ντινόπουλος, Γ. Λαμπρόπουλος και άλλοι φιλοδοξούν να πάρουν μέρος στις επόμενες εκλογές με νέο κόμμα και η απομάκρυνση του ενδεχομένου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τους διευκολύνει.

Για ένα πολύ δεξιό κόμμα εργάζονται οι Φαήλος Κρανιδιώτης, Θάνος Τζήμερος και ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης. Ο πρώτος έχει τη «Νέα Δεξιά», ο δεύτερος εμφανίστηκε στη δημόσια ζωή ως κεντρώος με τη «Δημιουργία ξανά!» αλλά στην πορεία εξέφρασε ακραίες θέσεις, ενώ ο τρίτος διακρίθηκε στον εθνικιστικό αγώνα εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στις σχετικές διεργασίες φαίνεται πως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο οι εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Εστία».

Η προοπτική συμμετοχής τουλάχιστον τριών νέων δεξιών κομμάτων στις επόμενες εκλογές (με απλή αναλογική) εκ των πραγμάτων επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Αλ. Παπαχελά, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έδειξε να έχει ενστερνιστεί το καραμανλικό δόγμα «ούτε λύση ούτε κρίση» στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι μπορούμε να μην έχουμε ένταση με την Τουρκία χωρίς να έχουν οδηγήσει κάπου οι διερευνητικές επαφές. Δεν εμφανίστηκε καθόλου ένθερμος για προσφυγή στη Χάγη και από πολλές πλευρές η στάση του ερμηνεύνθηκε ως απόρροια της πίεσης που δέχθηκε από τον Αντ. Σαμαρά αλλά και ως πρόληψη απέναντι σε κυοφορούμενα εθνικιστικά πολιτικά εγχειρήματα.

Στα αριστερά της ΝΔ υπάρχει επίσης κινητικότητα. H κίνηση «Εμείς», μέσα από τον κύκλο του Ποταμιού που δεν αφομοιώθηκε από τη ΝΔ, εμφανίστηκε με εκπρόσωπο τον πρώην βουλευτή Νίκο Νυφούδη και προσπαθεί να ακουστεί.

Η τελευταία τους ανακοίνωση:

«Το λέμε και Κοινωνικό Φιλελευθερισμό κύριε Μητσοτάκη!

Η δημόσια παιδεία είναι ο κατ’ εξοχήν μηχανισμός παροχής ίσων ευκαιριών σε ένα κράτος. Για αυτό και η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών υπηρεσιών στα δημόσια σχολεία και στα δημόσια πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι λοιπόν προφανές ότι μια κυβέρνηση που καμώνεται ότι επιθυμεί τη βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης θα έπρεπε να εστιάσει στην αυστηρή αξιολόγηση του προσωπικού που παρέχουν το διδακτικό, αλλά και το διοικητικό, έργο. Αντί αυτού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκινά το «μεγαλόπνοο σχέδιό της» αξιολογώντας τους μαθητές και τους φοιτητές. Ωσάν να φταίνε οι μαθητές και οι φοιτητές για τις δυσκολίες αφομοίωσης της γνώσης και όχι τα φριχτά σχολικά εγχειρίδια, οι αδιάφοροι δάσκαλοι, οι μονίμως απόντες καθηγητές πανεπιστημίου και το συνεχές ανοιγόκλειμα των σχολείων, άλλοτε με τις καταλήψεις, τώρα με τις παλινωδίες για τα μέτρα της πανδημίας.

Σε όλα αυτά – αν η αντιπολίτευση είχε θέσει τέτοια επιχειρήματα στην κυβέρνηση αντί για να προσκαλεί σε επαναστατική γυμναστική – είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση θα απαντούσε ότι φταίνε οι “μπαχαλάκηδες που ρημάζουν τα πανεπιστήμια”. Τους οποίους η κυβέρνηση θα κυνηγήσει με τους ειδικούς φρουρούς που θα προσλάβει από το παράθυρο γιατί δεν μπορεί να κόψει το γόρδιο δεσμό των πρυτανικών αρχών με τις φοιτητικές παρατάξεις, ο οποίος και καθιστά τους πρυτάνεις εξαρτημένους για κάθε απόφασή τους. Μια κυβέρνηση που αρνείται να θεσμοθετήσει Συμβούλια Διοίκησης που θα ελέγχουν τη διοικητική και ακαδημαϊκή επάρκεια των πρυτανικών αρχών στη βάση επίτευξης στρατηγικών στόχων τριετίας ή δεκαετίας είναι μια κυβέρνηση που αρνείται την ακομμάτιστη διοικητική τους αυτοτέλεια. Γιατί οι “μπαχαλάκηδες” κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι μόνο με κουκούλα. Είναι και με γραβάτα. Τους έχετε και στην Κυβέρνηση σας.

Το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζονται αξιολόγηση. Οι πολλοί ικανοί δάσκαλοι και καθηγητές χρειάζονται επιβράβευση. Οι πολίτες ενός δίκαιου κράτους χρειάζονται ίσες ευκαιρίες. Μόνο τότε μπορούν να δημιουργήσουν και να προοδεύσουν. Όσοι από αυτούς το θέλουν.

Το λέμε και κοινωνικό φιλελευθερισμό, κύριε Μητσοτάκη.

Από το Γραφείο Τύπου

Νυφούδης Νίκος

Εκπρόσωπος Τύπου».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.