Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις διαδηλώσεις – Η τριήμερη άσκηση “στρόφιγγα” και τα σενάρια

Μικρές διαδηλώσεις, περισσότεροι οι κίνδυνοι, μεγαλύτερος ο αριθμός αστυνομικών που απαιτείται για αυτές. Αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που ανέδειξε η τριήμερη διαβαθμισμένη άσκηση επί χάρτου για την εφαρμογή του νέου νόμου των διαδηλώσεων, που εξελίχθηκε στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με την εικονική αναπαράσταση παράλληλων συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Η άσκηση περιελάμβανε και ακραία σενάρια παράλληλων εστιών ακραίας έντασης, σαν εκείνα που είχαν εξελιχθεί μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ή την εποχή των… Μνημονίων. Στα θετικά, έστω και σε μία εικονική διαχείριση διαδηλώσεων, το μοντέλο της «ανοιγοκλειόμενης στρόφιγγας» και η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των 30 διαμεσολαβητών-«ειρηνοποιών».

Σενάρια και «ειρηνοποιοί»

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας σχεδίασαν όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης συγκεντρώσεων, με αριθμητικά, γεωγραφικά και κοινωνικο-πολιτικά δεδομένα, δημιουργώντας αντίστοιχα εγχειρίδια ενεργειών κατά περίσταση και… αυτοσχεδιασμού για αναπάντεχες καταστάσεις. Προβληματικό στην αντιμετώπισή του ήταν το σενάριο μιας μεγάλης διαδήλωσης και πορείας, παράλληλα με διάσπαρτες μικρότερες, και εστίες έντασης σε κάποιες από αυτές.

Το κλιμάκιο περίπου 30 διαμεσολαβητών-«ειρηνοποιών» ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και είναι έτοιμο να επωμιστεί τις συνομιλίες και συνεννοήσεις με τους οργανωτές των διαδηλώσεων. «Αγκάθι» σε τέτοιου είδους συνεννοήσεις θα είναι οι απρόσμενες συγκεντρώσεις αντιεξουσιαστών, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις ο σχεδιασμός προβλέπει έντονη αστυνομική παρουσία, ακόμη και απαγόρευση της συγκέντρωσης, στην περίπτωση που γίνεται στο πλαίσιο αντισυγκέντρωσης, ή προκαλούνται επιθέσεις και καταστροφές.

Ο προβλέψεις και εκτιμήσεις για ένα «θερμό» φθινόπωρο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο προκάλεσαν την προετοιμασία των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις-συναθροίσεις. Σχεδιάζουν οριοθετήσεις των συγκεντρώσεων ανάλογα με τον αριθμό των συγκεντρωμένων και των σημείων διεξαγωγής τους. Στόχος η αποφυγή ταραχών και η ομαλή κίνηση και λειτουργία στο κέντρο της Αθήνας.

Η ορολογία «ανοιγοκλειόμενη στρόφιγγα» αφορά την προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας και το άμεσο άνοιγμά της μετά τη διέλευση των διαδηλωτών, χωρίς πολύωρα μπλόκα με στημένες κλούβες των ΜΑΤ σε «κλασικά» σημεία της πόλης.

Με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα δίνεται η δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να χωροθετεί τις συγκεντρώσεις με συμμετοχή μικρού αριθμού πολιτών και θα ορίζεται υπεύθυνος των κινητοποιήσεων που θα έρχεται σε συνεννόηση με το διαμεσολαβητή της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να προσδιορίζεται ο τρόπος κίνησης των διαδηλωτών.

Αυτή η συνεννόηση ανάμεσα σε εκπροσώπους των διαδηλωτών και τις αστυνομικές αρχές αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα στις διαδοχικές συσκέψεις επικεφαλής αξιωματικών και οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση ανυπακοής και αντιδράσεων. Στις πορείες με μικρό αριθμό συγκεντρωμένων θα τοποθετούνται κώνοι στην πορεία κίνησής τους σε μία λωρίδα κυκλοφορίας υπό τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Εμφαση θα δοθεί στην τροχαία αστυνόμευση προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα που θα οφείλονται στην παράλληλη κίνηση οχημάτων και διαδηλωτών στο οδόστρωμα.

Ηδη αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προχωρήσει σε χρονομετρήσεις διαδρομών, σε ογκομετρήσεις διαδηλώσεων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης και οριοθετήσεις κίνησής τους. Από τα συμπεράσματα της άσκησης ήταν το στοιχείο πως στις μικρές διαδηλώσεις απαιτείται αναλογικά μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων διαφόρων υπηρεσιών.

Οργανωτής, απαγόρευση, διάλυση

Στο νόμο προβλέπεται η υποχρέωση ορισμού οργανωτή της συνάθροισης, ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί τη συγκέντρωση στην Αστυνομία μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με εξαίρεση τις δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου. Ο οργανωτής γνωστοποιεί τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας, τον τόπο, χρόνο έναρξης, το σκοπό και το προτεινόμενο δρομολόγιο της συνάθροισης.

Ο νόμος περιλαμβάνει τις αιτίες απαγόρευσης επικείμενης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης όταν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας, όταν επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής ή για αντισυγκέντρωση ενάντια σε άλλη προγραμματισμένη συνάθροιση.

Η διάλυση συγκέντρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να διαταχθεί αν οι συμμετέχοντες σε αυτή δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς ή την πραγματοποιούν παρά την απαγόρευσή της. Επίσης, διαλύεται στην περίπτωση που μετατρέπεται σε βίαιη με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων, όπως επιθέσεων κατά φυσικών προσώπων, εμπρησμών και φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιαιοπραγιών εναντίον αστυνομικής δύναμης, είτε όταν χρησιμοποιούνται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες, αιχμηρά αντικείμενα, από τα οποία προκαλείται άμεσος κίνδυνος ζωής ή σωματικής βλάβης.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.