Τι ψάχνει ο Μητσοτάκης στο Άμπου Ντάμπι;

Η αμυντική συμφωνία που η Ελλάδα θα υπογράψει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρείται το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών εδώ και καιρό. Μια συνεργασία της οποίας οι βάσεις βρίσκονται στην προσπάθεια ανάσχεσης της Τουρκίας από το να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Και θεωρείται ότι στο κοινό ανακοινωθέν που θα δημοσιευθεί στην λήξη της επίσκεψης του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτό θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα.

Ως προτεραιότητα της ελληνικής επίσκεψης θεωρείται και η συζήτηση για τον οποίο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορέσουν να ενσωματωθούν σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως αυτά της Ελλάδος-Ισραήλ- Κύπρου και Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου. Σχήματα τα οποία άλλωστε εξυπηρετούν την ανάγκη των ΗΑΕ να εμποδίσει τα νεοθωμανικά σχέδια της Άγκυρας

Στις συναντήσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα αναμένεται να υπογραφούν δύο συμφωνίες, με την μία από αυτές να είναι η αμυντική, τομέας στον οποίο και οι δύο χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία, όπως άλλωστε αποδεικνύουν οι συνεχείς επαφές μεταξύ των υπουργείων αμύνης των δύο χωρών.

Η σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών είναι σαφώς ο δεύτερος στόχος και εξίσου σημαντικός και όπως προκύπτει εκτός από τις συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας θα υπάρξουν και συναντήσεις με μεγάλα χρηματοδοτικά funds της χώρας. Το ζεστό… αραβικό χρήμα άλλωστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αγορά οπλικών συστημάτων, τα οποία η Ελλάδα “καλοκοιτάζει”.

Γι’ αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύουν στα Εμιράτα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.