Ο Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Σύντομα θα νιώσουμε τα πλεονεκτήματά της – ΒΙΝΤΕΟ

Μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διαφορών και για άλλες χώρες χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ 1 ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ, ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα τόσο το κοινοβούλιο των Σκοπίων όσο και το ελληνικό να βρουν το θάρρος να την υπερψηφίσουν.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 στον ίδιο και τον κ. Τσίπρα, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε έκπληκτος, προσθέτοντας ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή και για τη χώρα μου και για τους φίλους μου τους Έλληνες, το φίλο μου τον Αλέξη, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, τιμή για το φίλο μου Κοτζιά που δεν είναι πια ΥΠΕΞ».

«Ελπίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θα το εκτιμήσει, γιατί έχουμε δημιουργήσει ήδη ένα πολύ καλό μοντέλο πώς να χτίζεις μια φιλία πώς να ανοίγεις το μέλλον για τους πολίτες μας για τη νέα γενιά, πώς να είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί…», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστεύω ότι οι δυο χώρες θα αφήσουμε κληρονομία στις νέες γενιές, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, γιατί το μοντέλο που βρήκαμε είναι ο σωστός τρόπος να λύνεις τα προβλήματα μεταξύ χωρών και εθνών με ειρηνικό τρόπο» σημείωσε χαρακτηριστικά στη Δημόσια Τηλεόραση.

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε πολύ αισιόδοξος για τη συμφωνία των Πρεσπών και εξήγησε πως: «Δεν ξέρω τι αποφασίσει το κοινοβούλιο μας στα Σκόπια, αλλά εργάζομαι πάνω σε αυτό, γιατί το πιστεύω και είμαι αφοσιωμένος σε αυτό».

Δεν ξέρω, πρόσθεσε, τι θα γίνει μετά στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά ελπίζω ότι και τα δύο κοινοβούλια θα έχουν το θάρρος. Όχι μόνο θάρρος, αλλά και υπευθυνότητα.

«Ξέρω ότι κάναμε τεράστια βήματα ενώπιον του μέλλοντος. Κι αν και τα δυο κοινοβούλια επικυρώσουν τη συμφωνία, θα είναι μεγάλο βήμα. Δεν είναι θέμα μεταξύ Κοτζιά – Ντιμιτρίφ ή Τσίπρα – Ζάεφ, θα είναι ανάμεσα στα κοινοβούλια μας και κατ’ επέκταση ανάμεσα στους πολίτες μας αυτή η τεραστία αλλαγή που συμβαίνει στην περιοχή μας. Το υπόσχομαι, (η συμφωνία) θα φέρει μόνο πλεονεκτήματα» διαβεβαίωσε.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός των Σκοπιων Ζόραν Ζάεφ, έως τώρα η συμφωνία των Πρεσπών έχει φέρει αύξηση 18,7% στις εμπορικές συναλλαγές.

«Κάθε χρόνο έχουμε πάνω από 1, 7 εκατ. πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Σταθερά την επισκέπτονται 1,5 εκατ. πολίτες… Αυτό δείχνει μια αληθινή φιλία που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες μας» επισήμανε στην ΕΡΤ.

Τέλος, ο κ. Ζάεφ υποστήριξε πως «χρειαζόμαστε ανοιχτές πόρτες για περισσότερα πράγματα. Για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον τουρισμό και την οικονομία. Έχουμε μπροστά μας πολλά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες, και ελπίζουμε ότι σύντομα θα νιώσουν τα οφέλη και οι πολίτες μας».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.