Η κυβέρνηση θα πείσει τους πολίτες για τον εμβολιασμό

Η κυβέρνηση θα πείσει τους πολίτες για τον εμβολιασμό

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας. Η αντιμετώπισή της δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει το πλέον μεγαλεπήβολο πρόγραμμα εμβολιασμού της ανθρωπότητας.

Η Ελλάδα ακολουθεί τον ρυθμό της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον εγχώριο μαζικό εμβολιασμό. Είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο έργο που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συνέργεια μεταξύ κράτους και πολιτών.

Αυτήν ελπίζει να διευκολύνει η σχετική εθνική εκστρατεία που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Πόσο μάλλον όταν και στην Ελλάδα -όπως ακριβώς σε όλες τις υπόλοιπες χώρες- δεν είναι λίγοι εκείνοι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί, έως και αρνητικοί, παρά τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση σχεδιάζει μία πρωτοφανή επικοινωνιακή κίνηση, η οποία δεν θα περιοριστεί σε ένα τηλεοπτικό σποτ, μία “πιασάρικη” ατάκα και μία ηλεκτρονική μακέτα. Για την ακρίβεια θα είναι ένα είδος διαλόγου ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και στον απλό κόσμο, η οποία θα κάνει την εμφάνισή της στα τέλη του Δεκεμβρίου, κάπου πριν τις γιορτές και θα ολοκληρωθεί μαζί με το ίδιο το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Όταν δηλαδή θα έχει χορηγηθεί το εμβόλιο στη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, περίπου στο 70% των Ελλήνων. Η χρονική της διάρκεια, δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που καθιστά την εκστρατεία αυτή ιδιαίτερη. Παραδοσιακά Μίντια, ιστότοποι και ό,τι άλλο χρειαστεί θα επιστρατευτούν για να προσεγγιστεί και να πειστεί κάθε πολίτης, όπου και αν αυτός βρίσκεται στην επικράτεια.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει δυο σκέλη, το επιχειρησιακό και το επιστημονικό. Φιλοδοξεί δηλαδή να λύνει στην πορεία της διαδικασίας κάθε απορία για το πώς θα γίνει η χορήγηση του εμβολίου, αλλά και για την αναγκαιότητά του. Στόχος είναι να πείσει τους πολίτες ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Τα δύο αυτά σκέλη είναι εξίσου σημαντικά.

Η κυβέρνηση θα πείσει τους πολίτες για τον εμβολιασμό

Ιεροκήρυκες του εμβολιασμού

Μέσω της εκστρατείας θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την σειρά, με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια, για το πού, το πώς, ενώ θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας για τον κάθε ένα από εμάς, χωρίς να αποκλείεται ο οποιοσδήποτε που επιθυμεί να συμμετάσχει.

Το επιστημονικό σκέλος της εκστρατείας αφορά στην καταπολέμηση των φόβων, των δεισιδαιμονιών, της παραπληροφόρησης, των αποριών και των ανησυχιών που υπάρχουν, καθώς κι αυτών που θα προκύψουν στην πορεία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, εκτός από μεγάλη σε διάρκεια.

Η εκστρατεία ελπίζει να λύνει προβλήματα εν τη γενέσει τους. Να σφυγμομετρεί την κοινή γνώμη και να συνομιλεί μαζί της.  Αυτό είναι και το στοίχημά της. Εκεί θα κριθεί η επιτυχία της. Για να την εξασφαλίσει, βάζει στο παιχνίδι όλους τους φορείς.

Θα υπάρξει συνεργασία του κρατικού μηχανισμού με την Εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους ιατρικούς συλλόγους, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, τις ελληνικές επιχειρήσεις με τους εργαζομένους τους, τα συνδικαλιστικά όργανα, τους κοινωνικούς εταίρους και όποιον άλλο φορέα κριθεί απαραίτητο.

Τί σημαίνει αυτό στην πράξη; Δεν είναι μόνο ότι όλοι οι παραπάνω φορείς θα λειτουργήσουν σαν ιεροκήρυκες του εμβολιασμού, προωθώντας το μήνυμά τους στο κοινό τους. Το σημαντικότερο είναι ότι θα δημιουργηθεί μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας. Ο κόσμος θα ρωτάει και η τελευταία θα προσφέρει απλές και κατανοητές απαντήσεις.

Διακομματική συνάντηση

Οι φορείς θα λειτουργήσουν ως οχήματα μεταφοράς των ερωτήσεων που θα προκύπτουν στην πορεία. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μία αλληλεπίδραση. Όπως είναι φυσικό, μία κίνηση τέτοιας κλίμακας οφείλει να έχει υπερκομματικό και εθνικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η πρώτη συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, ο υπεύθυνος Υγείας-Πρόνοιας του ΚΚΕ Γιώργος Νάνος, η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου και ο εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 Δημήτρης Λιάπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν παραπάνω από καλό, καθώς υπάρχει κοινή συνείδηση της ανάγκης του εμβολιασμού για το κοινωνικό καλό. Το κλίμα αυτό επιχειρείται να συντηρηθεί μέσω συναντήσεων του υπουργού με εκπροσώπους των κομμάτων κάθε δεκαπενθήμερο.

Όπως είναι φυσικό, η πολύμηνη εκστρατεία θα χρηματοδοτηθεί από κρατικό κονδύλι. Λόγω της διάρκειάς της, το ποσό πιθανολογείται ότι θα ανανεώνεται, ενώ κρίνεται σημαντικό η όλη διαδικασία να χαρακτηριστεί από σοβαρότητα και διαφάνεια.

Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές ετοιμάζεται να κατατεθεί η σχετική διάταξη που θα ορίσει τη διαγωνιστική διαδικασία για το ποια εταιρεία θα αναλάβει να επικοινωνήσει τα μηνύματα αυτά στον κόσμο.

Όποια εταιρεία και να κερδίσει τον διαγωνισμό, το μόνο σίγουρο είναι ότι τον πρώτο λόγο θα έχουν οι επιστήμονες, οι οποίοι θα ενημερώνουν και θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η εθνική επιτροπή εμβολιασμού. Αυτή είναι που θα δίνει κάθε φορά τον τόνο ως προς το τί θα ειπωθεί και τον τρόπο που αυτό θα ειπωθεί. Πώς θα βγαίνουν τα μηνύματα και πότε πρέπει να βγαίνουν.

Η κυβέρνηση θα πείσει τους πολίτες για τον εμβολιασμό

Παγκόσμια ομοφωνία και εθνική ιδιαιτερότητα

Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι η όλη εκστρατεία θα ισορροπεί ανάμεσα σε μία παγκόσμια ομοφωνία, αλλά και σε μία εθνική ιδιαιτερότητα. Θα ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά συγχρόνως θα διατηρήσει τα στοιχεία εκείνα που θα την καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο κατανοητή και πειστική στο εγχώριο κοινό. Κάθε φορά θα προσαρμόζεται και θα αλλάζει, ανάλογα με τη στιγμή.

Ενδεικτικό είναι ότι άλλο μήνυμα θα εκπέμπει όταν εμβολιάζονται οι πρώτοι στη λίστα, δηλαδή οι υγειονομικοί κι άλλο όταν έρθει η σειρά της Νεολαίας. Άμεση και διαρκή επικοινωνία θα υπάρχει και με την Ευρωπαία επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και πανευρωπαϊκές κινήσεις.

Στη Βρετανία, αλλά και σε κάθε χώρα που ετοιμάζεται για τον μαραθώνιο του εμβολιασμού, ετοιμάζεται μία παρόμοια εκστρατεία. Στη Βρετανία ενδέχεται να συμπεριλάβει διασημότητες, όπως τον τραγουδιστή Μπομπ Γκέλντορφ και τον κιθαρίστα των Rolling Stones Ρόνι Γουντ. Πιθανώς, να ενεργοποιήσει ακόμα και τη Βασίλισσα, η οποία ίσως εμβολιαστεί δημοσίως.

Η κατάλληλη βαρύτητα

Στην Ελλάδα, αν και κάποια στιγμή δεν αποκλείεται να δούμε οικεία πρόσωπα να εμβολιάζονται, δεν θα είναι αυτά που θα βρεθούν στο επίκεντρο. Δεν αναμένεται δηλαδή να δούμε μία επανάληψη ή κάτι παρεμφερές της καμπάνιας “Κάθησε Σπίτι”. Εκεί δημοφιλείς καλλιτέχνες συνέβαλαν, εμφανιζόμενοι σε διάφορα σποτάκια, ώστε να πείσουν τον κόσμο για την αναγκαιότητα της πρώτης καραντίνας.

Πλέον, στόχος είναι να δοθεί η κατάλληλη βαρύτητα. Βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις κορυφές της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να δούμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα είναι από τις πρώτες που θα κάνουν το εμβόλιο για τον Covid-19. Αναλόγως αναμένεται να πράξει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ίδιο θα πράξουν και επιφανείς προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας, ενώ σημασία δίνεται σ’ αυτό καθ’ αυτό το μήνυμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοείται ο τρόπος με το οποίο αυτό θα μεταφερθεί. Μας ενημερώνουν ότι ακόμα και το χρώμα που θα επιλεγεί είναι κάτι που φέρει τον συμβολισμό του και συζητείται σε διεθνές επίπεδο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.