Τα «θανάσιμα αμαρτήματα» που εξόργισαν τον Μητσοτάκη: Το άγνωστο παρασκήνιο της «καρατόμησης» του Δημήτρη Μητρόπουλου στο Μαξίμου

Την Καθαρά Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον σύμβουλό του σε θέματα στρατηγικής και ευρωπαϊκών θεμάτων, Δημήτρη Μητρόπουλο.

Η επιλογή της ημέρας για την γνωστοποίηση της σχετικής απόφασης δεν υπήρξε τυχαία και εν μέρει πέτυχε τον στόχο της: Το θέμα πέρασε σχετικά στα «ψιλά», χωρίς να δοθεί έμφαση στο έντονο παρασκήνιο (το οποίο βέβαια ελάχιστοι γνωρίζουν). Εξάλλου, μέρες που είναι, με την πίεση που δέχεται η χώρα στο προσφυγικό και τον κορωνοϊό να έχει φτάσει στην Ελλάδα, το τελευταίο που ήθελαν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ήταν να γεμίσουν οι πολιτικές και παραπολιτικές στήλες με τις άγνωστε λεπτομέρειες μίας «καρατόμησης». Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν πρόκειται περί απλής αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από έναν συνεργάτη, αλλά για «καρατόμηση» που θα οδηγήσει σύντομα στην έξωση.

Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική απόφαση ελήφθη ήδη από το περασμένο Σάββατο και ο αιφνιδιασμός που αυτή προκάλεσε στον Δημήτρη Μητρόπουλο ήταν τεράστιος. Ωστόσο, το ποτήρι της υπομονής του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ξεχειλίσει εδώ και πολύ καιρό.

Ας δούμε, όμως, για αρχή τι συνέβη τα τελευταία 24ωρα.

Ψυχραιμία

Η αρχική απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τον σύμβουλό του, ήταν η άμεση και οριστική απομάκρυνση του από το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, επικράτησαν ψύχραιμες φωνές οι οποίες τελικά έπεισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρήσει τον Δημήτρη Μητρόπουλο σε θέση συμβούλου – προς το παρόν – χωρίς ωστόσο καμία αρμοδιότητα.

Ο γνωστός δημοσιογράφος που ήρθε σε στενή επαφή με τον σημερινό πρωθυπουργό τα τελευταία χρόνια, παραμένει, λοιπόν, στο κυβερνητικό μέγαρο μέχρι να αποχωρήσει. Οι λόγοι της παράτασης της… θητείας είναι προφανείς και αναφέρθηκαν μερικώς πιο πάνω: Η κοινοποίηση μίας κρίσης που έχει ξεσπάσει στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το τελευταίο που θα ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου στην παρούσα κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία. Σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δημήτρης Μητρόπουλος θα είχε πάει ήδη στο σπίτι του.

Αντί λοιπόν για την άμεση εκπαραθύρωση του Δημήτρη Μητρόπουλου επελέγη ο δρόμος του «βελούδινου» διαζυγίου, το οποίο θα παρουσιαστεί στο μέλλον ως αλλαγή επαγγελματικής στέγης. Στον δημοσιογράφο εκφραστή της «σημιτικής συνιστώσας» του Μαξίμου μεταφέρθηκε το μήνυμα του πρωθυπουργού: «Μείνε μέχρι να βρεις δουλειά». Με λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης του δίνει μεγαλόψυχα τον απαραίτητο χρόνο, αλλά ακόμη και η επιστροφή του Δημήτρη Μητρόπουλου στην δημοσιογραφία φαντάζει δύσκολη. Ποια θα είναι η αξιοπιστία ενός πρώην συμβούλου πρωθυπουργού, ο οποίος αν γράφει θετικά για την κυβέρνηση της ΝΔ θα θεωρείται ότι μεροληπτεί λόγω της προηγούμενης θητείας του και αν γράφει αρνητικά θα λέγεται ότι το κάνει εκδικητικά λόγω της… κακίας του;

Τα «θανάσιμα αμαρτήματα» του Μητρόπουλου

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος δεν προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και δεν έχει μεγάλες συμπάθειες στο χώρο. Είναι ένας δημοσιογράφος με συγκεκριμένες αναφορές και με προφίλ που παραπέμπει σε σοσιαλ – φιλελεύθερο φιλοευρωπαίο νοσταλγό του Κώστα Σημίτη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου λέγεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις «φράξιες», τρείς «φατρίες», τρείς «οικογένειες συμβούλων», οι οποίες δίνουν τη μάχη της επιβίωσης και της επιρροής.

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος ανήκει στην «εκσυγχρονιστική συνιστώσα» αυτής της ιστορίας. Θαυμαστής του Κώστα Σημίτη, στενός φίλος με συγκεκριμένα στελέχη και δημοσιογράφους της «Καθημερινής», σύνδεδεμένο σε βαθμό παρεξηγήσεως με συγκεκριμένα «συστήματα» του εξωτερικού, λέγεται ότι είχε πάει στο Μαξίμου για μία συγκεκριμένη δουλειά, όχι του Μητσοτάκη, αλλά τρίτων που έχουν την έδρα τους σε Ελλάδα και Ευρώπη ή για να το κάνουμε συγκεκριμένο σε Αθήνα και… Παρίσι.

Μέχρι στιγμής η μοναδική εκδοχή που διαβάσαμε για τους λόγους της απομάκρυνσής του είναι εκείνη στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” για την κρίση που προκάλεσε η δραστηριότητά του στις σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Δημήτρης Μητρόπουλος είναι άνθρωπος των Γάλλων, αλλά αυτή είναι η μία μόνο πτυχή της ιστορίας.

Τα «θανάσιμα αμαρτήματα» που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία σκληρή, αλλά αναγκαία για την αυτοπροστασία του, απόφαση είναι αρκετά και υπερβαίνουν τα… ευρωπαϊκά ζητήματα.

Για παράδειγμα μεταφέρουμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός έμαθε για τη στενή παρασκηνιακή συνεργασία του Δημήτρη Μητρόπουλου με φιλοκυβερνητική εταιρεία στρατηγικής κι επικοινωνίας. Και δεν αναφερόμαστε σε απλή ανταλλαγή απόψεων, εκτιμήσεων και πληροφοριών. Οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για δουλειές εκατομμυρίων, για ολόκληρο φάκελο και για συμφωνίες στο παρασκήνιο που τελικά θα εξέθεταν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Λέγεται πως στον Δημήτρη Μητρόπουλο χρεώθηκαν διαρροές σε συμπολιτευόμενα, ακόμη και αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ. Πρόκειται για διαρροές και ιστορίες με δράκους που τροφοδότησαν πολιτικές και παραπολιτικές στήλες και στόχο είχαν ακόμη και άλλους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Οι κακές γλώσσες λένε ότι είχε στηθεί ολόκληρη «φάμπρικα»… ειδήσεων και παραπολιτικών σχολίων που τελικά έπλητταν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων που δείχνει την έξοδο στον Δημήτρη Μητρόπουλο προκάλεσε έντονη ανησυχία σε φιλοκυβερνητικό εκδοτικό συγκρότημα, το οποίο ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα «κάνει νερά» έχοντας προκαλέσει την ενόχληση του ίδιου του πρωθυπουργού. Επιτελικό στέλεχος δε, του συγκεκριμένου εκδοτικού συγκροτήματος, τηλεφωνούσε σχεδόν πανικόβλητο δεξιά κι αριστερά, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι ως εξωθεσμικός παράγοντας μπορεί να επιβάλλει όρους!

Κάτι ακόμη που πρέπει να σημειωθεί – και έχει ιδιαίτερη αξία – είναι ότι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τούτες τις ημέρες της προσφυγικής κρίσης, των σφοδρών πιέσεων που δέχονται τα σύνορά μας στον Έβρο, της έκτακτης κατάστασης στα νησιά, ο Δημήτρης Μητρόπουλος γευμάτισε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο Χίλτον.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, σίγουρα δεν προκάλεσε την καλύτερη των εντυπώσεων και σίγουρα δεν άρεσε καθόλου στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.