Σε ποιες σχολές θα μπαίνουν φοιτητές χωρίς πανελλαδικές

Διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Παιδείας μετά τις δηλώσεις του για είσοδο σε πανεπιστημιακές σχολές χωρίς εξετάσεις.

Ο Κώστας Γαβρόγλου εξήγησε πως με το νέο σύστημα που ετοιμάζει το υπουργείο θα υπάρχουν και «πράσινες σχολές» στις οποίες θα μπαίνουν υποψήφιοι μόνο με το απολυτήριο.

Πρόκειται για τις σχολές που σήμερα δεν έχουν ζήτηση ενώ στις υπόλοιπες, τις «κόκκινες» η είσοδος θα γίνεται κανονικά μέσω εξετάσεις.

Οι αλλαγές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα τεθούν σε ισχύ από τη σχολική χρονιά 2019-2020, δηλαδή θα αφορά για πρώτη φορά τους μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Το χρώμα δεν θα είναι δεδομένο αλλά θα καθορίζεται με βάση τη ζήτηση. Έτσι μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς Πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος.

Αναφορικά με την μοριοδότηση των εκπαιδευτικών εξήγησε πως θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας, ενώ θα λαμβάνονται υπ’ όψιν επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.

Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται, δηλαδή, ένας υποψήφιος θα μπορεί να πάρει επιπλέον μόρια εάν στην πορεία αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.