Γιατί τρέμουν την Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τα τελευταία 24ωρα η ΝΔ εχει πάθει ταραχή, από την ώρα που ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτείνει στην θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού την Βασιλική Θάνου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Χατζηδάκη, δηλαδή του ιδίου ανθρώπου που διόρισε δυο φορές στην θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Δημήτρη Κυριτσάκη, τον στενό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη (όπως έγραψε το 2009 το Πρώτο Θέμα). Ανέφερε συγκεκριμένα: «η βρισκόμενη σε αποδρομή κυβέρνηση εξασφαλίζει στην κ. Θάνου μία καλά προβεβλημένη και αμειβόμενη απασχόληση με πενταετή – βάσει της σχετικής νομοθεσίας – θητεία. Η επιλογή αυτή όχι μόνο δεν συνδράμει στην αναβάθμιση της τόσο σημαντικής αυτής Αρχής, αλλά είναι και τελείως αντίθετη στην έννοια της ανεξαρτησίας της».

Την σκυτάλη στην συνέχεια πήρε ο απερχόμενος πρόεδρος Κυριτσάκης. Σε συνέντευξή του στο Real FM ανέφερε: «η πεμπτουσία της επιτροπής ανταγωνισμού είναι η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας. Αν η κυρία πρόεδρος εξασφαλίσει και εγγυηθεί την διατήρηση αυτής της ανεξαρτησίας, σαφώς και δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς κάθε κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της. Το βασικό είναι ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών».

Και στις 18/12 ήρθε το αποκορύφωμα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, κ. Vestager, με θέμα την κυβερνητική πρόταση τοποθέτησης της κ. Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Την ίδια ακριβώς επιστολή την κοινοποίησε και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσκοβισί. Στην επιστολή αυτή ο Μητσοτάκης εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με την εν λόγω πρόταση του Τσίπρα. Χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα της Θάνου για τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού απολύτως ασύμβατη με το ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής και τελειώνει την επιστολή του εκφράζοντας την πεποίθησή ότι η Vestager θα πράξει τα δέοντα για την ανάγκη αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

Έχουμε λοιπόν:

Ο Κυριτσάκης, φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη (κατά Πρώτο Θέμα), διορίστηκε από τον Χατζηδάκη (φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη επίσης), προφανώς με τα κριτήρια ενός κόμματος που επιλέγει πρόσωπα για μια τέτοια θέση (κοινή πείρα). Ο Κυριτσάκης είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστός από την συνδικαλιστική του δράση, ως ο προκάτοχος του Χαράλαμπου Αθανασίου στην θέση του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι γνωστή η μετέπειτα πορεία του Αθανασίου στην ΝΔ.

Στην τότε σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού του έτους 2009 (διορισμένοι από ΝΔ) συμπεριλαμβάνεται και ο Δημήτρης Λουκάς ως εισηγητής. Ο Λουκάς είναι ο σύζυγος της Νίκης Κεραμέως η οποία ξαφνικά στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, χωρίς να την γνωρίζει κανείς στην Πολιτική, με ελάχιστες δράσεις για τις οποίες την γνώριζε το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβάνεται σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Σαμαρά και φυσικά εκλέγεται. Τον Σεπτέμβριο του 2009 διορίζεται από την ΝΔ επίσης μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο Δημήτρης Δανηλάτος, στέλεχος της ΝΔ επί χρόνια, άνθρωπος που διατέλεσε και Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου επί Κυβερνήσεων ΝΔ. Επίσης διορίστηκε μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Αδαμαντία Καλούδη, πρώην σύμβουλος στο Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Α. Καρρά.

Όλοι οι παραπάνω διορίστηκαν με συγκεκριμένη θητεία και καλές αμοιβές (όπως προβλέπει η θέση).

Από το 2008 διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ο Γιώργος Μυλωνάκης. Όταν ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Κυβέρνηση Σαμαρά, ο Μυλωνάκης αναλαμβάνει σύμβουλος του Μητσοτάκη, ταυτόχρονα με τα καθήκοντά του ως δεξί χέρι του Κυριτσάκη, προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δηλαδή το πρωί ο Μυλωνάκης, ως δεξί χέρι του Προέδρου και των αντιπροέδρων, λάμβανε γνώση όλων των σημαντικών θεμάτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το απόγευμα, συμβούλευε τον Μητσοτάκη. Μόλις ο Μητσοτάκης έγινε πρόεδρος της ΝΔ ο Μυλωνάκης πήγε στο γραφείο του μόνιμα.

Το 2013 ανανεώνεται η θητεία του Κυριτσάκη, πάλι από την Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σταδιακά μπαίνουν νέα μέλη όπως η Λευκοθέα Ντέκα, σύζυγος του συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου σε θέματα Επικοινωνίας, την εποχή της πρωθυπουργίας του ΓΑΠ καθώς και η Μάρθα Καββαθά, σύμβουλος, αρχικά, του Χρυσοχοϊδη και στην συνέχεια σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα, επί θητείας του στο ΥΠΟΙΚ.

Θυμίζουμε ότι ο Μητσοτάκης, «σεβόμενος» την Ανεξαρτησία των Αρχών, υποσχόταν στον Μαρκογιαννάκη όποια Ανεξάρτητη Αρχή ήθελε, αρκεί να μην κατεβεί υποψήφιος Βουλευτής. Οπότε θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί αυτοί που δεν ασχολήθηκαν με την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο παρελθόν, σκίζουν τα ρούχα τους με την τοποθέτηση της Θάνου; Τί τους φοβίζει η Θάνου;

Από θέμα προσόντων η Θάνου εχει πολύ καλύτερο βιογραφικό από τον Κυριτσάκη, για τον οποίον σκίζουν τα ρούχα τους, καθώς και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν, και Πρωθυπουργός διετέλεσε. Στον Τσίπρα νομικές απόψεις έδινε, δεν ήταν μέλος του κόμματος ούτε ασκούσε πολιτική. Είναι δεδομένες οι θεωρίες για τους δικηγόρους και τους νομικούς, συνεπώς περιττά τα σχόλια.

Άρα τι είναι αυτό που τους τρομοκρατεί; Γιατί το σύστημα ταράζεται; Γιατί έκανε τέτοια παρέμβαση ο ίδιος ο Μητσοτάκης για να αποτρέψει τον διορισμό Θάνου; Η απάντηση είναι απλή. Η Θάνου είναι «εχθρός», έχει μεγάλο κύρος και νομικές γνώσεις. Και στα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπάρχουν «σκελετοί». Υπάρχουν τα δεδομένα για όλες τις περιπτώσεις εκείνες που υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση να τιμωρηθούν τα καρτέλ, όπως η πρόσφατη περίπτωση της παραγραφής προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα καλλυντικά λόγω παραγραφής (κάποιοι την ξέχασαν στο συρτάρι, κάποιοι κέρδισαν πολλά λεφτά από την παραγραφή (βλ. εταιρείες καρτέλ).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.