Καραμανλικοί στα κάγκελα

Θοδωρής Καραγιαννίδης

O εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Θόδωρος Ρουσόπουλος, σύμφωνα με τις διαρροές που είχαν προηγηθεί, ήταν σίγουρος υπουργός και πιθανότατα υπουργός Τουρισμού. Οχι μόνο δεν μπήκε στην κυβέρνηση αλλά έγινε και παραπολιτικό με τον «Βηματοδότη» να γράφει την Κυριακή ότι η Ντόρα Μπακογιάννη τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα αναλάβει υπουργός Τουρισμού και τελικά «έμεινε μπουκάλα».

Ο αναπληρωτής υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, «πουλέν» του Πέτρου Μολυβιάτη που βρισκόταν πολύ κοντά στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή,  ήταν ένας από τους ελάχιστους που είδαν την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση με την σαμαρική Σοφία Βούλτεψη να τον διαδέχεται.

Και ο Δημήτρης Καιρίδης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής έμεινε εκτός και είδε να γίνεται υφυπουργός ο ανταγωνιστής του ως διεθνολόγος συνάδελφός του στο Πάντειο Αγγελος Συρίγος.

Τα νέα του ανασχηματισμού δεν ήταν καλά για τους καραμανλικούς.

Και αυτό που οπωσδήποτε δεν περίμεναν ήταν να γιορτάσει ο πρωθυπουργός τα πέντε χρόνια από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ.

«Τι ήθελε να μας πει; Να μας θυμίσει ότι μας νίκησε;» αναρωτιόταν καραμανλικός βουλευτής που είχε διαβάσει δημοσιεύματα κατά τα οποία ο ευρωβουλευτής Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα ωθηθεί στην αποστρατεία μετά τη λήξη της θητείας του και ο Κ. Καραμανλής δεν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής.

Αντιδράσεις

Από τότε που ο καραμανλικός βουλευτής Γ. Βλάχος είχε προκαλέσει επεισόδιο μέσα στη Βουλή σε βάρος του υπουργού Κ. Χατζηδάκη επειδή δεν έκανε δεκτές τροπολογίες του, είχε φανεί ότι υπάρχει εκνευρισμός στο καραμανλικό στρατόπεδο. Ο Βλάχος ήξερε ότι ο Στ. Πέτσας προορίζεται να πολιτευθεί στην εκλογική του περιφέρεια, ανατολική Αττική, και ότι ο ίδιος θα κινδυνεύσει να χάσει την έδρα του.

Το τελευταίο διάστημα οι φωνές των καραμανλικών ακούγονται όλο και εντονότερα με τρόπο που δυσκολεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα:

-Εναντίον της έναρξης διερευνητικών επαφών με την Τουρκία τάχθηκε ο Γιάννης Βαληνάκης που δεν είναι μόνο καθηγητής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας/ΕΚΠΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. Είναι ένας από τους στενότερους προσωπικούς φίλους του Κώστα Καραμανλή.

Εχει γράψει (Καθημερινή) ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να βιαστούμε για νέες διμερείς διερευνητικές, τουλάχιστον μέχρι την Εκθεση Μπορέλ-Κομισιόν για την Τουρκία τον Μάρτιο που (με δικό μας ενεργό lobbying) θα θέσει ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο σχέσεων Ε.Ε. – Αγκυρας». Και έχει αναρωτηθεί: «γιατί τέτοιος ζήλος να ξεκινήσουν πάλι οι διερευνητικές από εκεί που σταμάτησαν; Η βιασύνη που επιδεικνύεται από ελληνικής πλευράς για τις διερευνητικές στέλνει στον Ερντογάν επικίνδυνα μηνύματα (φθηνής και προσωρινής) εξαγοράς μιάς επίπλαστης ηρεμίας αν συμμορφωθούμε προς τις υποδείξεις. Σήμερα θα είναι οι διερευνητικές, αύριο η αποστρατικοποίηση των νησιών, μεθαύριο η Λωζάνη».

Η θέση Βαληνάκη είναι ευθέως αντίθετη με τη θέση της κυβέρνησης.

-Είχε προηγηθεί το δριμύ κατηγορώ του πρώην βουλευτή και πρώην υφυπουργό της ΝΔ Κώστα Κιλτίδη  σε βάρος όλων «όσοι ασκούν  διοίκηση» στο νοσοκομείο Κιλκίς με αφορμή τον θάνατο νοσηλεύτριας η οποία εργαζόταν στο νοσοκομείο και μολύνθηκε από τον κορονοϊό. Ο Κιλτίδης, όπως ξέρουν οι μυημένοι στα γαλάζια μυστήρια, βρίσκεται πολύ κοντά στον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος θεωρείται από πολλές πλευρές ότι θα πρωταγωνιστήσει στην μεταΜητσοτάκη εποχή της ΝΔ.

-Και ξαφνικά εμφανίστηκε η Φεβρωνία Πατριανάκου. Πρώην βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ επί ηγεσίας Καραμανλή και πρώην εκπρόσωπος του κόμματος εξέφρασε στο twitter εθνικές ανησυχίες:

Τι δεν καταλαβαίνουμε; Τι δεν μας λένε;

6/1: Σύγκρουση σκαφών τουρκικής ακτοφυλακής και Ελληνικού λιμενικού στα  Ίμια

8/1: Αναβολή προγραμματισμένης επίσκεψης  στο Καστελόριζο, του Υπουργού Εθνικής Αμύνης,  με τον αρχηγό ΓΓΕΘΑ, Στρατηγό Κ. Φλώρο

Ζητούνται απαντήσεις.

Και αμέσως μετά ο πρώην γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Νίκος Καραχάλιος, ο οποίος είναι γνωστό ότι «ζυμώνεται» με καραμανλικούς πρώην υπουργούς για τη συγκρότηση πολιτικής κίνησης, αποδόμησε πλήρως τον «ανασχηματισμό του Τάκη».

Αν στο κέντρο του κάδρου βάλει κανείς και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια που έχει σε μεγάλο βαθμό αυτονομηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεντρώνει το σεβασμό των καραμανλικών, τότε έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις αθέατες διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.