Τα παραλειπόμενα της Κοζάνης και όχι μόνο

Του Πασχάλη Τσολάκη

Μετά την εσαεί κόκκινη κάρτα στις λιγνιτικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, ήρθε και η κόκκινη κάρτα 14 ημερών στην Π.Ε Κοζάνης. Γνωστή και πετυχημένη η τακτική της κόκκινης κάρτας από παλαιόθεν, με μεγάλες επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν, να εκπατριστούν ή να πυρποληθούν για να δημιουργηθεί ένα πεδίο «κατά τας υποδείξεις».

Ήδη έρχονται τα γερμανικά πάνελ για τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες. Κλείσανε τα εργοστάσια ζαχάρεως στη Βόρεια Ελλάδα, σταμάτησαν οι αγρότες την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων στην Κοζάνη, με τις όποιες οικονομικές συνέπειες και σήμερα αγοράζουμε ζάχαρη εκ Γερμανίας!

Ήρθε και ο υπουργός πολιτικής προστασίας για να πει «τετ-α-τετ» στους φορείς του νομού να εφαρμοστούν με ευλάβεια τα μέτρα. Δήλωσε δε ότι η ΠΕ Κοζάνης ήταν ή πρώτη εστία μετάδοσης του ιού και είναι πάλι η πρώτη που το μεταδίδει για δεύτερη φορά. (Αν είσαι υπότροπος τιμωρείσαι πιο αυστηρά σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα!)

Ο περιφερειάρχης, μετά την σύσκεψη δήλωσε πως είναι σοβαρά τα πράγματα, δεν προσέξαμε και πρέπει να «συμμορφωθούμε!» (Πρέπει να φοβάσαι, παιδί μου. Έτσι θα γίνεις νομοταγής πολίτης!) ενώ ο δήμαρχος Κοζάνης έβγαλε και σποτάκι για να ενημερώσει τους δημότες σύμφωνα με τους ειδικούς. Όταν όμως πάλι οι ειδικοί του θέματος για το εξασθενές χρώμιο στο νερό που πίνανε κάτοικοι χωριών, δήλωναν ότι προκαλεί καρκίνο, ο ίδιος ως δήμαρχος επέβαλε να το πληρώσουν οι κάτοικοι! Δεν έγραψε τυχαία η διανόηση ότι «Είναι πάντα εύκολο να υπακούει αυτός που ονειρεύεται να διοικήσει».

Ελευθερία δεν είναι αυτό που κάνεις, αλλά αυτό που κάνεις μετά απ’ αυτό που σου κάνουν, γράφει η διανόηση και συνεχίζει «Μισώ τα θύματα που σέβονται τους δήμιους τους».

Ο δε μητροπολίτης Κοζάνης στο κήρυγμά του είπε ότι επειδή είμαστε καλοί χριστιανοί και επειδή κάποιοι προσεύχονται κάθε μέρα για μας, είχαμε λιγότερους θανάτους από χώρες με τον ίδιο πληθυσμό και προέτρεψε τους πιστούς να κοινωνήσουν με την ίδια λαβίδα.

Είναι διαμετρικά αντίθετα η πίστη του κάθε ανθρώπου από την εκμετάλλευση της πίστης και της χειραγώγησης.
Γίνανε rapid tests στην πλατεία Κοζάνης και το ποσοστό άγγιξε το 10% και την ίδια ώρα κάποιος, επώνυμος του νομού, που βγήκε θετικός με το τεστ, έγραψε πως όταν το ξαναέκανε σε ιδιωτικό εργαστήριο βγήκε αρνητικός. Αν δεν είναι αξιόπιστα αυτά τα τεστ τότε γιατί γίνονται; Βολεύει κάποιους το μεγάλο ποσοστό; Η εφημερίδα Δημοκρατία έγραψε πως κάθε φορά που η εξουσία στριμώχνεται, αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων!

Λένε πως η Κοζάνη έχει πολλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό της, γι αυτό και το lockdown . Ας το δεχτούμε. Η πυκνότητα όμως των κατοίκων, και δεν θα πάρουμε του νομού που είναι πολύ χαμηλός, αλλά της πόλης της Κοζάνης, ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, είναι τουλάχιστον 15 φορές μικρότερη αυτής του δήμου Αθηναίων. Δηλαδή η μετάδοση δεν έχει σχέση με την πυκνότητα του πληθυσμού σε ίδιου μεγέθους έκταση; Δηλαδή οι πολίτες της Κοζάνης σε όλη την Ελλάδα δεν τηρούσαν τα μέτρα, ή έκαναν περισσότερα πάρτι από όσα γίνονταν στην Αθήνα! Μην τρελαθούμε κιόλας. Εκτός κι αν ισχύει το δόγμα γνωστού δημοσιογράφου γνωστού καναλιού που εκφωνεί ότι το lockdown σε μικρές πόλεις δεν επηρεάζει την οικονομία!

Η βάρκα της Κοζάνης ταρακουνιέται πάρα πολύ! Αλλά ας επικαλεστούμε πάλι την διανόηση. Μόνο αυτός που δεν τραβάει κουπί έχει χρόνο να ταρακουνήσει τη βάρκα. Οι πολίτες της Κοζάνης χρόνια τώρα τραβάνε κουπί για να ζήσουν. Ας σκεφτεί ο καθένας ποιοι έχουν τον χρόνο και την άνεση να μην τραβήξουν κουπί αλλά να ταρακουνήσουν την βάρκα ή να αγριέψουν τα νερά!

Ας απαντήσουν οι ειδικοί, που το σύστημα πάντα επικαλείται, πόσοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν ή και να πεθάνουν από τον φόβο και το άγχος του κορονοϊού, από το φόβο και την ανασφάλεια των οικονομικών δεδομένων που θα προκύψουν και την μερική έστω, στέρηση ατομικών ελευθεριών και δράσεων.

Το καλύτερο το λένε οι ίδιοι οι νεοφιλελεύθεροι. Πατρίδες δεν μετράνε αφού το χρήμα έχει προτεραιότητα. Τα επιχειρηματικά «deals» δεν αναγνωρίζουν σημαίες και γλώσσες. Έχουν κοινή γλώσσα και κοινό Θεό…

Επίλογος με Αντόρνο (Theodor W. Adorno), Γερμανός εβραϊκής καταγωγής, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος «Η εξουσία είναι παρασιτική γιατί ζει από την ζωή που καταπιέζει».

Υ.Γ. 1: Ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σαν λαός. Κάναμε τον κύκλο μας. Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα, και πεθαίνουμε. Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα, γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο» Θ. Βέγγος από την ταινία του Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα».
Υ.Γ. 2: Η Πυθία είχε πει το χρησμό της για την Ελλάδα «Ασκός Κλυδωνιζόμενος μηδέποτε βυθιζόμενος».
Χρέος λοιπόν των ταγών είναι να μην κρατάει πολύ η αγωνία και ο κλυδωνισμός για να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι από αγωνία ή ναυτία…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.