Βελτιωμένη γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες – Σε ανοιχτή γραμμή Αθήνα και Παρίσι

Των Μ. Δεναξά και Γ. Λυκουρέντζου

Με νέα πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης πώλησης δύο φρεγατών άμυνας και επέμβασης FDI, την οποία επεξεργάζονται κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας και του Νaval Group, θα επανέλθουν οι Γάλλοι, μετά το αναπάντεχο ναυάγιο της συμφωνίας εξαγοράς των φρεγατών και της αμυντικής συνεργασίας που επρόκειτο να υπογραφεί με κάθε επισημότητα στα μέσα του Ιουλίου στο Ελιζέ, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι Γάλλοι ετοιμάζουν μια νέα πρόταση, με στόχο να απαντήσουν στο ακανθώδες για την ελληνική πλευρά πρόβλημα της χρηματοδότησης της αγοράς των δύο φρεγατών, που αθροιστικά ανέρχεται σε ποσό άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων κατέστησε απαγορευτικό το κόστος αυτό για τον ελληνικό Προϋπολογισμό και αυτό ήταν το επιχείρημα που επικαλέστηκε ελληνική πλευρά για να δικαιολογήσει την υπαναχώρησή της από τη συμφωνία.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε δυσφορία στο Παρίσι, όπου θεωρούσαν τη συμφωνία ειλημμένη απόφαση. Ωστόσο, χάρη στις προσπάθειες κατευνασμού στις οποίες επιδόθηκε αμέσως η ελληνική πλευρά, αυτή η δυσφορία δεν έγινε ορατή στη διάρκεια της τελευταίας ελληνοτουρκικής κρίσης. Ύστερα από σιωπή δύο ημερών, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε μια ηχηρότατη παρέμβαση εναντίον της Τουρκίας και υπέρ της Ελλάδας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα στην Realnews.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.