Τσίπρας: “Οφείλετε να ανταποδώσετε το ελάχιστο στη μεσαία τάξη” – Αυτές είναι οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: “Οφείλετε να ανταποδώσετε το ελάχιστο στη μεσαία τάξη” – Αυτές είναι οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ

Στην τοποθέτησή του στην κοινοβουλευτική συζήτηση   νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Αρχικά, ο κ. Τσίπρας είπε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια αναφορά στη σημερινή μέρα. Περισσότερες από 2.500 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από την ενδοοικογενειακή βία.

Στην καραντίνα έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των περιστατικών βίας. Δεν πρέπει να μείνει καμία γυναίκα.

Τα δίκτυα προστασίας των γυναικών και η γραμμή SOS ήταν έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ευχάριστο ότι τα αναγνωρίζει η κυβέρνηση.»

Η πανδημία

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι δραματική και έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Προσέθεσε: «Δεν σας ζητώ να σκοτώσετε τον κορωνοϊό, αλλά να μη σκοτώνετε την κοινή λογική.

 

Οι υπουργοί σας δεν μπορούν να απευθύνονται στους πολίτες σαν να είναι κρετίνοι. Ας μη λένε ότι είναι στενοχωρημένοι, αλλά δεν γίνεται να λένε ότι πανηγυρίζουν όταν είναι τριψήφιος ο αριθμός των νεκρών καθημερινά.

Και ο πιο κοντινός υπουργός σας είπε ότι όσο πιο πολλές είναι οι ΜΕΘ τόσο πιο πολλοί θα είναι νεκροί. Δεν έχετε στοιχειώδη ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη. Σταματήστε να ασχολείστε με την επικοινωνία και δείτε λίγο την ουσία.

Χτες ανακοινώσατε ξανά τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών στις ΜΕΘ, ενώ τη σχετική τροπολογία την είχατε περάσει πριν ένα μήνα.»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Έχετε να επισκεφτείτε δημόσιο νοσοκομείο από τον Απρίλιο.

Ο μεγάλος κίνδυνος μολύνσεων τώρα δεν είναι στις ΜΕΘ αλλά στα επείγοντα περιστατικά. Δημιουργείτε επίσης γιατρούς δύο ταχυτήτων, δίνοντας μισθούς 2.000 στους ιδιώτες γιατρούς.

Πείτε μας. Θα βάλετε τους νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά; Θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών; Θα δώσετε αυξήσεις;

Θα μου πείτε τώρα δε είναι σημερινά τα προβλήματα του ΕΣΥ. Τώρα όμως είναι η ευκαιρία να τα λύσουμε. Γιατί δεν έχουμε την τρόικα και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Έχουμε όμως το μαξιλαράκι των 37 δισ. και το Ταμείο Ανάκαμψης. Εσείς όμως κάνετε επικοινωνιακά παιχνίδια και καταθέτετε έναν Προϋπολογισμό στον οποίος οι δαπάνες Υγείας κατά 600 εκατομμύρια.

Πρόσθεσε: «Εσάς σας αρέσει να κάνετε μακάβριες συγκρίσεις για τους αριθμούς των νεκρών. Για κάντε όμως και μια σύγκριση στις δαπάνες Υγείας.

Ο μέσος όρος ως προς το ΑΕΠ είναι 7%, ενώ στην Ελλάδα είναι 4,9%. Δεν είναι ευκαιρία να το διορθώσουμε.

Αναφέρθηκα τις προάλλες στον πίνακα του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες για την Υγεία. Με διαψεύσατε λέγοντας ότι δώσατε άλλα 700 εκατομμύρια.

Εντάξατε όμως σε αυτά τα χρήματα που δώσατε στον ΕΟΠΥ για τις αναστολές των συμβάσεων. Ισχυρίζεστε ότι δώσατε 293 εκατομμύρια, ενώ από τα έγγραφα φαίνονται 140.

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την αναλγησία σας αλλά και με τη νεοφιλεύθερη ιδεοληψία. Γιατί είστε εναντίον του ΕΣΥ, προωθώντας την ιδιωτικοποίησή του.»

Τα επιδόματα

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Ήρθατε να υιοθετήσετε την πρότασή μου για την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών τα Χριστούγεννα.

Εμείς είχαμε προτείνει την ουσιαστική ενίσχυση των οικονομικά πιο αδύναμων με ένα έκτακτο εισόδημα πανδημίας.

Δίνετε τώρα 55 εκατομμύρια ενώ εμείς είχαμε δώσει 600 εκατομμύρια. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. Γι’ αυτό πανηγυρίζετε;

Πάμε στις επιχειρήσεις. Ποιες επιχειρήσεις στηρίξετε εκτός από την Aegean, την οποία καλώς τη στηρίξατε, αλλά το κράτος έπρεπε να πάρει δικαιώματα έναντι της ενισχυσης.

Είμαστε υπέρ της ασφαλιστική ελάφρυνσης, αλλά όχι να χάσουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι.

Καταθέτουμε σήμερα τροπολογίες:

-Για να αναλάβει το κράτος το πλήρες κόστος ολόκληρου του δώρου Χριστουγέννων στις πληττόμενες επιχείρησης,

-Για να χορηγηθεί έκτακτο εισόδημα πανδημία στα νοικοκυριά που πλήττονται

-Για να επανασυνδεθούν ρεύμα, νερό και ιντερνετ σε όσους πλήττονται από την πανδημίας, καθώς και για να στηριχτούν οι πολίτες με αναπηρία.

Η κυβέρνηση δεν έχει τη στοιχειώδη επιθυμία να ανταποκριθεί στις ανάγκες των φτωχών και της μεσαίας τάξης, την οποία ξεγελάσετε προεκλογικά για να πάρετε την εξουσία.

Τις επικοινωνιακές φανφάρες σας τις βαριούνται πλέον και οι επικοινωνιολόγοι σας.»

Η δευτερολογία

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίρπας είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Μιλήσατε 20 λεπτά για να πείτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια φταίει ο Πολάκης.

Τώρα λέτε ότι φταίνε για όλα οι προηγούμενοι. Πολύ σύντομα θα τα φορτώσετε στους υπουργούς σας.

Τι θα σας πείραζε να παραδεχτείτε ότι ο κ. Γεραπετρίτης είπε μια ανοησία.

Σκεφτείτε στις προηγούμενες τραγωδίες να έβγαινε ένας υπουργός μας να έλεγε ότι πανηγυρίζουμε.

Στα 20 λεπτά που μιλήσατε, δεν είπατε τίποτα για τις τροπολογίες που καταθέσαμε.»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.