Πολυτεχνείο: Ο K.Μητσοτάκης δεν έχει καταλάβει (ακόμα) ποιοι τον εξέλεξαν!

Η κυβέρνηση ΝΔ με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της στην πρόσφατη επέτειο του Πολυτεχνείου, κατόρθωσε για ακόμη μία φορά κάτι το εξαιρετικά δύσκολο. Να τη βρίζουν αριστεροί και δεξιοί για διαφορετικούς λόγους ο καθένας!

Οι μεν αριστεροί για υπέρμετρη αστυνομική βία ή δε δεξιοί για ευνοϊκή μεταχείριση της αριστεράς.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που στη ΝΔ πέτυχαν αυτό το σπάνιο πολιτικό «κατόρθωμα», καθώς το ίδιο έγινε και στο μεταναστευτικό πριν λίγους μήνες με τις εξεγέρσεις των κατοίκων στα νησιά, όπου για πρώτη φορά είδαμε ελληνικές σημαίες μαζί με σφυροδρέπανα σε διαμαρτυρίες μπροστά από τη βουλή.

Όμως αν για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί την πολυπλοκότητα και την πολυεθνική διάσταση του ζητήματος, αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για το Πολυτεχνείο όπου πολύ απλά τα έκανε «θάλασσα», αφού η μία γκάφα διαδέχτηκε την άλλη, πετυχαίνοντας τελικά το μέγιστο αρνητικό αποτέλεσμα.

Αρχικά βάζοντας τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να βγάλει μία παντελώς αχρείαστη, ανούσια και πιθανόν αντισυνταγματική απαγόρευση συναθροίσεων, ενώ υπήρχε ήδη lockdown κατάφερε να συσπειρώσει την αριστερά η οποία αποφάσισε να κινηθεί ακόμα πιο δυναμικά την 17 Νοέμβρη, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις μεγαλύτερης έκτασης κι έντασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να καλύψει αυτό το «αυτογκόλ» με ακόμα ένα… «αυτογκόλ», καθώς έβγαλε ολόκληρο διάγγελμα(!) στο οποίο καλούσε τους πολιτικούς αρχηγούς και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταθέσουν όλοι μαζί στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Αυτό όμως εξόργισε τον κόσμο της δεξιάς ό οποίος είδε τον ίδιο πρωθυπουργό που απαγόρευσε παρελάσεις, εκδηλώσεις και Δοξολογίες για 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου και έβαλε τις δυνάμεις ασφαλείας να κυνηγούν και να συλλαμβάνουν πολίτες που «τόλμησαν» να τιμήσουν τους ήρωες του έπους του ’40, να σπεύδει να καταθέτει στεφάνι για το Πολυτεχνείο και μάλιστα μόνος του, καθώς οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί τον «έγραψαν» κανονικά.

Η σκληρή καταστολή που ακολούθησε στις ειρηνικές πορείες της 17 Νοέμβρη το μόνο που πέτυχε ήταν να εξοργίσει την αριστερά, την οποία ο πρωθυπουργός είχε προσπαθήσει να… κατευνάσει αφήνοντας στεφάνι, ενώ η δεξιά συνέχισε να είναι οργισμένη καθώς έστω κι έτσι, οι πορείες πραγματοποιήθηκαν και μάλιστα με χιλιάδες κόσμου.

Φυσικά όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν η κυβέρνηση δεν έδειχνε υπερβάλλοντα «υγειονομικό ζήλο» την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου και επέλεγε να τιμήσει τους πεσόντες ήρωες με υγειονομικά ασφαλείς τελετές. Τότε θα είχε το «άλλοθι» να επιτρέψει την κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο και να είναι πιο «ελαστική» με την πορεία του ΚΚΕ.

Όμως ο κ.Μητσοτάκης φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί ακόμα πως οι δεξιοί ήταν εκείνοι που τον εξέλεξαν πρωθυπουργό και έδωσαν στη ΝΔ την εξουσία στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Αυτό συμβαίνει διότι στον στενό κύκλο του Μαξίμου, ο οποίος αποτελείται κυρίως από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ,  έχει επικρατήσει η εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ «εφθάρη» από το μνημόνιο και ο κόσμος του γύρισε την πλάτη λόγω της οικονομίας, εντυπωσιασμένος από τον «φιλελευθερισμό» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μόνο που κάτι τέτοιο δεν ισχύει, άλλωστε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει «μνημονιακή φθορά», το ΠΑΣΟΚ από το 40% έπεσε «εν μία νυκτί» στο 7% και η Νέα Δημοκρατία στο 19%.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που εφάρμοσε μνημόνιο 4 χρόνια, πήρε 31% στις τελευταίες εκλογές χάνοντας μόλις 5 μονάδες από τον Σεπτέμβριο του 2015. Αυτό εξηγείται πολύ απλά διότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε -έστω και μικρή- οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Η εκλογή της ΝΔ και η συσπείρωση του κόσμου της ήταν λόγω της συμφωνία των Πρεσπών.

Όσοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ανήκαν στην κεντροδεξιά και κάποιοι από την πατριωτική αριστερά στράφηκαν σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, καθώς εξοργίστηκαν με την εκχώρηση της Μακεδονίας και φοβήθηκαν νέες εθνικές παραχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά. Αυτό επιβεβαιώνεται και από exit poll της «ΑΥΓΗΣ» όπου δείχνει πως περίπου το 14% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο 2015, τον Ιούλιο του 2019 ψήφισαν ΝΔ.

Καλό θα ήταν αυτό να το έχει στο μυαλό του ο κ.Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του, για να μην βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως στις επόμενες εκλογές.

Τέλος δημιουργείται και το εύλογο ερώτημα, αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός «μπλέκουν τα μπούτια» τους στην… επέτειο του Πολυτεχνείου, πως θα τα καταφέρουν στα ελληνοτουρκικά και την οικονομική κρίση που είναι ήδη εδώ;

Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι δημοσιογράφος & διεθνολόγος.

Twitter: @ArisDimitrako

Facebook: Aris Dimitrakopoulos

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.