Παίρνουν τα μέτρα που… δεν πήραν όταν έπρεπε!

Μέσα στο θέατρο του παραλόγου και ενώ το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης είναι σε συντονισμένη απόπειρα να αποδοθεί η ευθύνη για την επερχόμενη καταστροφική έκρηξη της πανδημίας στους «απείθαρχους και άμυαλους» νέους, ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μάλιστα, παραμένουν καθυστερημένα γιατί αν και τα ανακοινώνουν πριν το Δεκαπενταύγουστο, θα ισχύσουν από τη Δευτέρα. Όπως είχε προαναγγείλει το tvxs.gr σε ανύποπτο χρόνο, ήταν επιλογή της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην οικονομία και τον τουρισμό μέχρι το Δεκαπενταύγουστο και δεν αλλάζει ούτε τώρα.

Όμως τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση τώρα είναι μέτρα «επί συμπτωμάτων» και εντελώς αποσπασματικά. Είναι μέτρα αργοπορημένα, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τόσο τις λανθασμένες επιλογές όσο και την πλημμελή εφαρμογή των όποιων πολιτικών είχαν αποφασιστεί,  από έναν κρατικό μηχανισμό στα όρια της διάλυσης και ενώ ήδη αρχίζει να διερευνάται και η ποινική ευθύνη όσων διαχειρίστηκαν το χάος.

Μάλιστα, αρκετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όπως η χρήση μάσκας στα στρατόπεδα, η τηλε-εργασία, και φυσικά ο έλεγχος των εργαζομένων σε γηροκομεία-δομές φιλοξενίας, δεν θα είχαν καμία επίπτωση σε οικονομία και τουρισμό αν είχαν ληφθεί έγκαιρα αλλά θα είχαν αποτρέψει αρκετές τραγωδίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υποχρέωση για τεστ όσων υγειονομικών επιστρέφουν στις δομές υγείας μετά από διακοπές, που αποφασίστηκε μεν αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ,  λόγω έλλειψης προσωπικού αφού στους 5 μήνες που προηγήθηκαν, η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ενισχύσει το ΕΣΥ. Τα αποτελέσματα προφανή.

Όπως και οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου που αποδείχτηκαν ανύπαρκτοι και σε συνδυασμό με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές ανάλογα με τη χώρα και τον ταξιδιωτικό οργανισμό, οδήγησαν στην έξαρση των εισαγόμενων κρουσμάτων, ένα μήνα πριν, η οποία εξηγεί απόλυτα τη διασπορά τώρα σε όλη την κοινωνία.

Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι το επίμαχο διάστημα, στις 15 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου διαπιστώθηκε, σχεδόν σε πανηγυρικό τόνο, ότι όλα πάνε καλά και αποφασίστηκαν τα μέτρα με τα οποία κύλησε ο κρίσιμος μήνας που οδήγησε στη νέα έξαρση. Μέτρα εκ του αποτελέσματος  αποτυχημένα, ανεπαρκή και γενικόλογα. Σημαντική λεπτομέρεια εκείνης της σύσκεψης είναι ότι ανάμεσα στους 10 συμμετέχοντες υπουργούς, υφυπουργούς, ένστολους κλπ δεν υπήρχε ούτε ένα υγειονομικός, ούτε ένας επιστήμονας της υγείας, δεν υπήρχε καν ο υπουργός Υγείας ή ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έχουμε οδηγηθεί σε μια υγειονομική και -νέα- οικονομική καταστροφή αλλά είναι αποτέλεσμα των τραγικά αποτυχημένων επιλογών της κυβέρνησης και της αποσύνθεσης του κράτους. Δεν φταίνε ούτε οι νέοι, ούτε οι γέροι, φταίνε αυτοί που αποφασίζουν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.