Επιτελικό Κράτος και νεποτισμός

Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, μια λέξη φετίχ και μαγική , που σε αντικατάσταση άλλων που εχουν χρεωκοπήσει στα μάτια του λαού μας ,όπως «αλλαγή», «επανίδρυση του κράτους» , «δικαιοσύνη» ,«ισότητα», «πρώτη φορά αριστερά» κλπ , εισβάλει αμόλυντη και αγνή ως ζητούμενο στην κοινωνία μας σημερα , για να γεννήσει προσδοκίες και να αναπτερώσει τις ελπίδες των Ελλήνων ότι κατι καινούργιο θα έλθει στην Χωρα μας ……………. Δυστυχως ομως, βλεπουμε και σημερα ότι η αναξιοκρατία, ο κομματισμός και ο ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ* επικράτησαν και επικρατουν , σε όλους σχεδόν τους τομείς της δημόσιας διοίκησης .
Βλεπουμε με έκπληξη σημερα , εν μέσω της πανδημίας που μαστίζει την Χώρα μας , εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που βίωνει ο λαός μας , εν μέσω της κρίσης στα εθνικά μας θεματα , που ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να ασχοληθούν οι κρατούντες με την άμυνα της Χώρας και την καλλιέργεια και εξύψωση του εθνικού φρονηματος του λαού μας , οι κυβερνώντες να ασχολούνται πως θα τακτοποιήσουν τα παιδιά της «παρέας»……….., ως μετακλητούς υπαλλήλους, ως συμβούλους , ως επιστημονικούς συνεργάτες ………με μισθό πολυ μεγαλύτερο από τον χειριστή των πολεμικών μας αεροσκαφών , από τον κυβερνήτη ενος πολεμικού πλοίου , από τον διοικητή ενος στρατιωτικού Σχηματισμού ……
Προεκλογικά μας έλεγαν και ο λαός τους πίστεψε ,“Το επιτελικό κράτος δεν θα πληρώνει καρανίκες” αλλά θα έχει τεχνοκράτες, επιστήμονες , θα εχει τους άριστους , τους άξιους , που θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα. Ήρθαν βέβαια οι τεχνοκράτες και πληρώνουν και αυτοί πολλούς «καρανίκες».
«Το επιτελικό κράτος» και όλοι αυτοί που επανδρώσαν την «παρέα»,δεν έμαθαν εκεί στο εξωτερικό που σπούδαζαν……..η «εργάζονταν»……………..ότι βασικες προϋποθεσεις για αποτελεσματική και ορθολογική πρόσληψη προσωπικού στον δημόσιο τομέα και κυρίως στην επάνδρωση του κρατικού μηχανισμού , για να έλθει ο πολυπόθητος εκσυχρονισμός του κράτους , είναι :
Κατ αρχήν η Ανάλυση της Θεσεως Εργασίας (Job Analysis) ,που καταγράφει με ακρίβεια τις υποχρεώσεις της θέσης. Αυτή η αναλυτική περιγραφή της θέσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική επιλογή και πρόσληψη νέου προσωπικού. Αν ξέρεις τι ψάχνεις ακριβώς, τότε ξέρεις και το πότε και αν το βρήκες.
Επίσης η Περιγραφή της Θέσεως Εργασίας (Job Description). Η ύπαρξη μιας αποτελεσματικής Ανάλυσης Θέσεως Εργασίας βοηθάει τα μέγιστα τη δημιουργία μιας λειτουργικής Περιγραφής Θέσεως Εργασίας οπου εχουμε λεπτομερέστερη ανάλυση μιας θέσεως εργασίας με τη πλήρη καταγραφή των έργων (tasks) και των υποχρεώσεών της.
Εν συνέχεια οι Απαιτήσεις Θέσεως Εργασίας (Job Specifications). Οπου σε ενα έντυπο καταγράφονται λεπτομερώς οι ποιοτικές διαστάσεις και απαιτήσεις της συγκεκριμένης θεσεως. Παρουσιάζονται, δηλαδή, εκείνα τα ψυχικά και ενδεχομένως ηλικιακά , σωματικά χαρακτηριστικά, που κρίνονται απαραίτητα για την τοποθέτηση ενος ατόμου σε αυτή την θέση εργασίας.
Και τέλος προκήρυξη της θεσεως .
Με τις παραπάνω διαδικασίες, ο ιδιωτικός τομέας , οι εταιρείες, και στην Χώρα μας πλέον, προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό , συμβούλους, για να προωθήσουν την ανάπτυξη και τα συμφέροντα τους και συνήθως μεγαλουργούν .
Ομως το «επιτελικό κράτος» αντί να επιβάλει νέες διαδικασίες για πρόσληψη στελεχών στον κρατικό και κυβερνητικό μηχανισμό , γύρισε στην γνωστή παλαιοκομματική μέθοδο επιλογής και διορισμού στελεχών , μέθοδος που χρεοκόπησε την χώρα και εκμαύλισε τον λαό μας, σε συνδυασμό βέβαια με την ισχύουσα σημερα παρεΐστικη αντιληψη διακυβέρνησης της Χώρας .
Αποτυχημένοι πολιτευτές ,παιδιά του κομματικού σωλήνα και της ευρύτερης «παρέας», «σαλταδόροι»της πολιτικής χωρίς εμπειριες διοικήσεως ,χωρίς να έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο , χωρίς ουσιαστικά και τυπικά προσόντα ,με ελάχιστες εξαιρέσεις ,τοποθετήθηκαν διοικητές στα νοσοκομεία, γενικοί και ειδικοί γραμματείς σε καίριους Οργανισμούς του κράτους , μόνο και μόνο για να επιλύσουν το βιοποριστικό τους θέμα και να προετοιμαστούν για την επόμενη εκλογική μάχη , για κατάληψη της χρυσοποίκιλτης θέσης του βουλευτή ,όταν στην χώρα έχουμε εκατόμβη νεκρών και οικονομική καταστροφή και τώρα μπήκε και το κερασάκι στην τούρτα της αξιοκρατίας με τον διορισμό ενός «πολύχρωμου πολιτικά» καρανίκα , ενος δήθεν “φιλελεύθερου- αντικρατιστή”, που “βολεύτηκε” ως ειδικός σύμβουλος στο γραφείο του κυρίου Αντιπροέδρου της κυβερνήσεως , ως υπέρμαχος πλέον του κρατισμού και του δημοσίου ….
Το πραγματικό ζήτημα εδώ βεβαίως δεν είναι το βόλεμα και ενος ακόμη αποτυχημένου πολιτευτή , αλλα ειναι η εξαπάτηση του ελληνικού λαού, η διαστρέβλωση εννοιών, ειναι τι μήνυμα στέλνουμε στους νέους ανθρώπους , που αγωνίζονται να αποκτήσουν εφόδια για να βρουν μια δουλειά στην Χώρα μας .
Κυριε Αντιπρόεδρε , με όλο τον σεβασμό προς το θεσμό του Ανώτατου Δικαστού που κατείχατε, είστε υπερήφανος για την επιλογή σας;
Κύριε Αντιπρόεδρε , εσεις ένας υπέρμαχος της δικαιοσύνης , τι μήνυμα στέλνετε στους νέους της χώρας μας , που αγωνίζονται να αποκτήσουν μεταπτυχιακα και διδακτορικά και να βρουν μια δουλειά , όταν εσεις επανδρώνεται τον κρατικό μηχανισμό με αποτυχημένους πολιτευτές και οχι μόνο…..;
Κύριε Αντιπρόεδρε τι λέτε στους νέους της Χώρας μας , στην αφρόκρεμα της κοινωνίας μας ,που ξενιτεύονται για ενα κομμάτι ψωμί ………. ενώ έπρεπε να τους επιλέξετε για να επανδρώσετε το επιτελικό κράτος ;
Κύριε Αντιπρόεδρε και πρώην Πρωθυπουργέ , τι λέτε στους γονείς των νέων της Πατριδος μας , που ξυπνούν το πρωί και βλέπουν τα παιδιά τους ,που τα σπούδασαν με στερήσεις και με βάσανα , να κάθονται στο οικογενειακό τραπέζι και να κοιτούν το ταβάνι , να τους κοιτούν στα μάτια και να αναρωτιούνται , αυτό ειναι το κράτος; που ειναι οι θέσεις εργασίας που μας έλεγαν όλοι προεκλογικά; και τωρα τι κάνουμε………;
Και εσεις δίνεται το παράδειγμα με το να διορίζεται γυρολόγους και σαλταδόρους της πολιτικής σε θέσεις ευθύνης ,σε θέσεις συμβούλων ………σε μια πολυ δύσκολη εποχή για τον λαό μας, ενώ τα καλα «μυαλά»της χώρας μας η ξενιτεύτηκαν η ειναι στην ανεργία και στο περιθώριο της προσπάθειας της χώρας να σταθεί στα πόδια της …….
Αυτα ειναι τα Πρότυπα που προωθουνται στην κοινωνία μας; Ειναι βέβαια νομότυπο αλλα σιγουρα δεν ειναι ηθικό ……
Καλό ειναι , κύριε Αντιπρόεδρε , με όλο το σεβασμό , επαναλαμβάνω,προς τον θεσμό , να συγκινούμαστε και να δακρύζουμε δημόσια ……………………..οχι μόνο για προσωπικα μας θεματα αλλα και να «κλαίμε» για την κατάσταση της Χώρας , για τον ξενιτεμό των νέων μας , για τις εκατόμβες των νεκρών που αφήνει πίσω της η πανδημία , για τον επιχειρηματία που κρεμάστηκε , για την δυστυχία , την φτώχεια , την ανεργία , και βέβαια για την απώλεια της εθνικής μας αξιοπρέπειας , που έφεραν τα μνημόνια με τις πολιτικές που εφήρμοσε διαχρονικά το πολιτικό κατεστημένο , που τόσο πίστα υπηρετείτε όλα αυτα τα χρόνια …….
Κύριε Αντιπρόεδρε οι Αξιοι και οι Έντιμοι ειναι αυτοί που θα ΔΩΣΟΥΝ αξιοπρέπεια και πρόοδο σε αυτόν τον τόπο , σε αυτόν τον λαό . Οι Αξιοι ειναι αυτοί που θα δημιουργήσουν μια καλυτερη Ελλάδα . Υπάρχουν οι Αξιοι ,οι Άριστοι , οι Έντιμοι, οι Δημιουργικοί άνθρωποι, ειναι δίπλα μας στην κοινωνία ,που δεν ενδιαφέρονται για το χρήμα, για το πως θα αυξήσουν τα ακίνητα τους ………., αλλα μόνο για την προκοπή και την ευημερία αυτού του τόπου και την κοινωνική δικαιοσύνη .
Αυτούς καλέστε να επανδρώσουν το επιτελικό κράτος . Τα αξιοκρατικά επιλεγμένα άτομα δεν μαζικοποιουνται , δεν χειραγωγούνται, δεν ετεροκαθοριζονται και το κυριότερο δεν μεταβάλλονται σε άβουλα κομματικά όργανα, δεν αγαπούν ιδιαίτερα την καρέκλα της ΕΞΟΥΣΙΑΣ αλλα μόνο την θέση της προσφορας .
Η αξιοκρατία και ο εκσυγχρονισμός, είναι το ζητούμενο από όλους, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε αυτά.
Μας “εκσυγχρονίζετε” τόσα χρόνια και ακόμα μιλάμε για ελλείψεις, για καθυστερήσεις, γραφειοκρατία, για αίθουσες που δεν υπάρχουν και για την… πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Και αυτό γίνεται διοτι όταν διάφοροι επιτελικοί μιλούν για “τεχνοκράτες και εκσυγχρονισμό” στην Ελλάδα, εννοούν απλώς τον εκσυγχρονισμό της ζωής των λίγων με τα λεφτά των πολλών.
Δεν πρόκειται η ΠΑΤΡΙΔΑ μας κύριε Αντιπρόεδρε να ξεπεράσει το φαύλο κύκλο της αναξιοκρατίας και της ρουσφετολογίας , αν το πολιτικό σύστημα της Χώρας δεν αντιμετωπίσει τον κρατισμό και την διαπλοκή , την κομματοκρατία και την διαφθορά , τις πελατειακές σχέσεις και τον συντεχνιασμό , την κρατική γραφειοκρατία και τον ΘΕΣΜΙΚΟ ΥΠΟΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΡΩΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ .
Ελπίζω να σας συγκίνησα……………. λιγο κύριε Αντιπρόεδρε μήπως αναλάβετε προσπάθεια, στα πλαίσια των καθηκόντων σας ,πραγματικής ανασυγκρότησης της Χώρας μας ,μήπως φέρετε τους άριστους στο προσκήνιο , μήπως η ΠΑΤΡΙΔΑ αποκτησει και πάλι την χαμένη εθνική της αξιοπρεπεια και την απεξάρτηση από τον ξένο παράγοντα , πάντα βέβαια στα πλαίσια των συμμαχικών δεσμεύσεων , διοτι το πολιτικό κατεστημένο της Χώρας δεν εχει αυτες τις ευαισθησίες που οφείλει και εχει ένας Ανώτατος Δικαστής .
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΑΣ , ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ………ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ………ΑΝΑΨΤΕ ΕΝΑ ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΝΕΟ ΜΑΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΘΡΕΨΕ ΚΑΙ «ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ» ΤΕΡΤΣΕΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΔΕΣ………
ΥΓ: Ο νεποτισμός είναι η οικογενειοκρατία ,η οποία εκδηλώνεται με την παραχώρηση θέσεων και αξιωμάτων σε συγγενείς και φίλους. Είναι η εκμετάλλευση από κάποιον του αξιώματος ή της θέσης που κατέχει, για να προωθήσει συγγενικά ή άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του σε θέσεις κι αξιώματα χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια. Η πρακτική αυτή εμφανίζεται συνήθως στην ελληνική πολιτική σκηνή διαχρονικά .
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον εγκριτο Ιστότοπο Militaire.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.