Κορονοϊός: Το σενάριο της “ταχείας αναζωπύρωσης” στην Ελλάδα – Τα “ψιλά γράμματα” ανάλυσης του ECDC

Με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού παλεύει ήδη η Ευρώπη, με αυξητικές τάσεις σε νέα κρούσματα και θανάτους να καταγράφονται σε όλο και περισσότερες χώρες. Η Ελλάδα μπορεί να μην βρίσκεται στο «κόκκινο» όπως κάποιες άλλες χώρες και η κατάσταση να θεωρείται σταθερή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου, ωστόσο υπάρχει ανησυχία τόσο για την αύξηση των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και για το ενδεχόμενο «μεγάλης αναζωπύρωσης» της πανδημίας.

Η αυξητική αυτή τάση στην Ευρώπη δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο σε όλες τις χώρες. Όπως αναφέρει η τελευταία μελέτη εκτίμησης κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σε κάποιες η παρατηρούμενη έξαρση συσχετίζεται με την αύξηση στον αριθμό των τεστ και τη μεγάλη μετάδοση του ιού μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 έως 49 ετών. Σε αυτές τις χώρες, οι περισσότερες μολύνσεις αφορούν σε ήπια ή ασυμπτωματικά κρούσματα. Αντίθετα, σε άλλες χώρες, συμπίπτει με υψηλά ή αυξανόμενα ποσοστά κρουσμάτων σε ηλικιωμένους και, κατά συνέπεια, με αυξημένο αριθμό νοσηλευόμενων και σοβαρών περιστατικών. Τα αυξημένα επίπεδα μεταδοτικότητας του ιού, δείχνουν σύμφωνα με το ECDC, ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που έχουν εφαρμοστεί δεν έχουν πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, είτε επειδή η τήρηση των μέτρων δεν είναι η βέλτιστη, είτε επειδή τα μέτρα δεν επαρκούν για τη μείωση τον έλεγχο της έκθεσης στον κορονοϊό. Το ECDC αναφέρει πως ο πληθυσμός παραμένει ευάλωτος σε μεγάλο βαθμό, καθώς από τα διαθέσιμα δεδομένα προκύπτει πως το επίπεδο της ανοσίας στον πληθυσμό είναι κάτω του 15% στις περισσότερες από τις περιφέρειες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου». «Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε πολλές χώρες είναι ανησυχητική καθώς ενέχει αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης ευάλωτων ατόμων (άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19, όπως οι ηλικιωμένοι) και εργαζομένων στον χώρο της υγείας, ιδίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, και χρειάζεται στοχοθετημένη δράση για τη δημόσια υγεία» σημειώνεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε σταθερή κατάσταση θεωρείται πως βρίσκεται η Ελλάδα και οι εξής χώρες: Βέλγιο, Κύπρος, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιταλία, Λιχνενστάιν, Λιθουανία, Πολωνία και Σουηδία. Σε αυτές τις χώρες, η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό εκτιμάται ως χαμηλή από το ECDC. «Λόγω του χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων σε ηλικιωμένα άτομα και του τρέχοντος χαμηλού ποσοστού σοβαρών περιστατικών και θανάτων, ο αντίκτυπος της νόσου αξιολογείται ως χαμηλός. Προς το παρόν, υπάρχει συνολικά χαμηλός κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε αυτές τις χώρες. Όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες (άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19, όπως οι ηλικιωμένοι), καθώς ο αντίκτυπος της νόσου σε αυτές τις ομάδες είναι πολύ υψηλός, ο κίνδυνος είναι μέτριος. Η στενή παρακολούθηση της εξελισσόμενης επιδημιολογικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων που εντοπίζονται σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το επίπεδο πληρότητας νοσοκομειακών κλινών και κλινών ΜΕΘ και της εξάπλωσης του ιού σε ευάλωτα άτομα, είναι βασικοί παράγοντες για αποφευχθεί η ταχεία αύξηση του επιπέδου κινδύνου τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει για τη συγκεκριμένη ομάδα χώρων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα κριτήρια του ECDC , δεν ορίζεται ως χώρα με «τάση ανησυχίας», όμως «έχει παρατηρηθεί μεγάλη αυξητική τάση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ». Η φράση που προκαλεί προβληματισμό επίσης είναι ότι “το μοντέλο του ECDC επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει πιθανότητα για ταχεία αναζωπύρωση”.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε επτά χώρες (Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία και Μάλτα) η εξέλιξη της επιδημίας της Covid-19 προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικιωμένους και κατά συνέπεια αύξηση των νοσηλευόμενων και των σοβαρών περιστατικών. Σε αυτές τις χώρες, καταγράφονται ήδη ή θα καταγραφούν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Ο κίνδυνος, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι υψηλός για τον γενικό πληθυσμό και πολύ υψηλός για τις ευάλωτες ομάδες .

Την ίδια ώρα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βέλγιο και Σουηδία, Βρετανία), η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων έχει να κάνει κυρίως με τους νέους, που έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά ή να χάσουν τη ζωή τους. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μέτριος κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό και το σύστημα υγείας. Ωστόσο, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθίσταται δύσκολη η προστασία των ευάλωτων ατόμων και άρα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος για την κατηγορία του πληθυσμού και σε αυτές τις χώρες.

 

Δείτε εδώ την έκθεση

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.