ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «νόμο της σκλαβιάς» – Χιλιάδες στους δρόμους [εικόνες]

Σε γενικό, αντικυβερνητικό ξεσηκωμό βρίσκονται οι κάτοικοι της Ουγγαρίας, αντιδρώντας στον επονομαζόμενο «νόμο της σκλαβιάς» που έφερε η κυβέρνηση Ορμπάν και την Πέμπτη επικυρώθηκε από τον πρόεδρο της χώρας, Γιάνος Αντερ.

Το βράδυ της Παρασκευής στους δρόμους της Βουδαπέστης συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Ούγγροι -από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης- οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία προς το προεδρικό μέγαρο.

Η χθεσινή διαδήλωση αναμένεται να είναι η τελευταία πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, με την αντιπολίτευση να προγραμματίζει συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Aπό τη χθεσινή διαδήλωση / Φωτογραφία: ΑP Images

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στις 12 Δεκεμβρίου τις κινητοποιήσεις τους όταν το κοινοβούλιο ψήφισε τον εν λόγω νόμο. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τους επικριτές του, επιβάλλει συνθήκες δουλείας, καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως από τους εργαζόμενούς τους, για τις οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν να τους πληρώσουν έως και τρία χρόνια. Σε άλλη διάταξη του νόμου ανοίγεται ο δρόμος για την εξαήμερη εργασία.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν χαρακτήρισε «υστερικούς» τους διαδηλωτές και υπερασπίστηκε την μεταρρύθμισή του αυτή στον τομέα της απασχόλησης. Μιλώντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό τόνισε ότι σκοπός της μεταρρύθμισης είναι «απλά να καταργήσει τους άχρηστους κανόνες, ώστε αυτοί που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα να μπορούν να δουλέψουν περισσότερο».

Ο Βίκτορ Ορμπάν προσέθεσε ότι «αυτοί που φωνάζουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου είναι αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και τα ψέματα τους δεν έχουν όρια».

Ο Βίκτορ Ομπάν / Φωτογραφία: AP Images

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εργατικά συνδικάτα που αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση αυτή και μετείχαν στη διαδήλωση έχουν απειλήσει με γενική απεργία, ενώ δημοσκόπηση, που έγινε από το ινστιτούτο Publicus και τα αποτελέσματά της δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Ούγγρων κρίνουν ότι οι διαδηλώσεις αυτές είναι αιτιολογημένες.

Την μήνιν των διαδηλωτών χθες το βράδυ είχε προκαλέσει και δεύτερος νόμος της κυβέρνησης Ορμπάν, τον οποίο επικύρωσε επίσης ο πρόεδρος της χώρας την εβδομάδα αυτή, ο οποίος αφορά την ίδρυση νέων δικαστηρίων. Ο νόμος αυτός προβλέπει την θέσπιση διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς.

Ο Ορμπάν έχει βρεθεί σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης και την επέκταση του ελέγχου του επί της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο νέος δικαστικός νόμος αποτελεί την πιο πρόσφατη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών υπό τον Ορμπάν, που ανήλθε στην εξουσία το 2010.

Οι διαδηλωτές χθες εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους και σε άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης που οδήγησαν το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU), το οποίο ίδρυσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, να φύγει από τη Βουδαπέστη και να μεταφερθεί στη Βιέννη.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.