«ΦΩΤΙΑ» ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ : ΟΙ υπόγειες διεργασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εντείνονται οι διεργασίες στα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας καθώς, το μεγάλο ερωτηματικό πόσοι τελικά θα την ψηφίσουν παραμένει αναπάντητο.

Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει – όχι με τη βεβαιότητα των προηγούμενων μηνών – ότι η πλειοψηφία των 151 βουλευτών είναι δεδομένη, ωστόσο ουδείς μπορεί να ξέρει τι θα πράξουν ορισμένοι βουλευτές της Αντιπολίτευσης οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα έλεγαν πριν λίγο καιρό ότι θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ήδη ένας από αυτούς, ο Χάρης Θεοχάρης ο οποίος είχε εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία, προσχώρησε προ ημερών στη ΝΔ και δήλωσε ρητά ότι θα την καταψηφίσει. Ως εκ τούτου, το Μαξίμου, έχει σβήσει ήδη ένα από τα ονόματα που είχε συμπεριλάβει στη «λίστα των προθύμων» και προσπαθεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν και άλλες απώλειες μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει το «Μακεδονικό» στη Βουλή.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, αν κυλήσουν όλα ομαλά στην γειτονική χώρα και ψηφιστούν οι συνταγματικές αλλαγές στα μέσα Ιανουαρίου,  αναμένεται να φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο εντός του Μαρτίου, χρόνος που είναι αρκετός ώστε να υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις από τη «λίστα».

Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα ψηφίσουν συντεταγμένα, ο πρωθυπουργός υπολογίζει στον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ. Προς το ναι φαίνεται να «γέρνουν» οι Μαυρωτάς και Λυκούδης ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τι θα πράξει ο ίδιος αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ερωτηματικό παραμένει ακόμη η στάση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατέρινας Παπακώστα, η οποία έχει δηλώσει πως θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα για τη στάση που θα κρατήσει. Αφενός, θα είναι δύσκολο να καταψηφίσει καθώς σε αυτή την περίπτωση θα απομακρυνόταν από το υπουργείο, αφετέρου ίσως να δεχθεί ισχυρή πίεση από τους ψηφοφόρους της που ανήκουν στο δεξιό φάσμα της πολιτικής και να αναγκαστεί να επανεξετάσει τη στάση της .

Ο παράγοντας Καμμένου

Ο υπουργός Άμυνας όσο βλέπει να καταποντίζονται τα ποσοστά των ΑΝΕΛ λόγω της  πολιτικής του στη Συμφωνία των Πρεσπών, επιδίδεται σε λεονταρισμούς προκειμένου να συγκρατήσει όσο μπορεί τους ψηφοφόρους τους. Στις τελευταίες του δηλώσεις, ανέφερε πως θα παραιτηθούν όλοι οι υπουργοί των ΑΝΕΛ όταν θα φτάσει η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή. Μένει να δούμε, αν θα τηρήσει την κομματική γραμμή η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά η οποία – μέχρι στιγμής –  δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» της για το θέμα.

Την ίδια στιγμή, «γρίφος» παραμένει η στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ καθώς φαίνεται πως βρίσκεται σε αντίθετη γραμμή από αυτήν του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, όσο πλησιάζουμε προς το Μάρτη, οι υπόγειες διεργασίες στα κόμματα προκειμένου να πειστούν ορισμένοι βουλευτές της Αντιπολίτευσης ή ανεξάρτητοι για την αναγκαιότητα ψήφισης της Συμφωνίας θα εντείνονται.

Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και το γεγονός των λαϊκών αντιδράσεων εναντίον βουλευτών που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως εσχάτως έγινε στην Κεφαλονιά με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. «Τον λαό τον ρωτήσατε για τη Μακεδονία; Ή θα κάνετε πάλι δημοψήφισμα μετά, και θα κάνετε το Όχι…. ΝΑΙ; Είστε προδότες. Παλιοπροδότες. Τον ελληνικό λαό τον ρωτήσατε;» φώναξαν κάτοικοι του νησιού.

 

 

 

Πηγή: https://www.in.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.