Το παρασκήνιο πίσω από τις δύο προσφορές που κατέθεσαν Papadakis Bros και ΚΤΕΛ Μακεδονίας στον διαγωνισμό για τα 180 μεταχειρισμένα αστικά στον ΟΑΣΘ

Γράφει ο Σαλονικιός

Μεθαύριο Τετάρτη θα παιχτεί η δεύτερη πράξη του διαγωνισμού για τη μίσθωση 180 μεταχειρισμένων λεωφορείων στον ΟΑΣΘ. Τότε πρόκειται να γίνει ο έλεγχος των δικαιολογητικών των δύο σχημάτων τα οποία κατέθεσαν προσφορά την Παρασκευή, ημέρα που έληγε η σχετική προθεσμία. Θα ακολουθήσει η τεχνική αξιολόγηση των κατατεθειμένων προτάσεων και εν συνεχεία ο έλεγχος των οικονομικών προσφορών.

Θυμίζω ότι προσφορές κατέθεσαν δύο. Η Papadakis Bros, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Αφοι Παπαδάκη που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει στην προσφορά του περί τα 75 με 80 τριαξονικά λεωφορεία, αρθρωτά, μήκους 18 μέτρων και άλλα περίπου εκατό διαξονικά, μήκους 12 μέτρων. Δεύτερος υποψήφιος ανάδοχος είναι ο συνεταιρισμός των “ΚΤΕΛ Μακεδονίας” ο οποίος περιλαμβάνει στην προσφορά του μόνον 90 διαξονικά 12μετρα. Όλα τα λεωφορεία είναι τεχνολογίας Euro 5, ηλικίας δηλαδή, άνω των δέκα με δεκαπέντε ετών.

Ο Όμιλος των Αδελφών Παπαδάκη είναι γνωστή, μεγάλη εταιρεία εισαγωγής λεωφορείων. Εμπορεύεται οχήματα ΜΑΝ και NEOPLAN, καθώς και τα Citaro της Mercedes Benz, οχήματα τα οποία διαθέτει και ο ΟΑΣΘ. Αντιθέτως, ο συνεταιρισμός “ΚΤΕΛ Μακεδονίας” δεν έχει τέτοιου είδους δραστηριότητα γι’ αυτό και η συμμετοχή του στον διαγωνισμό προκάλεσε έκπληξη. Ενδεχομένως, δε, να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, από κοινού με άλλη εταιρεία, ως κοινοπρακτικό σχήμα. Αυτό θα φανεί την Τετάρτη.

Όπως, μάλιστα, πληροφορούμαι, η απόφαση για συμμετοχή στον διαγωνισμό των “ΚΤΕΛ Μακεδονίας” συνάντησε αρκετές αντιδράσεις μεταξύ των διαφόρων μετόχων. Στον συνεταιρισμό συμμετέχουν 23 ΚΤΕΛ, οι εκπρόσωποι των οποίων κλήθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης σε γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν ή όχι στο διαγωνισμό. Παρά τις αντιρρήσεις οι οποίες υπήρξαν από αρκετούς, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των ΚΤΕΛ Σοφοκλής Φάτσιος, αποφασίστηκε ο συνεταιρισμός να καταθέσει τελικά προσφορά.

Σύμφωνα με την πρόταση που διαμορφώθηκε η συμμετοχή του θα περιοριζόταν σε περίπου 40 με 45 διαξονικά λεωφορεία. Το τι έγινε και την επόμενη μέρα αυτά έγιναν τελικά 90, ελάχιστοι το γνωρίζουν.

Το έτερο αξιοσημείωτο είναι πως ο συνεταιρισμός των “ΚΤΕΛ Μακεδονίας” δεν είχε κάνει καμία απολύτως ανάλογη κίνηση προκειμένου να προμηθεύσει με λεωφορεία τα τέσσερα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Χαλκιδικής και Κιλκίς τα οποία ανέλαβαν πριν από περίπου δύο μήνες άλλες 25 λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ. Τα τέσσερα ΚΤΕΛ αγόρασαν συνολικά 125 οχήματα, με τα περισσότερα να προέρχονται από τον Όμιλο Παπαδάκη.
Όπως μου εξηγεί πηγή μου, στους κύκλους του συνεταιρισμού υπάρχει εκτίμηση πως εάν το “ΚΤΕΛ Μακεδονίας” μπει με κάποιο τρόπο στον ΟΑΣΘ, έστω ως μικροπρομηθευτής, τότε θα έχει ένα προβάδισμα εάν, αύριο-μεθαύριο, αποφασίσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών. Λέτε να βλέπουν τόσο μακριά οι ΚΤΕΛατζίδες;

Πηγή: https://www.voria.gr/article/diagonismos-oasth-plousio-paraskinio-pos-ftasame-stis-dio-prosfores

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.