Noor1: Η υπόθεση που έχει ντροπιάσει το κράτος, αναζητά ήρωες δικαστές

Παρατείνεται η αγωνία των βασικών “πρωταγωνιστών” στην υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το πλοίο “Noor 1”, καθώς η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την αγόρευση της ως προς την καταδίκη ή μη των βασικών κατηγορουμένων.

Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την ενοχή των τεσσάρων παρόντων Τούρκων κατηγορούμενων στην υπόθεση και την απόρριψη της έφεσης πέμπτου συμπατριώτη τους που δεν παρίσταται στη δίκη.

Οι Τούρκοι είχαν παραλάβει μέρος του φορτίου των 2,1 τόνων και το συσκεύαζαν σε συσκευασίες των 20 κιλών προκειμένου να το μεταφέρουν με νταλίκες στο Βέλγιο μαζί με μαρμαρόσκονη ώστε να μην γίνουν αντιληπτά τα ναρκωτικά.

Οι δύο από τους κατηγορούμενους, Μεντίν Σεντίν και Βολκάν Εξακάλ, μετέφεραν 556 κιλά ηρωίνη δύο φορές με πολυτελές όχημα από τη βίλα στην Φιλοθέη της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη σε αποθήκη που είχαν νοικιάσει στο Κορωπί, όπου τους περίμεναν οι συγκατηγορούμενοι τους, Νεζάλ Ακ και Ακαμπέι Γκιουζελ, οι οποίοι φορούσαν μάσκες και γάντια, συσκευάζοντας την ηρωίνη σε νάιλον συσκευασίες.

Στην έφοδο των λιμενικών στην αποθήκη βρέθηκαν 113 πλαστικές συσκευασίες με συνολικά 556 κιλά ηρωίνη.

Ως οργανωτής της επιχείρησης φέρεται από τους ίδιους ο συμπατριώτης τους Σερχάντ Πασκάλ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού στις 20-7-2015.

Η Εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη των εφέσεων τους και την ενοχή των Μεντίν Σεντίν, Νεζάλ Ακ και Ακαμπέι όπως έκρινε το πρωτόδικο δικαστήριο, θεωρώντας τους ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που γνώριζαν για τα ναρκωτικά.

Αντίθετα ο τέταρτος Τούρκος Βολκάν Εξακάλ που χρησιμοποιούσαν ως διερμηνέα αλλά και για τη μεταφορά ναρκωτικών, η κυρία Βλάχου επεσήμανε πως ο Εξακάλ δεν γνώριζε την ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης και των ναρκωτικών.

Τέλος η Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την απόρριψη της έφεσης του επίσης Τούρκου κατηγορούμενου Ουγκάογλου ο οποίος δεν παρέστη στη δίκη.

Ο Ουγκάογλου είχε μεταφέρει τράκτορα στην περιοχή του Σχιστού Κορυδαλλού και είχε φύγει από την Ελλάδα την προηγούμενη ημέρα των συλλήψεων τον Ιούνιο του 2014, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας η μητέρα του και έπρεπε να επιστρέψει στο Βέλγιο.

Στην έφοδο που έκαναν οι λιμενικοί στην αποθήκη στο Κορωπί, βρέθηκε το κλειδί του τράκτορα με τον οποίο πιθανότατα θα μεταφέρονταν η ηρωίνη μαζί με φορτίο μαρμαρόσκονης στο Βέλγιο.

Η Εισαγγελέας πρότεινε, επίσης, την ενοχή του Ιρανού κατηγορούμενου Μπονιάντ που επέβαινε στο “Noor 1” και συμμετείχε στη μεταφορά των ναρκωτικών από τη βίλα της συζύγου του Γιαννουσάκη στο πάρκινγκ καταστήματος όπου παρελήφθησαν από Τούρκους συγκατηγορούμενους.

Μάλιστα η Εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η έφεση της συναδέλφου της Εισαγγελέως ΕφετώνΜαρίας Τρουπή (ΣΣ Εισαγγελέως της Έδρας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο) και να καταδικαστεί για άμεση συνέργεια και όχι απλή συνέργεια στη μεταφορά της ηρωίνης.

Στη συνέχεια η κυρία Βλάχου ασχολήθηκε στην αγόρευση της με τον κατηγορούμενο συνεργάτη του Γιαννουσάκη, Σταύρου Λάγιου αλβανικής καταγωγής που ήταν επί σειρά ετών υπάλληλος του εφοπλιστή.

“Ο Λάγιος κατέθεσε ότι ο Γιαννουσάκης είναι αδίστακτος, αγαπάει το χρήμα και είναι κίνδυνος για τη ζωή του.

Είναι αδίστακτος για να μπλέξει άλλα πρόσωπα. Επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στο Λάγιο” παρατήρησε η εισαγγελέας.

Και συμπλήρωσε:

“Αλίμονο αν μπορούσε η οργάνωση της μεταφοράς από το Ομάν να γίνει από το Λάγιο. Ήταν εργαζόμενος και οικονομικός μετανάστηςαπό την χώρα του”.

Όπως είπε, ο Λάγιος συνεργάστηκε με τις λιμενικές αρχές στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Ήταν ο πρώτος πουενημέρωσε αυτοβούλως τις λιμενικές αρχές για το πλοίο “Noor 1” από το οποίο μετέφεραν τα ναρκωτικά στη βίλα του Γιαννουσάκη.

Ως προς τον κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Καρτσώνη τον οποίο χρησιμοποίησε ο Γιαννουσάκης για τη μεταφορά 986 κιλών ηρωίνης με φορτηγό σε αποθήκη του στο Κορωπί, η Εισαγγελέας επεσήμανε, επίσης, ότι βοήθησε τις αρχές αφού παρέδωσε την ποσότητα των ναρκωτικών που είχε κρύψει…

“Τόσο ο Λάγιος όσο και ο Καρτσώνης βοήθησαν τις αρχές.

Δεν είναι τα πρόσωπα που οργάνωσαν τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Ο Λάγιος και ο Καρτσώνης συνεργάστηκαν πολύ. Ήταν σημαντική η συμβολή τους στις αρχές. Να το λάβει υπόψη το δικαστήριο στην ποινή”, τόνισε η Εισαγγελέας της Έδρας.

Η αγόρευση της Εισαγγελέως θα συνεχιστεί την Πέμπτη σχετικά με την ενοχή ή μη των υπολοίπων κατηγορουμένων.

Πρόκειται για τον εφοπλιστή Ευθύμιου Γιαννουσάκη που μετέφερε με συνεργούς του την ηρωίνη από το “Noor 1” στη βίλα της πρώην συζύγου του, του φερόμενου ως ναυλωτή του ναρκόπλοιου Γιώργου Μπουρδούβαλη, του υποναυλωτή του “Noor 1” Βασίλειου Κουρούβανη, του εμπόρου πολυτελών αυτοκινήτων και πρώην στελέχους του Ολυμπιακού Αιμίλου Κοτσώνη και του πρώην πλοιοκτήτη του πλοίου Παναγιώτη Φάρου.

Η αγόρευση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι σε εξέλιξη και δεύτερη δικογραφία για το “Noor 1” που εκκρεμεί στον Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλο σε βάρος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του οι οποίοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Εφόσον καταδικαστεί ο επί σειρά ετών συνεργάτης του στην Capital και στον Ολυμπιακό Αιμίλιος Κοτσώνης, τότε δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το ρόλο του Βαγγέλη Μαρινάκη στην πολύκροτη υπόθεση…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.