Ο Κ. Χατζηδάκης και ο project manager

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προεκλογικά, δεν είχε κρύψει τα σχέδιά του για ραγδαίες ιδιωτικοποιήσεις και για συρρίκνωση του κράτους ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι η υγεία και η παιδεία.

Η πανδημία ανέτρεψε τον νεοφιλελεύθερο προγραμματισμό γιατί ανέδειξε, σε πλανητικό επίπεδο, τη σημασία του δημόσιου τομέα στη διαχείρισή της.

Η ΕΕ καλούσε τις κυβερνήσεις σε επεκτατικές πολιτικές, τσαλακώνοντας το δόγμα της λιτότητας που κυριάρχησε την προηγούμενη δεκαετία, χωρίς αυτοκριτική, σαν ήταν η μόνη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Αλλά ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει ούτε στον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους ούτε στη δωρεάν υγεία, παιδεία και πρόνοια.

Γι αυτό και δυσκολεύεται, διστάζει, καθυστερεί. Είναι πολύ χαρακτηριστική τον ενδοιασμών του η απροθυμία του να ενισχύσει ουσιαστικά το εθνικό σύστημα υγείας, με προσωπικό και υποδομές που δεν θα έχουν έκτακτο αλλά μόνιμο χαρακτήρα.

Δεν θέλει να δώσει στα δημόσια νοσοκομεία τίποτα που θα τους μείνει και μετά, αφού περάσει η πανδημία.

Ανάλογη είναι η στάση του στα θέματα παιδείας. Εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες κολεγίων και προωθεί ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της εκπαίδευσης, ενώ δεν δίνει πόρους στα πανεπιστήμια για έρευνα, υποδομές και καινοτομία, πάρα μόνο αστυνομικούς για φύλαξη.

Αλλά το πιο αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι ο project manager στον ΕΦΚΑ. Τον ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης ως άνθρωπο-κλειδί για λύση στο τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και δυο μέρες μετά ανακοίνωσε ο ίδιος ότι δρομολογείται η λύση: Οι άνω των 62, με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, θα παίρνουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ προσωρινά και αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στην περίοδο που έκαναν την αίτηση και περιμένουν. Και αυτή η διευθέτηση θα γίνει μέσα σε δυο μήνες γιατί “δεν πάει άλλο”.

Αλήθεια, χρειαζόταν η πρόσληψη του κ. Μ. Κεφαλογιάννη ως project manager για να αποφασιστεί κάτι λιγότερο από το αυτονόητο; Πρόκειται για κάποια ιδέα που μόνο ένα έμπειρο μεγαλοστέλεχος επιχειρήσεων και τραπεζών μπορεί να σκεφτεί; Λύθηκε ο κόμπος της γραφειοκρατίας και των διοικητικών αγκυλώσεων με το που φύσηξε στον ΕΦΚΑ άνεμος ιδιωτικής πρωτοβουλίας;

Το μόνο που ισχύει είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπου βρει την ευκαιρία, δείχνει το νεοφιλελεύθερο χαμόγελό της. Δεν πιστεύουν στο Δημόσιο και ενοχλούνται για τον εγκλωβισμό τους στο κράτος που, λόγω της πανδημίας, έχει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Η ψυχή τους θέλει project managers. Παντού και για όλα. Ο Κ. Χατζηδάκης έκανε την αρχή και, όταν η συγκυρία το επιτρέψει, θα υπάρξει ακάθεκτη συνέχεια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.