Βατόπουλος: Ίσως πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια

Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι και πανηγύρια εξέφρασε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊός. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βατόπουλος είπε ότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, συνεπώς πολύς κόσμος μπερδεμένος αυξάνει τον κίνδυνο υπερμετάδοσης.

“Συνεπώς αν στην περιοχή υπάρχει ένα κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες κρούσματα. Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει, κατανοητό, όμως ο ιός δεν ξέρει από αυτά” ανέφερε ο κ. Βατόπουλος. Όπως είπε ο καθηγητής, συγκεντρώσεις όπως αυτές σε Αλίαρτο και Γουδή, μπορούν να αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του κορονοϊού, ενώ σχολίασε πως ίσως πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια.

“Η επιτροπή έχει πει δεκάδες φορές ότι πρέπει να αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Από εκεί και πέρα υποθέτω ότι πρέπει η πολιτική προστασία να αρχίζει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορείς να χορεύεις μπάλο με τρία μέτρα απόσταση οπότε νομίζω λογικά πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης” είπε χαρακτηριστικά.

Για το αν μεταδίδεται με τον αέρα ο κ. Βατόπουλος ανέφερε πως είναι μια επιστημονική συζήτηση που γίνεται για το πόσο μακριά πάνε τα σταγονίδια με που φέρνουν τον ιό τον αέρα και πως εξαρτάται και από τις συνθήκες πχ με τον ανεμιστήρα μπορεί να πάνε πολύ μακριά.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος συστήνει πως πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και να φοράμε μάσκα. «Μπορεί να μην είναι αρεστή αλλά αυτή είναι η κατάσταση και αυτό πρέπει να κάνουμε» ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Σερβίας που ήταν μια χώρα που δεν είχε πολλά κρούσματα και μέσα σε 2-3 μέρες έχουν τεράστιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε χώρα. Επιπλέον, ερωτηθείς για τις θεωρίες συνωμοσίες κάποιων ανθρώπων σχετικά με τον ιό, ανέφερε πως κάποιοι πιστεύουν στις συνωμοσίες και ότι δεν υπάρχει ο ιός. «Είναι λογικό οι άνθρωποι να μην θέλουν να πιστέψουν ένα κίνδυνο ο οποίος δεν είναι ορατός»

Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού, είπε ότι δεν είναι δεδομένο πως θα έχουμε δεύτερο κύμα στην Ελλάδα και πως όσο καλύτερα συμπεριφερόμαστε τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα αυτή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.