Νέα όπλα στη μάχη του κορονοϊού και της γρίπης: Δύο εμβόλια – ασπίδες για τους ηλικιωμένους

Της Αιμιλίας Σταθάκου

Ενισχύεται η φαρέτρα της επιστήμης ενάντια στην πανδημία με δύο εμβόλια που θα λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να κυκλοφορήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ένα αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο έχει παρασκευαστεί για να προστατεύει στοχευμένα τον ευάλωτο πληθυσμό των ηλικιωμένων. Η επιστηµονική κοινότητα αποδύθηκε σε αγώνα δρόµου για να θωρακίσει την ευαίσθητη αυτή ηλικιακή οµάδα απέναντι στον ιό της γρίπης, καθώς, εάν υπάρξει συννοσηρότητα µε τον κορωνοϊό, θα αυξήσει δραµατικά τη θνητότητα. Το πρόβληµα είναι ότι το υπάρχον αντιγριπικό εµβόλιο έχει σχετικά χαµηλή αποτελεσµατικότητα, που δεν ξεπερνά το 40%, στα άτοµα της τρίτης ηλικίας. Για τον λόγο αυτό παρασκευάστηκε ένα πρωτοποριακό εµβόλιο που απευθύνεται ειδικά στους ηλικιωµένους, µε βάση τις ιδιαιτερότητες του οργανισµού τους. Οι ελληνικές υγειονοµικές Αρχές παρακολουθούν το θέµα, προκειµένου να διασφαλίσουν ότι το εµβόλιο αυτό θα έρθει εγκαίρως και στην ελληνική αγορά. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιµώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, εξηγεί ότι «πρόκειται για ένα πολλά υποσχόµενο νέο αντιγριπικό εµβόλιο µε µεγαλύτερη ανοσοενισχυτική συγκέντρωση, το οποίο απευθύνεται σε άτοµα µεγάλης ηλικίας, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε αυτές τις ηλικίες υπάρχει µικρότερο ποσοστό ανοσοποίησης µε το υπάρχον αντιγριπικό εµβόλιο». Ο κ. Γαργαλιάνος τονίζει την ανάγκη να εµβολιαστεί όσο το δυνατόν µεγαλύτερο µέρος των πολιτών. «Ο αντιγριπικός εµβολιασµός φέτος είναι ιδιαίτερα σηµαντικός λόγω του κορωνοϊού, καθώς είναι επικίνδυνο να συµπέσουν στον ίδιο άνθρωπο ταυτόχρονα δύο τέτοιες ιώσεις. Εξάλλου, τα συµπτώµατα τόσο του κορωνοϊού όσο και της γρίπης σε µεγάλο βαθµό είναι κοινά και δηµιουργούν προβλήµατα στη διάγνωση από τον θεράποντα γιατρό», εξηγεί ο κ. Γαργαλιάνος και τονίζει: «Λόγω της πανδηµίας έχει ακόµα µεγαλύτερη σηµασία ο αντιγριπικός εµβολιασµός των ευπαθών οµάδων και των υγειονοµικών. Βέβαια, το ιδανικό θα ήταν ο καθολικός αντιγριπικός εµβολιασµός, όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα ελπίδες για τη θωράκιση των ηλικιωµένων απέναντι στις ιώσεις του αναπνευστικού και τον SARS-CoV-2 δίνουν τα αποτελέσµατα των ερευνών για την προστατευτική δράση του αντιφυµατικού εµβολίου BCG. Σύµφωνα µε τον πρύτανη του Πανεπιστηµίου Αθηνών, καθηγητή Θάνο ∆ηµόπουλο, το BCG είναι ένα παλαιό εµβόλιο, το οποίο έχει αναπτυχθεί για να προσφέρει προστασία από τη φυµατίωση και γίνεται συχνά σε παιδιά. Εχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί σηµαντική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήµατος. Στο πλαίσιο συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών µε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Radboud της Ολλανδίας, διαπιστώθηκε ότι οι υπερήλικες µπορούν να έχουν σηµαντική ωφέλεια από αυτό το εµβόλιο.
Την ίδια ώρα, σηµαντικά βήµατα προόδου έχουν κάνει οι επιστήµονες για την ανακάλυψη του εµβολίου κατά του κορωνοϊού. Εχουν παρασκευαστεί περισσότερα από 177 εµβόλια, εκ των οποίων τα εννέα έχουν προγραµµατίσει κλινικές µελέτες φάσης 3. Τον επόµενο µήνα αναµένονται τα αρχικά αποτελέσµατα αυτών των µελετών, ενώ µέχρι το τέλος του φθινοπώρου είναι πιθανόν να υπάρχει διαθέσιµο κάποιο από αυτά τα εµβόλια στην ευρωπαϊκή αγορά. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει σε έξι πιθανά εµβόλια και έχει παραγγείλει 30 εκατ. δόσεις από το εµβόλιο της Οξφόρδης, που θα διατεθεί από την εταιρεία AstraZeneca.

 

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.