ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ WALL STREET: Η πιο «βίαιη» εβδομαδιαία πτώση από την εποχή της Lehman!

Βαριές απώλειες και την Παρασκευή στη Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες περί του 7% και να καταγράφει την πιο «βίαιη» πτώση του σε εβδομαδιαία βάση από την εποχή της Lehman Brothers, ενώ ο Nasdaq πέρασε σε «bear market».

Οι ανακοινώσεις της Fed, αλλά και ο φόβος για ένα πιθανό κυβερνητικό shutdown, ήταν οι δύο παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα.

Αναλυτικά, ο Dow Jones έκλεισε στο -1,81%, o S&P 500 στο -2,06% και ο Nasdaq στο -2,99%, με τις μετοχές, μεταξύ άλλων, των Facebook, Apple και Amazon να υποχωρούν σημαντικά.

Όπως σημειώνει το newmoney.gr, ο Dow έχασε σήμερα 414 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε σημειώσει άνοδο ακόμα και 300 μονάδων, στον απόηχο των δηλώσεων αξιωματούχου της Fed, ο οποίος ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα «ακούει» τις ανησυχίες της αγοράς και είναι έτοιμη να επανεκτιμήσει τις απόψεις της σε ό,τι αφορά την πολιτική των επιτοκίων της.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, John Williams, είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επανεκτιμήσει την πολιτική επιτοκίων της και τη συρρίκνωση του ισολογισμού στο νέο έτος, εάν η οικονομία επιβραδυνθεί. Ο Williams είπε επίσης ότι η Fed θα μπορούσε να επανεκτιμήσει το outlook της για δυο αυξήσεις επιτοκίων το 2019.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκα στη Wall είναι ότι ο Dow σε εβδομαδιαία βάση υποxώρησε 6,8% και 1.656 μονάδες. Ο Nasdaq έχασε 8,3% σε εβδομαδαία βάση και υποχώρησε 22% από το ρεκόρ που σημείωσε τον Αύγουστο, μπαίνοντας σε «bear market». Ο S&P 500 καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 6% και την Πέμπτη σημείωσε χαμηλό 14 μηνών. Απώλειες 7% για τον S&P για την εβδομάδα και 17,8% κάτω από το ρεκόρ του.

Οι επενδυτές εστίασαν και στο ενδεχόμενο ενός κυβερνητικου shutdown, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί σήμερα με το ενδεχόμενο μιας μακράς παράλυσης των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, εάν οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου αρνηθούν να χρηματοδοτήσουν το συνοριακό τείχος με το Μεξικό, λίγες μόλις ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για τον προϋπολογισμό.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι το Σάββατο στις 07:00 ώρα Ελλάδος. Σε περίπτωση απουσίας συμβιβασμού μεταξύ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου επί του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το έτος 2019, ορισμένες υπηρεσίες ενδεχομένως θα χρειαστεί να κλείσουν και οι υπάλληλοί τους να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών….

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.