ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΤΙΣ οικονομικές συνεργασίες στα Βαλκάνια

 

Όταν επιλυθεί οριστικά το Μακεδονικό, τότε η ανάπτυξη στην περιοχή θα περάσει (και) μέσα από κοινές δράσεις μεταξύ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας-Σερβίας.

Σε αυτή τη δέσμευση προχώρησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων στο Βελιγράδι μετά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.

Το σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι ο Σέρβος Πρόεδρος μίλησε άκρως θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγει στην περιοχή, δίνοντας τον τόνο στην βαλκανική υποδοχή που θα έχει η επίλυση της 30ετούς εκκρεμότητας ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια.

Εκκρεμότητα που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, δημιουργούσε μία “γκρίζα περιοχή” η οποία χώριζε την Ελλάδα και την Σερβία όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Στόχος μας είναι η πρώτη διεθνής συμφωνία που θα συναφθεί από τη γειτονική μας χώρα με τη νέα της ονομασία, να είναι ανάμεσα στις τρεις χώρες, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως θα ονομασθεί σε λίγο καιρό. Έτσι ώστε να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς έναν σιδηροδρομικό άξονα που θα συνδέει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και από εκεί τη Βουδαπέστη, που θα φέρει χρονικά πιο κοντά την Ελλάδα και τη Σερβία και θα έχει εξαιρετικά ευνοϊκές συνέπειες για το εμπόριο, τον τουρισμό, τους δεσμούς μας στην περιοχή αλλά και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ζωτικός χώρος τα Βαλκάνια»

Δίνοντας μεγάλη έμφαση στην προοπτική που ανοίγει η επίλυση του “σκοπιανού”, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι “τα Βαλκάνια είναι για εμάς οικονομικός ζωτικός χώρος όπως είναι η Ελλάδα για τις άλλες βαλκανικές χώρες”.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, και αφού εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των Σκοπίων και της Αθήνας η Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα “ξεκλειδώσουν” οι μεγάλες δυνατότητες που παρέχει η περιοχή.

“Μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Κοινοβούλια των χωρών μας (σ.σ. Ελλάδας και πΓΔΜ) θα προχωρήσουμε σε τριμερή συνεργασία για την αναβάθμιση του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου ως διαμετακομιστικών κέντρων και μετά να προχωρήσουμε στο σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας», τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος τόσο στους λαούς όσο και στις παραγωγικές δυνάμεις των χωρών αυτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Βούτσιτς: “Για τη Σερβία είναι πολύ σημαντική η συμφωνία των Πρεσπών γιατί οι δύο χώρες μας θα συνδεθούν ακόμη περισσότερο. Δεν θέλουμε να αναμειχθούμε στα εσωτερικά σας θέματα, θέλουμε όμως να δείξουμε τον δρόμο που η Σερβία υποστηρίζει. Αν πάνε όλα καλά με τη συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσαμε να έχουμε τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας και Σκοπίων» δήλωσε, δίνοντας τη δική του νότα αισιοδοξίας για την “μετά-σκοπιανό” εποχή.

Οργή Μαξίμου για “εκλογολογία” Μητσοτάκη

Την ώρα των κοινών δηλώσεων Τσίπρα-Βούτσιτς στο Βελιγράδι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αθήνα μιλούσε πάλι για εκλογές “μέχρι τον Μάιο”. Το Μαξίμου δεν έκρυψε την οργή του για “την εξώφθαλμη προσπάθεια τορπιλισμού κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας που καταβάλλεται εντός και εκτός συνόρων”.

Η οργή αποτυπώθηκε σε εξόχως σκληρές διαρροές κυβερνητικών πηγών:

“Ο κ. Μητσοτάκης τυφλωμένος από το πάθος του για εξουσία, αδυνατεί να παρακολουθήσει την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια.

Η κυβέρνηση ανοίγει ιστορικούς δρόμους με τον EastMed και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτός αγχώνεται για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, τις οποίες άλλωστε ζητά διαρκώς εδώ και τρία χρόνια. Να δούμε, όμως τώρα, που στο Σύνταγμα της πΓΔΜ επιβεβαιώνεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καθορίζει εθνότητα, τι άλλο ψέμα θα σκαρφιστεί για να την καταψηφίσει».

Εκεχειρία λόγω εορτών

Από σήμερα πάντως οι τόνοι αναμένεται να πέσουν καθώς αρχίζει και επισήμως το Χριστουγεννιάτικο πενθήμερο. Πλην απροόπτου, τα “σπαθιά” θα βγουν από τα θηκάρια από Πέμπτη, για να υποδεχθούν μία από τις πιο δύσκολες εκλογικές χρονιές των τελευταίων χρόνων. Με το Μαξίμου, πάντως, να επιμένει ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο ή, εάν χρειασθεί, τον Μάιο. “Αλλά όχι νωρίτερα”…

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.