Το παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν – Τι συζήτησαν και τι συμφώνησαν

Την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας συμφώνησαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών ήρθε έπειτα από πολλούς μήνες “σπάζοντας” τον πάγο που υπήρχε ανάμεσα στις δύο χώρες και ρόλο στο να προετοιμαστεί το έδαφος για κάτι τέτοιο έπαιξαν δύο πρόσωπα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλέστηκε ο ΣΚΑΪ, το έδαφος για την απευθείας επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν προετοίμασαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραήμ Καλίν εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, οι δύο άνδρες μίλησαν για αρκετή ώρα, όπως φαίνεται και από τη σειρά θεμάτων που συζήτησαν, ενώ δεν αποκλείεται νέα επικοινωνία τους το επόμενο διάστημα. Στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, κυριάρχησαν θέματα ήπιας πολιτικής, όπως ο κορονοϊός και ο τουρισμός, κάτι που ενδιαφέρει πολύ και τις δύο χώρες. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Τουρκία στη λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και σημειώνεται επίσης ότι «συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας».

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι αποτελούσε πάγια θέση του πρωθυπουργού ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία με την Άγκυρα χωρίς αυτό επ’ ουδενί να σημαίνει εκπτώσεις στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.