Αυτό είναι το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού – Ποιες πτήσεις επιτρέπονται από 15 Ιουνίου – ΒΙΝΤΕΟ

Το σχέδιο για το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανακοινώνοντας πως από 15 Ιουνίου 2020 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Οι πτήσεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται μόνο για essential travel (ταξίδια που δεν αφορούν δηλαδή τουριστικούς σκοπούς), ενώ διατηρείται η απαγόρευση για Μ. Βρετανία και Τουρκία. Στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης επιτρέπονται από 15 Ιουνίου όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Για τις θαλάσσιες αφίξεις, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια και επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα. Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις από 15 Ιουνίου ανοίγουν τα σύνορα με Βουλγαρία και παραμένουν κλειστά τα χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων).

Από 1η Ιουλίου 2020 επιτρέπονται οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στη νησιωτική χώρα. Συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την Ε.Ε. για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων. Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις θα υπάρξει άρση των περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Από 30/6 θα επανεξεταστεί τι θα ισχύσει για την Τουρκία.

Σχετικά με τις θαλάσσιες αφίξεις, επιτρέπεται από 1η Ιουλίου ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προληπτικού ελέγχου, στους επιβάτες που φτάνουν μεταξύ 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε μια μέρα αυτοπεριορισμού σε ξενοδοχείο επιλογής μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα του τεστ. Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Τεστ για όλους τους ταξιδιώτες από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία

Για τις πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία θα γίνεται τεστ σε όλους και οι ταξιδιώτες θα τίθενται σε περιορισμό μιας ημέρας στο ξενοδοχείο διαμονής μέχρι να εκδοθεί το τεστ. Σε περίπτωση θετικού τεστ θα εφαρμόζεται καραντίνα 14 ημερών.

Σχετικά με τις αφίξεις από 1η Ιουλίου για όλες τις χώρες προέλευσης, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. Θα γίνονται επίσης δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε 14ημερη καραντίνα σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.