«Αντιστέκεται» στο lockdown η Βουλγαρία, παρά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Σε ένα 24ωρο βρέθηκαν 4.390 κρούσματα, σε σύνολο 11.068 τεστ!

Αυστηρότερα μέτρα ναι, καραντίνα όχι. Αυτό είναι το μότο της βουλγαρικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του σφοδρού, δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, που την Τρίτη έδωσε 4.390 νέα κρούσματα, σε μόλις 11.068 τεστ, με το ποσοστό  των θετικών κρουσμάτων να αντιστοιχεί στο 39,66% του συνόλου των τεστ.

Σε νοσοκομειακά ιδρύματα βρίσκονται 4.176 άτομα, από τα οποία τα 280 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 516 άτομα θεραπεύτηκαν και 80 κατέληξαν. Τα ενεργά κρούσματα είναι 55.716! Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν στην Σόφια – 1.318, Πλόβντιφ – 471, Βάρνα – 301, Μπλαγκόεβγκραντ – 229, Ρούσε – 218. Από την αρχή της πανδημίας έχουν μολυνθεί 83.366 άτομα, έχουν θεραπευθεί 25.799 και έχουν πεθάνει 1.815.

Παρά τα δραματικά στοιχεία, ο υπουργός υγείας Κωνσταντίν Άγγελοφ,  σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα Horizont της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας, υποστήριξε ότι «με την τρέχουσα διάχυτη μορφή εξάπλωσης της Covid-19, το μέτρο του lockdown δεν θα έχει αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει κατανόηση στην κοινωνία σχετικά με τη συμμόρφωση με τα αντιεπιδημικά μέτρα και εάν εφαρμόσουμε το μέτρο lockdown, αυτό θα οδηγήσει τους ανθρώπους στους δρόμους και μπορεί να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι χάνουν την ψυχική τους αντοχή, όλοι θέλουν να μπουν στα νοσοκομεία, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Για το 20% των θετικών τεστ για κορωνοϊό και με έντονη κλινική εικόνα, υπάρχουν κρεβάτια. Ο φόβος δεν μπορεί να είναι λόγος για εισαγωγή σε νοσοκομείο. Μόνο η αντικειμενική αξιολόγηση των γιατρών είναι σημαντική. Προς το παρόν δεν είναι η ορθολογική σκέψη των ανθρώπων που έχει το «πάνω χέρι», αλλά το άγχος και ο φόβος», σχολίασε ο υπουργός.

«Αν είναι απαραίτητο, υπάρχει ετοιμότητα να εφαρμοστούν κλιμακωτά αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας, χωρίς να επιβληθεί γενικό lockdown», δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τομισλάφ Ντόντσεφ σε συνέντευξή του στην ιδιωτική τηλεόραση bTV. «Όποιος έλεγχος κι αν εφαρμοστεί, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική ευθύνη. Δεν υπάρχει κατάσταση χάους στη χώρα σε ότι αφορά στην πανδημία», εξήγησε ο Ντόντσεφ.

Τα μέτρα κατά της νόσου σχολιάστηκαν επίσης από τον Υπουργό Άμυνας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος είπε στη Nova TV ότι οι ενέργειες του κράτους είναι επαρκείς σε αυτό το στάδιο. «Ο υπουργός Υγείας ενεργεί σωστά και μπορώ να πω ότι κάνει ό, τι μπορεί», σχολίασε ο υπουργός. Ωστόσο, όπως είπε, το σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα πρέπει να ανταποκριθούν πολύ περισσότερο.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.