Στρατηγικό αδιέξοδο στα 6 μίλια

Αρχικώς η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε – ή τουλάχιστον είπε ότι θα ζητήσει – κυρώσεις. Μετά ζήτησε «ισχυρή καταδίκη» της Τουρκίας. Kατόπιν, αρκέστηκε στην «αναφορά» του θέματος στο κείμενο συμπερασμάτων.  Και, τελικώς, φύγαμε ως χώρα από την σύνοδο κορυφής παίρνοντας μια διατύπωση «έντονης αποδοκιμασίας» της συμπεριφοράς της Άγκυρας.

Κοινώς, η Ελλάδα έφυγε από την σύνοδο κορυφής με την… συμπάθεια των ευρωπαίων εταίρων και η Τουρκία με το Oruc Reis πάντοτε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και με «ελευθέρας» για το επόμενο δίμηνο, – ήτοι, χωρίς καμία απειλή, προειδοποίηση ή έστω και νύξη για επιβολή κυρώσεων έως την επόμενη τακτική σύνοδο, του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Politico, το ελληνικό αίτημα για προειδοποίηση με πιθανό εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία απερρίφθη. Όπως απερρίφθη και οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένη προθεσμία για συμμόρφωση της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επίσης, οι μόνες χώρες που στήριξαν τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις ήταν η Γαλλία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Ισπανία και Ιταλία ήταν κάθετα αρνητικές σε οποιαδήποτε συζήτηση για κυρώσεις – πόσο μάλλον για εμπάργκο όπλων, δοθέντων των μεγάλων και στρατηγικών εξοπλιστικών deals που έχουν με την Τουρκία. Η δε Γερμανία φέρεται να υπέσκαψε παρασκηνιακά ακόμη και την πρόταση που η… ίδια είχε προωθήσει προχθές, μαζί με την Γαλλία, για προθεσμία μίας εβδομάδας στην Άγκυρα για να επιστρέψει στην διεθνή νομιμότητα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.