«Πονάει» πολύ η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ! Τρέχουν οι Τούρκοι και δεν φτάνουν

Το πόσο επιτυχής για τη Χώρα μας είναι η σημερινή συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ φαίνεται από την πανικόβλητη αντίδραση της Τουρκίας.

Ας θυμηθούμε, για παράδειγμα, την αντίδραση της Τουρκίας όταν υπογράφηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ: Όχι μόνο δεν αντέδρασε αρνητικά η Τουρκία αλλά προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί και από πάνω. Γιατί λοιπόν ο σημερινός πανικός της Τουρκίας; Μα είναι απλό. Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου εκμηδενίζει, πολιτικά και νομικά, ένα από τα
«ισχυρά» χαρτιά του Ερντογάν, όπως νόμιζε. Δηλαδή το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου αποδεικνύει στην πράξη ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, όπως ήδη γράψαμε. Αλλά είναι άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Τώρα και στην πράξη ο Ερντογάν έχει στα χέρια του ένα άχρηστο χαρτί, κάτι που αναγνωρίζει κι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ερντογάν πιάστηκε στον ύπνο και κάνει σαν πληγωμένο θηρίο, μέσα στην απομόνωσή του που ολοένα και αυξάνεται. Τώρα πια ούτε καν μπορεί να διανοηθεί ότι θα βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το άθλιο, νομικά ανυπόστατο, τουρκολιβυκό μνημόνιο, που υπέγραψε με το «ανδρείκελο» της Λιβύης, τον Σάρατζ. Από «σουλτάνος» ο Ερντογάν μετατρέπεται σταδιακά σε γραφικό «βεληγκέκα», με τον οποίο σε λίγο θα γελάει ο κόσμος. Ήθελε και τα έπαθε.

Από τα σημερινά όμως γεγονότα πρέπει να βγάλουμε και τα εξής συμπεράσματα. Πρώτα-πρώτα ότι όταν είμαστε αποφασισμένοι ως Έλληνες να υπερασπιστούμε τη χώρα με βάση το διεθνές δίκαιο, μας υπολογίζουν όλοι περισσότερο. Τον «χατζηαβάτη» τον περιφρονούν και τον χλευάζουν στο σημερινό κυνικό κόσμο. Το άλλο συμπέρασμα είναι σχετικό με το πώς πρέπει να χτίζουμε τις συμμαχίες μας. Ας μην κρυβόμαστε, η Αίγυπτος δεν θα έπαιρνε τέτοιο ρίσκο απέναντι στην Τουρκία αν δεν το αποφάσιζε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Φατάχ Αλ Σίσι. Ο οποίος, ως μεγάλος και πραγματικός ηγέτης, δεν ξεχνά τι οφείλει στην Ελλάδα.

Πραγματικά οφείλει το ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος ηγέτης της Δύσης που τον επισκέφτηκε επίσημα, το 2015, στο Κάιρο, όταν η Αίγυπτος ήταν εντελώς απομονωμένη από τη Δύση και ιδίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε χτίσθηκε μια ειλικρινής φιλία, οι επίσημες επισκέψεις σε Αίγυπτο και Ελλάδα πολλαπλασιάστηκαν και η Ευρωπαϊκή Ένωση «αγκάλιασε» τον Σίσι. Και αυτό γιατί κατάλαβε την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου υπό τον Σίσι, ως αντίβαρο στην ύπουλη τακτική του Ερντογάν να διαλύσει την Αίγυπτο με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και να τη σύρει στο άρμα της Τουρκίας ταπεινωμένη.

Με λίγα λόγια, ας μην ξεχνάμε το πώς πρέπει να βλέπουμε μπροστά και αποφασιστικά όταν είναι να υπερασπιστούμε την Πατρίδα. Το παράδειγμα της οξυδέρκειας του Προκόπη Παυλόπουλου, που ως γνήσιος επίγονος του Κωνσταντίνου Καραμανλή έβλεπε πάντα πολύ μπροστά, είναι εξαιρετικά διδακτικό σήμερα προς όλους εκείνους που διαχειρίζονται τις τύχες της Ελλάδας μας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.