Ή όλοι μαζί… Ή όλους θα μας “καταβροχθίσει” η Τουρκία

Ή όλοι μαζί… Ή όλους θα μας “καταβροχθίσει” η Τουρκία: Λευκωσία και Αθήνα δεν μας τα λένε και πολύ καλά…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Προκλήθηκε μία παρόμοια συζήτηση και στο παρελθόν, αλλά δεν βγήκε κανένα σοβαρό συμπέρασμα. Διότι διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες στην Αθήνα και τη Λευκωσία τη φοβούνται αυτή την κουβέντα, επειδή βγάζει στον αφρό αλήθειες που πονάνε τους πολίτες. Και ως γνωστό, οι πολιτικοί δεν έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με το λαό.

Εκλέγονται στη βάση ενός προγράμματος, το οποίο στη συνέχεια εγκαταλείπουν, καθώς όλο και περισσότερο εξαρτώνται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που επηρεάζουν σημαντικά τις όποιες αποφάσεις, ιδιαίτερα για τα θέματα της οικονομίας και της διπλωματίας.

Αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία δείχνει να ενδιαφέρεται για τους Τουρκοκύπριους και τους εποίκους των κατεχομένων, και στην αντίστοιχη συμπεριφορά της Αθήνας προς τους Ελληνοκύπριους και την Κύπρο.

  • Η Άγκυρα διατηρεί χιλιάδες κατοχικούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Κύπρο και χρησιμοποιεί τα κατεχόμενα για να προωθήσει τα στρατηγικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντίθεση με όσα παράνομα, βεβαίως, πράττει η Τουρκία, η Ελλάδα θεωρεί ότι η Κύπρος είναι μία ανεξάρτητη χώρα και πρέπει να κάνει τα κουμάντα της ανεξάρτητα από την Αθήνα.

Είναι μία θέση των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων, που δημοσιοποιήθηκε από λάθος του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Μεγάρου Μαξίμου. Και γενικά, εκτός του Αντώνη Σαμαρά που έχει μία διαφορετική θέση απ’ όλους τους άλλους που κυβέρνησαν ή κυβερνούν τη «Μητέρα-Πατρίδα», αυτή είναι η νοοτροπία. Η Κύπρος είναι μία άλλη χώρα, μία ανεξάρτητη χώρα και πρέπει να παίρνει η ίδια τις αποφάσεις της. Βεβαίως ευθύνονται και όσοι κυβέρνησαν στη Λευκωσία. Τους αρέσει αυτή η κατάσταση, διότι νομίζουν ότι ξαφνικά έγιναν “κάποιοι”!

Αυτός, είναι και ένας τρόπος για να αποποιούνται οι Έλληνες πολιτικοί τις ευθύνες της «Μητέρας» προς τη «Θυγατέρα». Αλλά μη νομίζετε ότι χαλά τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς. Καθόλου. Οι Ακελικοί ούτε να ακούνε για την Ελλάδα θέλουν. Οι Συναγερμικοί χρησιμοποιούν την Ελλάδα όποτε τους συμφέρει. Και οι υπόλοιποι είναι χαμένοι στη …μετάφραση και στον μικρόκοσμό τους.

Ή όλοι μαζί… Ή όλους θα μας “καταβροχθίσει” η Τουρκία: Λευκωσία και Αθήνα δεν μας τα λένε και πολύ καλά…

 

Αλλά έτσι δεν γίνεται δουλειά. Η Αθήνα και η Λευκωσία κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και ξεχνούν το αυτονόητο: Εκτός της κατοχικής Τουρκίας, και οι υπερδυνάμεις θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο για να υπηρετήσουν τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα, όπως και το Ισραήλ.

Και η Ελλάδα, η οποία έχει στο νησί χιλιάδες Έλληνες, που την αγαπούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον; Τι μασκαραλίκια είναι αυτά;

  • Έχω συζητήσει κατά καιρούς το θέμα με πολιτικούς στην Ελλάδα, οι οποίοι προβάλλουν τη θέση των ελίτ της Αθήνας και της Λευκωσίας, ότι είναι δύο διαφορετικές χώρες με δικές τους πολιτικές. Και όταν η κουβέντα έρχεται στη στρατηγική σημασία της Κύπρου, τους βλέπεις να προβληματίζονται. Παρ’ όλα αυτά, μερικές φορές νοιώθω ως να ομιλώ με Ελβετούς πολιτικούς.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν απέναντι τους μία ανεξέλεγκτη Τουρκία, η οποία υλοποιεί σχέδιο εναντίον των δύο χωρών. Δεν είμαστε γείτονες ούτε με το Λουξεμβούργο, ούτε με τη Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει το μέτωπο να είναι ενιαίο, όπως είναι το τουρκικό.

Δεν ζητά κανείς να γίνει η Ελλάδα σαν την Τουρκία -διότι αυτό δεν γίνεται, μιλάμε για κατοχή- αλλά το λιγότερο που περιμένουν οι πολίτες είναι μία ισχυρή στρατιωτική συνεργασία, όπως το ενιαίο αμυντικό δόγμα, που καταργήθηκε από πολύ προβληματικούς πολιτικούς, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να υποχωρήσουν μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα για να έχουν το κεφάλι τους …ήσυχο! Τέτοιους αντιπάλους θέλει να έχει απέναντι της η Τουρκία. Έτοιμους να τα παραδώσουν…

Ο πρόεδρος της Κύπρου, εν μέσω των τουρκικών απειλών και εκβιασμών δέχθηκε να συμμετέχει στην ερμαφρόδιτη πενταμερή+1 του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, που θα τον υποβιβάσει σε ένα κοινοτικό ηγέτη. Απαράδεκτη υποχώρηση από το Νίκο Αναστασιάδη.

Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν τη γνωρίζουμε ακόμα. Αλλά εικάζω ότι θα ακολουθήσει τη λάθος απόφαση του Κύπριου Προέδρου. Μπορεί ο κ. Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός να μας πουν ένα σοβαρό λόγο για τον οποίο πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την πενταμερή; Ένα μόνο λόγο… Θα δυσκολευθούν να βρουν, διότι ότι και να εκστομίσουν είναι έωλες δικαιολογίες.

  • Στο σημείο που έχει φέρει τα πράγματα η κατοχική δύναμη, ο διάλογος -όπως περνά μέσω του άβουλου Αντόνιο Γκουτέρες- θα οδηγήσει στην παράδοση της Κύπρου.

Αντί, λοιπόν, να κάνουν τα καλά παιδιά, ας προχωρήσουν με τις προτάσεις που έχουν ενώπιον τους για περιφερειακές συνεργασίες. Το ΝΑΤΟ για την Ελλάδα, και η Ε.Ε. για την Ελλάδα και την Κύπρο, αποδεικνύονται σύμμαχοι και εταίροι της δεκάρας… Επίσης, πρέπει να “αναστήσουν” ξανά το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Δεν πρέπει να τους προλάβουν οιεξελίξεις. Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να είναι έτοιμες όταν πάρει την απόφαση ο σχιζοφρενής ηγέτης της Τουρκίας. Διότι, θα την λάβει την απόφαση. Μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.