Τι σημαίνει το προβάδισμα Μπάιντεν στις μεσοδυτικές πολιτείες

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να βιάσθηκε να αυτοανακηρυχθεί νικητής και να εκτοξεύει αβάσιμες κατηγορίες περί εκλογικής νοθείας, ακόμη όμως δεν μπορεί να πει κανείς μετά βεβαιότητας ποιος εκ των δύο υποψηφίων έχει επικρατήσει στη μάχη της κάλπης.

Σύμφωνα με την έως τώρα αποτελέσματα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει τους 238 από τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται, έναντι 213 εκλεκτόρων του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν εξασφαλίζει προβάδισμα σε Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν, δύο μεσοδυτικές πολιτείες που είχε κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος στις εκλογές του 2016. Στις δύο αυτές πολιτείες, ο Μπάιντεν επικρατεί οριακά, με ποσοστό 49,6%, έναντι 48,9% για τον Τραμπ.

Στον αντίποδα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχασε την Πενσυλβάνια, με τον Τραμπ να συγκεντρώνει το 54% των ψήφων.

Μαζί με τη Νεβάδα, ακόμη μία πολιτεία όπου ο Μπάιντεν διατηρεί μικρό προβάδισμα πάντα με βάση την έως τώρα καταμέτρηση, αυτές οι πολιτείες θα μπορούσαν να του δώσουν τις 270 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, αποκτώντας τον έλεγχο του Λευκού Οίκου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι έχει κριθεί. Ο Τραμπ διατηρεί ακόμη αρκετές πιθανότητες να επικρατήσει σε εκείνες τις πολιτείες με μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Όπως και στις εκλογές του 2016, οι δημοσκοπήσεις έδιναν άνετο προβάδισμα στον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επικράτησε έναντι της Χίλαρι Κλίντον των Δημοκρατικών μετά την εξασφάλιση σημαντικών πολιτειών και παρά το γεγονός ότι η Κλίντον είχε υπερισχύσει σε αριθμό ψήφων, με 3 εκατ. περισσότερες.

Το τρίο των παραδοσιακά «μπλε» πολιτειών -Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν- ήταν που είχαν στείλει τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2016.

Σε δύο ακόμη πολιτείες του Νότου, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα, δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, ενώ η εικόνα για τη Νεβάδα δεν αναμένεται πιο νωρίς από την Πέμπτη. Εάν ο Μπάιντεν καταφέρει να επικρατήσει έστω και σε μία εκ των δύο, περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες του Τραμπ. Μείζονος σημασίας και η νίκη Μπάιντεν στην Αριζόνα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.