Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρε -έστω και χωρίς να προκαλέσει κάποια εξέλιξη – την εμπιστοσύνη του από τον πρόεδρο της Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Αθανάσιο Κουτρουμάνο. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αναφέρθηκε συγκεκριμένα πως προχωρά σ’ αυτή την ενέργεια «μετά την αδράνειά που επιδεικνύει και την απροθυμία  του να παρέμβει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εξασφαλιστεί η πολυφωνία» όπως σημειώθηκε.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευςης «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, με βάση καταγραφές και τεκμηριωμένες μελέτες ως προς την διαχείριση της προβολής και ενημέρωσης  των απόψεων και θέσεων των πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής: Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2019, η ΝΔ δεν απολαμβάνει απλά μια μεγαλύτερη προβολή ως 1ο κόμμα. Έχει σχεδόν αποκλειστική προβολή, σα να μην υπάρχουν άλλα κόμματα στη χώρα. Όπως έχουμε σημειώσει και πιο πάνω, στις παρατηρήσεις, από τις Βουλευτικές εκλογές και μετά, σε 4 από τα 6 κανάλια η δραστηριότητα του κόμματος της συμπολίτευσης και της κυβέρνησης φτάνει αθροιστικά να καταλαμβάνει ακόμα και το 70% του χρόνου των ενημερωτικών καναλιών και των δελτίων ειδήσεων μαζί.

Αυτό το στοιχείο, όπως και τα αντίστοιχα νούμερα για την προβολή των πολιτικών στελεχών των κομμάτων από τις εκλογές και μετά, δικαιώνουν από μόνα τους τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για συντριπτική μονομέρεια, για σιωπητήριο στις δράσεις και δραστηριότητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους (αλλά και άλλων στελεχών).

Αυτή η πρακτική των καναλιών ήρθε λίγους μήνες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση με αφορμή την υγειονομική κρίση συνεχίζει να την τρέφει και να την επιβραβεύει. Ταυτόχρονα συντηρείται η σχέση εξάρτησης κυβέρνησης – μμε, με τις διάσημες πλέον και εκτός συνόρων Λίστες Πέτσα.

ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο.1 : 11 + 09 εκατ. ευρώ (ΠΝΠ30.03.2020/2020)
ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο.2: 02 εκατ. ευρώ (Κοινή Υπουργική Απόφαση 840/2020)
ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ νο3: 03 εκατ. ευρώ (ΑΔΑ Ψ72Υ46ΜΓΨ7-ΟΚΨ) καμπάνια για ενημέρωση απόδημων για τις επόμενες εκλογές.

Αλλά η «εξαγορά ή η πελατειακή σχέση εξάρτησης» δεν ήρθε μόνο με τη μορφή ζεστού χρήματος. Απάλλαξαν τους καναλάρχες από τη φετινή πληρωμή της δόσης για την κατοχή νόμιμης τηλεοπτικής άδειας, συνολικού ύψους 21,5 εκατομμυρίων (ΠΝΠ 75 (ΦΕΚ A 75 – 30.03.2020)

Νομοθέτησαν να «εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιεί επιχείρηση κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 […]από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) για το φορολογικό έτος 2020 και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το φορολογικό έτος 2021…» (Άρθρο 11 του ν. 4728/20)

Απαλλάχθηκαν οι μέτοχοι των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής Τύπου από την υποβολή πόθεν έσχες. (ν. 4635/2019, Αρ. 157 παρ.5)β»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ κατά του πρόεδρο του ΕΣΡ, δεν σημαίνει τίποτα για τη θητεία του η οποία συνεχίζεται κανονικά, παρά έχει συμβολικό χαρακτήρα.