Μαρίνα Αλεξανδρή

Ο καθηγητής Τσιόδρας ήταν αναγκαίος δίπλα στον πρωθυπουργό για να βάλει επιστημονική σφραγίδα στο δεύτερο lockdown – να επικυρώσει ότι ο νέος εγκλεισμός ήταν προϊόν των εισηγήσεων των ειδικών και της αναπόδραστης έξαρσης της πανδημίας και όχι της αδράνειας και των λαθών της κυβέρνησης.

Ο Κώστας Σημίτης ήταν αναγκαίος για να αποδομήσει την κριτική της αντιπολίτευσης. Η οποία, αυτή την φορά, ακούστηκε ιδιαίτερα δυνατά και δείχνει να συναντά την κοινωνία. Και, κυρίως, δεν προέρχεται πια μόνον από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το Κίνημα Αλλαγής.

Αυτή την κριτική επιχειρεί να ακυρώσει ο πρώην πρωθυπουργός με το άρθρο του στα ΝΕΑ το οποίο, παρεμπιπτόντως, ενόχλησε ιδιαιτέρως συγκεκριμένες πλευρές στην Χαριλάου Τρικούπη.
Με τον τίτλο «Αντιπολίτευση;», ο Κώστας Σημίτης στοχεύει σχεδόν ισοβαρώς και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς το Κίνημα Αλλαγής. Εγκαλεί συνολικά την αντιπολίτευση, διότι όπως λέει, «όσον αφορά την επιδημία και το lockdown τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παρουσίασαν ένα δικό τους σχέδιο με βάση διεθνή δεδομένα. Δεν εξήγησαν από την αρχή της πανδημίας ποια πολιτική θα έπρεπε να ακολουθηθεί με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις υπάρχουσες εμπειρίες. Απλώς παρακολουθούν και αρνούνται».

«Ενα παράδειγμα», γράφει δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, «είναι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το νέο lockdown και τα πολιτικά σχόλια που ακολούθησαν. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης προσωποποιεί το θέμα. Θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός «δεν θέλει να βρεθεί στη δύσκολη θέση να υπάρχει αντίλογος… για τις παλινωδίες που οδήγησαν στο νέο lockdown». Ποια γεγονότα θεωρεί ως παλινωδία;»

«Αλλο κόμμα της αντιπολίτευσης» προσθέτει απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής, «κατήγγειλε «τους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης που αποτυγχάνουν και τη χρησιμοποίηση ως ασπίδας τους επιστήμονες». Ποιοι είναι οι «αυτοσχεδιασμοί» της κυβέρνησης δεν αναφέρεται».

Επί της ουσίας, ο Κώστας Σημίτης εγκαλεί την αντιπολίτευση διότι… αντιπολιτεύεται εν καιρώ πανδημίας , επαναλαμβάνει το κυβερνητικό αφήγημα ότι στην Ελλάδα γίνεται ό,τι και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και παρακάμπτει ως ατεκμηρίωτα τα στοιχεία που παρουσίασαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής για  τους «αυτοσχεδιασμούς» και τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης.

Επί της στόχευσης και των κινήτρων, στον ΣΥΡΙΖΑ χθες έβλεπαν παρέμβαση του «αόρατου και σταθερού καθοδηγητή του Κυριάκου Μητσοτάκη» προς στήριξη «μιας κυβέρνησης που φοβάται».  Και που αναζητά συμμάχους  εκτός των στενών κομματικών τειχών, διότι εντός της παραδοσιακής ΝΔ το κλίμα για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του δεν είναι το καλύτερο δυνατό.

Η δημόσια κριτική από τον Νικήτα Κακλαμάνη για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει στις τάξεις των καραμανλικών. Παράλληλα, και μη δημόσια, όχι μόνον βουλευτές αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης δεν κρύβουν την δυσφορία τους για τις αποφάσεις και τους χειρισμούς του στενού πρωθυπουργικού κύκλου, στον οποίο ανήκουν ουκ ολίγα πρόσωπα προερχόμενα απ’ ευθείας από την ομάδα Σημίτη και το εκσυγχρονιστικό μπλοκ.

Όπως δεν κρύβουν, ειδικά οι υπουργοί, και την δυσαρέσκειά τους για τον παραγκωνισμό τους από τους «μαξιμιανούς» και τους «εκσυγχρονιστές», με την περίπτωση Κικίλια να θεωρείται εξόχως χαρακτηριστική.
Όπως λέει χαρακτηριστικά γαλάζιος βουλευτής έσπευσε να προαναγγείλει το lockdown πριν το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός «για να του θυμίσει ότι δεν μπορεί να τον εξοστρακίσει» καθώς, πλην των άλλων, και ο ανασχηματισμός αυτή την στιγμή έχει «καεί».

Στην Χαριλάου Τρικούπη, έβλεπαν χθες υπόγειο και διπλό χτύπημα Σημίτη. Και ήταν ιδιαιτέρως οργισμένοι. Αφενός διότι γνωρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται πίσω από τις αθρόες μετεγγραφές εκσυγχρονιστών του παλαιού ΠΑΣΟΚ στην ΝΔ και στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφετέρου διότι θώρησαν πως η παρέμβαση Σημίτη επιχειρεί να ταυτίσει το Κίνημα Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η Φώφη Γεννηματά δίνει μάχη για την αυτόνομη πορεία με διακριτές αποστάσεις και από το Μαξίμου και από την Κουμουνδούρου.