«Διπλωματία των σεισμών»: Πώς οι φυσικές καταστροφές «χτίζουν» γέφυρες με την Τουρκία

Άνεμος “διπλωματικής συμφιλίωσης” φύσηξε ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, μετά το τηλεφώνημα του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου σε Σάμο και Σμύρνη, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η “διπλωματία των σεισμών” είναι και πάλι παρούσα.

Ο Πρωθυπουργός μετέφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας τα θερμά του συλλυπητήρια για τις ανθρώπινες απώλειες στην Τουρκία και έστειλε μήνυμα ενότητας των δύο λαών. “Μόλις κάλεσα τον Πρόεδρο Ερντογάν για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια ανθρώπων από τον σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, αυτές είναι οι στιγμές που οι άνθρωποι μας πρέπει να στέκονται μαζί” έγραψε ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο, NTV, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία για ευημερία και συνεργασία αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, εφόσον το χρειαστεί. Ακολούθως, ο Ερντογάν με ανάρτησή του στο twitter ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επικοινωνία που είχε μαζί του, εξέφρασε με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του στον ελληνικό λαό και τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα. “Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην Ελλάδα εκ μέρους και του τουρκικού λαού. Η Τουρκία, επίσης, είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να θεραπεύσει τις πληγές της. Το ότι οι δύο γείτονες χώρες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι πιο πολύτιμο από πολλά πράγματα στη ζωή”.

Ο όρος “διπλωματία των σεισμών” ξεκίνησε το 1999, όταν και πάλι οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ήταν μόνο παγωμένες, αλλά στην ουσία ήταν ανύπαρκτες. Είχε προηγηθεί το 1996 η κρίση στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996 και ακολούθως, τον Φεβρουάριο του 1999 η σύλληψη του Οτσαλάν, ηγέτη των Κούρδων, μέσα στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Κένυα. Από τον Φεβρουάριο του 1999 έως και τον Αύγουστο του ίδιου έτους οι διπλωματικές σχέσεις ήταν ελάχιστες. Έως τις 17 Αυγούστου του 1999 οπότε χτύπησε ο Εγκέλαδος στο Ιζμίτ, Νικομήδεια στα ελληνικά, και πρόκειται για μία από τις πιο καταστροφικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία. Γινόταν λόγος για βιβλική καταστροφή. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1999, οι νεκροί από το σεισμό έφτασαν τους 17.127 και οι τραυματίες τους 43,959. Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, συνολικά 120.000 σπίτια καταστράφηκαν από το σεισμό, 30.000 έπαθαν μεγάλες ζημιές, και συνολικά 6.000 κτίρια είχαν καταστραφεί μερικώς ή ριζικώς. Οι άστεγοι υπολογίστηκαν σε 500.000. Αμέσως μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας που έστειλε βοήθεια και μαζί την ΕΜΑΚ, την ειδική ομάδα που βρίσκει επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Το γεγονός αυτό δημιούργησε τρομερό κύμα συμπάθειας προς την Ελλάδα από την Τουρκία. Ήταν μία φυσική καταστροφή που ένωσε τους δύο λαούς και απέδειξε ότι τέτοιες ώρες είναι η ανθρώπινη ζωή που έχει μεγαλύτερη αξία. Ακολούθησε ο μεγάλος σεισμός της Πάρνηθας, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 και τότε η Τουρκία έστειλε εκείνη βοήθεια στην Ελλάδα. Στο σημείο έσπευσε η τουρκική ομάδα διάσωσης, ενώ και η ΕΜΑΚ και οι Τούρκοι συνάδελφοί τους βραβεύτηκαν αργότερα για την προσφορά τους. Τότε η αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη που επέδειξαν οι δύο χώρες στις δύσκολες αυτές στιγμές για την καθεμία ένωσε τους λαούς και έριξε νερό στον μύλο της διπλωματίας.

Όσον αφορά στο σήμερα, ένταση επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών από τον Μάρτιο ακόμη του 2020, με τα όσα συνέβησαν στον Έβρο. Η ένταση αυτή έχει κορυφωθεί το καλοκαίρι και πλέον το τελευταίο διάστημα με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όμως άλλη μία φυσική καταστροφή ήταν εκείνη που ώθησε τον Έλληνα πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στον Τούρκο πρόεδρο και να του υπενθυμίσει πως πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος, κάτι που αποδέχεται και ο ίδιος ο Ερντογάν καθώς στο μήνυμά του σημειώνει ότι η αλληλεγγύη ανάμεσα στους δύο γείτονες είναι πολύτιμη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.