Ιστορική καταστροφή στις Μυκήνες: Κάηκε μεγάλο μέρος των αρχαίων ανακτόρων – Σώθηκε μετά βίας το μουσείο!

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, η έδρα της πρώτου ελληνικού βασιλείου της ηπειρωτικής Ελλάδας που κυριάρχησε στον αρχαίο κόσμο της ελληνικής χερσονήσου και της Ανατολής Μεσογείου, υπέστη μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι, δεν κατασβέστηκε γιατί δεν επενέβησαν έγκαιρα τα πυροσβεστικά μέσα και ουδείς από την κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία δεν έχει αισθανθεί μέχρι στιγμής να απολογηθεί γι αυτή την ιστορική καταστροφή!

Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου προκαλούν πόνο σε όλους τους Έλληνες και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού,, είναι:

– Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου

– Οι Βόρειες Αποθήκες

– Η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου

– Η άνω δυτική πλευρά της Ακρόπολης

– Η νοτιοδυτική συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Από την πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, καθώς και τα Κυκλώπεια Τείχη.

Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αναφέρει:

«Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Άμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό».

Καμία ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία και τον συνήθως λαλίστατο αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.