Συμφωνία AOZ Ελλάδας-Αιγύπτου: «Κόπηκε» όση επήρεια χρειαζόταν για να μείνει η Ελλάδα εκτός της λεκάνης του Ηροδότου

Όπως αποκαλύπτει με χάρτες το pronews.gr μετά τη χθεσινή συμφωνία με την Αίγυπτο, η Ελλάδα μένει σχεδόν ολοκληρωτικά εκτός της «λεκάνης του Ηροδότου», όπου υπολογίζονται ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. 

Αν και πράγματι η επήρεια που «κόπηκε» από Κρήτη, (μίση) Ρόδο ήταν μικρότερη από αυτή που αναμένονταν αρχικά, ήταν αρκετή για να μειώσει σε ελάχιστο βαθμό τα δικαιώματα της χώρας μας σε υδρογονάθρακες αξίας, εκατοντάδων δισεκατομμυρίων έως και τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων εταιρειών και πανεπιστημιακών. 

Η ακριβής αξία των υπολογιζόμενων κοιτασμάτων στη «λεκάνη του Ηροδότου» όπως αυτές υπολογίστηκαν με σεισμικές έρευνες τη δεκαετία του ’70 δεν έχουν αποκαλυφθεί στους Έλληνες πολίτες καθώς θεωρούνται κρατικό μυστικό.

Να μείνει η Ελλάδα εντελώς εκτός της «λεκάνης του Ηροδότου», ήταν και ο αρχικός στόχος της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις, όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr

Γι’ αυτό ακριβώς και η επήρεια που πρότεινε αρχικά το Κάιρο στην Αθήνα ήταν 60-40 αντί για τη μέση γραμμή (50-50), παρ’ όλα αυτά με το 55-45 που φαίνεται να συμφωνήθηκε ίσως μένουν κάποια «ψίχουλα» για τη χώρα μας, ανάλογα το πόσο βόρεια θα φτάνει το κοίτασμα.

Βέβαια τα δικαιώματα της Ελλάδας στη λεκάνη αναμένεται να μειωθούν κι’ άλλο αφού όλοι αντιλαμβάνονται πως με μειωμένη επήρεια σε Κρήτη, να δοθεί πλήρη επήρεια σε σύμπλεγμα Μεγίστης, υπόλοιπη Ρόδο, Κάρπαθο κτλπ, τα νησιά δηλαδή από τα οποία εκπορεύεται η πρόσβαση της χώρας μας στο κοίτασμα, τη στιγμή μάλιστα που μεσολαβεί και η διαπραγμάτευση με την Τουρκία, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο σενάριο.

Τα δικαιώματα της Ελλάδας στη «Λεκάνη του Ηροδότου» με την αρχή της μέσης γραμμής.

 

Η ΑΟΖ που συμφωνήθηκε χτες σε σχέση με τη μέση γραμμή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.