Πού βρισκόμαστε στην εξεύρεση θεραπείας για το COVID-19;

Περισσότερους από 18 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως έχει μολύνει ο νέος κορονοϊός – εκ των οποίων 10 εκατομμύρια έχουν αναρρώσει μέχρι στιγμής, ενώ τουλάχιστον 690.000 έχουν πεθάνει.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αδειοδοτημένες θεραπείες ούτε εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 αλλά πολλά φάρμακα μελετώνται σε μεγάλες κλινικές δοκιμές και διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα.

Η Ουάσινγκτον έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια ακόμη και σε αντίπαλα προγράμματα διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών και εργαστηρίων, που βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες, με σκοπό να χρηματοδοτήσει τις κλινικές έρευνες και, παράλληλα, την κατασκευή παραγωγικών μονάδων. Και σε αυτά δεν υπολογίζεται η αγορά του 92% της παραγωγής του αντιιικού φαρμάκου remdesivir μέχρι τον Σεπτέμβριο, του πρώτου φαρμάκου η αποτελεσματικότητα του οποίου στην αντιμετώπιση της Covid-19 έχει αποδειχθεί κλινικά.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

«Επιχείρηση Warp Speed» στις ΗΠΑ

Σε αντίθεση με την Ευρώπη και με άλλες χώρες, οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει τον ρόλο του «μοναχικού καβαλάρη» και δεν συμμετέχουν σε προγράμματα συγκέντρωσης πόρων σε διεθνές επίπεδο. Αν’ αυτών επενδύουν μόνοι τους τεράστια ποσά σε φαρμακευτικές εταιρίες εντός και εκτός συνόρων.

Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε την «Επιχείρηση Warp Speed» («ταχύτητα δίνης») προσπαθώντας να αποκτήσει 300 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι Αμερικανοί πολίτες.

Εχουν επενδύσει πάνω από 2 δισεκ. δολάρια σε πιθανά εμβόλια διαφόρων εταιρειών όπως οι Johnson & Johnson (456 εκατ. Δολάρια), Moderna (483) και AstraZeneca (1,2 δισεκ. σε συνεργασία με την Οξφόρδη).

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι έδωσε 1,6 δισεκ. δολάρια στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax για το υπό έρευνα εμβόλιό της για την Covid-19, διασφαλίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα έχουν προτεραιότητα εξασφαλίζοντας 100 εκατομμύρια από τις πρώτες δόσεις του, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Η Novavax ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές σε 130 ανθρώπους στην Αυστραλία τον Μάιο. Τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Η τρίτη φάση της δοκιμής πρόκειται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, με τη συμμετοχή 30.000 εθελοντών.

Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδότησε με 450 εκατομμύρια δολάρια την εταιρεία Regeneron για το πειραματικό φάρμακο (REGN-COV-2) κατά της Covid-19, το οποίο δοκιμάζεται επί του παρόντος σε ασθενείς (ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή) αλλά και σε υγιείς ανθρώπους που όμως εκτέθηκαν στον νέο κορονοϊό. Τα πρώτα αποτελέσματα ενδέχεται να ανακοινωθούν εντός του καλοκαιριού.

Η Ρωσία ετοιμάζει μαζικό εμβολιασμό

Η Ρωσία ετοιμάζει εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό για τον Οκτώβριο, αφού ολοκληρώθηκαν οι κλινικές δοκιμές εμβολίου.

Ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε ότι το Gamaleya Institute, μια κρατική ερευνητική μονάδα στη Μόσχα, ολοκλήρωσε τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου και ετοιμάζονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την καταχώρησή του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το πρώτο πιθανό εμβόλιο της Ρωσίας κατά της COVID-19 θα εξασφαλίσει την έγκριση των τοπικών ρυθμιστικών αρχών τον Αύγουστο και σύντομα θα διατεθεί σε εργαζομένους υγειονομικών υπηρεσιών.

Το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια εργαζόταν επί ενός εμβολίου με βάση έναν αδενοϊό. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία προχωρά στη διάθεσή του έχει ως αποτέλεσμα κάποια δυτικά μέσα ενημέρωσης να διατυπώνουν επιφυλάξεις για το εάν η Μόσχα θέτει το κύρος της ως χώρας πάνω από την επιστήμη και την ασφάλεια.

Η ρεμντεσιβίρη, το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο

Το remdesivir, θεωρείται ένα από τα λίγα αποτελεσματικά φάρμακα για σοβαρές περιπτώσεις πνευμονικής νόσου που προκαλείται από την Covid-19. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε με την εταιρεία «Gilead Sciences» την αγορά στην ουσία σχεδόν ολόκληρης της ποσότητας παραγωγής του φαρμάκου για τους επόμενους μήνες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε την προμήθεια των μελών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου με τριάντα χιλιάδες θεραπευτικά σχήματα από αυτό, το μόνο έως σήμερα εγκεκριμένο φάρμακο για την θεραπεία της νόσου.

Η ρεμντεσιβίρη (Remdesivir) είναι το μόνο φάρμακο που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ασθενείς με COVID-19, αλλά η Gilead και άλλες εταιρείες αναζητούν τρόπους για να λειτουργήσει καλύτερα.Η Gilead σε ανακοίνωσή της τονίζει πως μελετά τρόπους για να χρησιμοποιήσει τη ρεμντεσιβίρη νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νόσου, μέσα κι από εναλλακτικά σκευάσματα.

Το φάρμακο δεν μπορεί να χορηγηθεί ως χάπι επειδή έχει τέτοια χημική σύσταση που θα μπορούσε να επηρέασει το ήπαρ και η ενδοφλέβια σύνθεσή του (IV) χορηγείται μόνο στα νοσοκομεία.Η εταιρεία έχει επισημάνει πως διερευνά μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη μίας υποδόριας ένεσης του σκευάσματος της ρεμντεσιβίρης, καθώς και φαρμακομορφές ξηρής σκόνης για εισπνοές.

Ελπίδες από τη δεξαμεθαζόνη

Η δεξαμεθαζόνη, ένα είδος κορτιζόνης, ένα φτηνό και γνωστό φάρμακο, φαίνεται να μειώνει τους θανάτους σε μια μεγάλη κλινική μελέτη, η οποία αφορούσε σοβαρά περιστατικά.

Η δεξαμεθαζόνη είναι ένα φθηνό και ευρέως χρησιμοποιούμενο στεροειδές φάρμακο, χορηγούμενο είτε από του στόματος είτε ενδοφλεβίως, που χρησιμοποιείται σε πλήθος θεραπευτικών επεμβάσεων λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους και ανοσοκατασταλτικής του δράσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιστημονική επιτυχία βρετανών ερευνητών. Συγκεκριμένα η βρετανική μελέτη RECOVERY έδειξε ότι οι ασθενείς με βαριάς μορφής Covid-19 και ειδικά εκείνοι που απαιτούσαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν δεξαμεθαζόνη, είχαν μειωμένο ποσοστό θνησιμότητας κατά 33% συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν συμβατική θεραπεία. Σημαντικά επίσης μειωμένο κατά 20% ήταν το ποσοστό θνησιμότητας και σε μη διασωληνωμένους ασθενείς που λάμβαναν μόνο οξυγόνο. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, οι διεθνείς οργανισμοί (ΠΟΥ, NHI κα) έδωσαν το πράσινο φώς για τη χρήση της δεξαμεθαζόνης σε ασθενείς με βαριάς μορφή νόσο Covid-19.

Ολες οι φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, εργάζονται για να παράξουν το σχετικό σκεύασμα.

Η μελέτη GRECCO-19 για την κολχικίνη

Σημαντική μείωση της πιθανότητας διασωλήνωσης και κατ’ επέκταση θνητότητας σε ασθενείς που νοσηλεύονται με τη νόσο covid-19, έδειξε η χορήγηση κολχικίνης στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης που διεξήχθη στην Ελλάδα.

Η μελέτη της κολχικίνης, ενός καρδιοπροστατευτικού φαρμάκου, που έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μελέτες στη χώρα μας, συνεχίζεται, και φαίνεται ότι παρόμοια αποτελέσματα έχουν και άλλοι ερευνητές του εξωτερικού.

Η μελέτη GRECCO-19, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Jama, είναι από τις λίγες σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν δείξει έως σήμερα σημαντικό όφελος σε ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο με κορονοϊό, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της.

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κολχικίνης ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, καθώς πρόκειται για ένα ασφαλές φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο που χρησιμοποιείται σε διάφορες παθήσεις, μεταξύ άλλων και στην περικαρδίτιδα. Οι ασθενείς που έλαβαν κολχικίνη παρουσίασαν λιγότερο συχνά επιδείνωση κατά δύο κλινικές κατηγορίες στην κλίμακα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας σε σχέση με την ομάδα που δεν έλαβε (1,8% έναντι 14%)».Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η διασωλήνωση, η μεγάλη αναπνευστική ανεπάρκεια δηλαδή, ήταν λιγότερο πιθανή στους ασθενείς που έλαβαν κολχικίνη.

Η περιβόητη υδροξυχλωροκίνη

Η πιο αμφιλεγόμενη φαρμακευτική ουσία αυτής της πανδημίας είναι αναμφισβήτητα η υδροξυχλωροκίνη, η οποία μάλιστα είχε την “τιμή” να την προωθούν δημοσίως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, δεχόμενοι σφοδρές επικρίσεις.

Η αλήθεια εν προκειμένω είναι μία. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν μειώνει τους θανάτους ούτε παρέχει κλινικά οφέλη στους ασθενείς με COVID-19 και προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την ικανότητα του φαρμάκου να αποτρέπει τη νόσο.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η κατάχρηση υδροξυχλωροκίνης, γενικά ασφαλής για ασθενείς με ελονοσία και αυτοάνοσες ασθένειες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως καρδιακές παθήσεις ή αρρυθμία.

Πώς θεραπεύονται ασθενείς με COVID-19

Σύμφωνα με τον Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονα του ΠΟΥ, περίπου 10 έως 15 τοις εκατό των ασθενών με COVID-19 αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια με δύσπνοια και καρδιακά προβλήματα και πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Η συντριπτική πλειονότητα έχει ήπια έως μέτρια συμπτώματα ή δεν εμφανίζει συμπτώματα, που σημαίνει ότι είναι ασυμπτωματικά. Οι ασθενείς με ήπιες περιπτώσεις, ενώ απομονώνονται στο σπίτι, μπορεί να λαμβάνουν παρακεταμόλη για να μειώσουν τον πυρετό.

Τα αντιβιοτικά , τα οποία λειτουργούν μόνο εναντίον βακτηρίων, όχι ιών, δεν συνιστώνται για τη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19. Ωστόσο, εάν νοσηλεύεται κάποιος ασθενής στο νοσοκομείο COVID-19, τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα σε περίπτωση βακτηριακής συν-μόλυνσης ή πνευμονίας.

Αξιολογούνται επίσης αντιθρομβωτικά φάρμακα για τη θεραπεία ή πρόληψη θρόμβων αίματος και μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία εμποδίζουν τη σύνδεση και την είσοδο του ιού στο κύτταρο.

ΠΟΥ: «Ίσως να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ωστόσο προειδοποιεί ότι, παρά τις ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο, είναι πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για την COVID-19» και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς.

«Κάποια εμβόλια βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών και όλοι ελπίζουμε ότι θα έχουμε ορισμένα αποτελεσματικά εμβόλια που θα βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από την προσβολή. Ωστόσο, δεν υπάρχει πανάκεια αυτήν την στιγμή και ίσως να μην υπάρξει ποτέ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και κάλεσε όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.