Πέτσας: Μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου αρχικά στην Ελλάδα

Πέτσας: Μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου αρχικά στην Ελλάδα

Μειωμένος θα είναι ο αριθμός των εμβολίωνγια τον κορονοϊό που θα φτάσει στη χώρα μας σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

“Έχω καλά και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε άρα υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου.

Θα πάρουμε γρηγορότερα γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε λιγότερο αριθμό εμβολίων.

Φαίνεται ότι θα έχουμε ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο να γίνει ακόμα και πριν να τελειώσει η χρονιά.

Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια πριν τελειώσει η χρονιά αλλά θα είναι λιγότερα τελικά τα εμβόλια” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιοσταθμό Παραπολιτικά.

“Για παράδειγμα της Pfizer τα εμβόλια φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά το σχεδιασμό τουλάχιστον για το μήνα Ιανουάριο.

Καταλαβαίνω ότι θα είναι ένα νούμερο λίγο πάνω από 300 χιλιάδες” είπε ο κ. Πέτσας, κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο 150.000 πολίτες.

“Δεν ξέρω ακριβώς πόσο θα είναι, το θέμα τώρα εδώ είναι ότι θα μπορέσουμε μέσα σε στο επόμενο χρονικό διάστημα να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο το σχέδιο μας.

Η δική μας προσπάθεια περιλαμβάνει καταρχάς την προτεραιοποίηση, περιλαμβάνει τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα εμβολιαστικά κέντρα και το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες που θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες στα εμβολιαστικά κέντρα.

Πέτσας: Μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου αρχικά στην Ελλάδα

 

Σε αυτό το στοιχείο είναι που θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Είναι ένα τιτάνιο έργο, στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300 ή 600 χιλιάδες εμβόλια, έχει να κάνει να λειτουργήσει .

Άρα εγώ θα εστίαζα για τον μήνα Ιανουάριο τη λειτουργία του συστήματος έτσι ώστε αν όλα πάνε καλά από Φεβρουάριο και μετά και έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε να μπορούμε να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό εκτός από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τα ρεβεγιόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως “κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει έναν στενό κύκλο με τον οποίο θα συναναστρέφεται ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα”.

Ο κ. Πέτσας ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή προανήγγειλε σκληρότερα μέτρα σε περιφερειακές ενότητες όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν, ή πέφτουν αργά ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις.

Αναφορικά με την μείωση ενοικίου 80% Ιανουάριο και Φεβρουάριο, επισήμανε πως “αυτό γίνεται για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις”.

Ακόμη δήλωσε πως “αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5”.

“Στο ειδικό αποθεματικό υπάρχουν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία” είπε ακόμη ο κ. Πέτσας.

Πρόεδρος Κομισιόν: Την ίδια ημέρα ο εμβολιασμός σε όλη την Ευρώπη

Όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19, από την στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech σημείωσε.

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως…είναι μία τεράστια επιχείρηση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι 27, με έναρξη την ίδια ημέρα», πρόσθεσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.