Πανδαιμόνιο στη Βουλή λόγω 22 υπουργικών τροπολογιών – Αποχώρησαν ΚΚΕ και Ποτάμι

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Εκτός ορίων βγήκε η κατάσταση στη Βουλή έπειτα από τον καταιγισμό υπουργικών τροπολογιών με αποτέλεσμα δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, το ΚΚΕ και το Ποτάμι να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να δρα πυροσβεστικά και να δίνει λύση με παράταση της συνεδρίασης αύριο.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών συνολικού όγκου άνω των 70 σελίδων, η οποία κατατέθηκε λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα.« Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σήμερα στην Ολομέλεια. Πρέπει να σταματήσετε τώρα αυτό τον κατήφορο. Αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις τροπολογίες θα φύγουμε από τη συνεδρίαση και θα είστε μόνοι σας η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα νομοσχέδιο να κάνει το πλυντήριο της. Στο πλυντήριο του ΣυΡιζΑ εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης της Ν.Δ. Με αποχώρηση απείλησε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός του Ποταμιού σήκωσε όλες τις τροπολογίες μιλώντας για κωμικοτραγικές καταστάσεις. “Παρέλασε όλο το Υπουργικό Συμβούλιο με μια τροπολογία στο χέρι. Είναι ανεπίτρεπτο” είπε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου προαναγγέλλοντας την αποχώρηση και του ΚΚΕ.

Στο θέμα παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λέγοντας πως “η Βουλή δεν είναι σχολείο” και μπορεί να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις το Σάββατο αλλά και στις 27 και 28 Δεκεμβρίου. Συνέχισε μάλιστα τονίζοντας πως “ήταν γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων πως θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα”. Αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθείται ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε πως “ η Βουλή ήταν αναγκασμένη να τελειώσει το νομοθετικό της έργο στις 9 Δεκεμβρίου γιατί ακολουθούσε προ ημερησίας συζήτηση και προϋπολογισμός”. Εξηγώντας πως “όσο συζητείται ο προυπολογισμός δεν μπορεί να έρθει νομοθετικό έργο στη Βουλή”.

Μάλιστα αναφέρθηκε στο 2014, επισημαίνοντας πως παραμονή Χριστουγέννων ψηφίστηκαν 43 τροπολογίες, ενώ συνολικά είχαν έρθει 111 τροπολογίες (μαζί με τις βουλευτικές). Επισημαίνοντας πως “δίνω στοιχεία για να προφυλάξω από κορώνες που μπορεί να σηκωθούν το απόγευμα”.

“Δέχομαι την κριτική ότι αργήσαμε, ζοριστήκαμε και ίσως μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Δεν λέω ότι είναι σωστή η διαδικασία, έχετε κάθε λόγο να παραπονιέστε ωστόσο άλλο αυτό και άλλο να μιλάτε για πελατειακές τροπολογίες και να λέτε πως αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στον Κοινοβούλιο. Υπάρχουν τροπολογίες που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, καθώς έχουν σχέση με ημερομηνίες που λήγουν αλλά και με ευρωπαϊκές οδηγίες” είπε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο τέλος η αντιπολίτευση συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου της Βουλής , η συζήτηση να συνεχιστεί και αύριο ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος μελέτης των τροπολογιών.

Πηγή ρεπορτάζ: REAL.GR

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.