«Παγώνει» η κατασκευή κέντρου φιλοξενίας σε ακίνητο της Εκκλησίας – Έκανε πίσω ο Αρχιεπίσκοπος στα Μέγαρα

Έκαμψαν τον Αρχιεπίσκοπο οι αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και του τοπικού μητροπολίτη -Η κατασκευή νέας δομής μεταναστών σε ακίνητο της Εκκλησίας «παγώνει» έπειτα από τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «δημοκρατία» και τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Τη σχετική απόφαση έλαβε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία έκανε (σοφά) στροφή και ανέτρεψε τα σχέδια που υπήρχαν. Προηγήθηκε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, τον αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Κοσμόπουλο και τους επικεφαλής κ. Μπερδελή και κ. Βαρελά όπου ο κ. Ιερώνυμος πείστηκε για τα αιτήματα των κατοίκων και δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει στην ενοικίαση του ακινήτου σε ΜΚΟ.

Ο δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Κερδίσαμε ακόμα μία μεγάλη μάχη, όμως δεν εφησυχάζουμε, θα επαγρυπνούμε διαρκώς. Ολοι μαζί, διοίκηση, αντιπολίτευση, αντιπεριφερειάρχης και λαός ενωμένοι τα καταφέραμε. Βεβαίως, και χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου και στην αμέριστη συμπαράσταση που βρήκαμε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος έδειξε μεγάλη κατανόηση στο πρόβλημά μας και εισηγήθηκε στην Ιερά Σύνοδο, η οποία το ενέκρινε ομόφωνα να μη νοικιάσει τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο της 75ΜΕ στο υπουργείο και επομένως να μην μπορεί αυτό να εγκαταστήσει δομή μεταναστών – προσφύγων».

Βεβαίως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, λίγο αργότερα, στο επίσημο ανακοινωθέν δεν ανέφερε πως σταματούν οι σχετικές διαδικασίες, αλλά ψευδώς υποστήριξε ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση! Συγκεκριμένα, ανέφερε οσον αφορά το θέμα το οποίο προέκυψε σχετικά με δημοσιεύματα με τίτλους «Μπίζνες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με ΜΚΟ για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στη Νέα Πέραμο της περιοχής των Μεγάρων» (σ.σ.:  δημοσίευμα της «δημοκρατίας») και για την παραχώρηση εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος ανάλογου χώρου για τον παραπάνω σκοπό, η ΔΙΣ υπευθύνως δηλώνει ότι ουδεμία τέτοια παραχώρηση ή ενοικίαση έγινε εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και ότι ουδέποτε ελήφθη σχετική απόφαση προς τούτο. Επιπλέον εκφράζει τη συμπαράστασή της στη δίκαιη αντίδραση του λαού και των κατοίκων της περιοχής για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία οφείλεται σε μη ορθές πληροφορίες.

Βεβαίως, οι πληροφορίες ήταν απολύτως αληθείς, όπως αποδείχτηκε. Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε να συναντήσει την τοπική ηγεσία των Μεγάρων και μάλιστα έδωσε σχετικές διαβεβαιώσεις αν δεν υπήρχε κανένα θέμα; Επίσης, γιατί τόσες μέρες δεν διέψευσε τα δημοσιευματά μας; Εξάλλου, ο ίδιος ο δήμαρχος στην επίσημη ανακοίνωσή του υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι ο κ. Ιερώνυμος επείσθη να αλλάξει στάση. Η ΔΙΣ, όμως, αντί γενναία να το παραδεχτεί, επιχείρησε να θολώσει τα νερά.

Σημαντική συμβολή -ίσως τη σημαντικότερη όλων- στην έκβαση της υπόθεσης είχε ο μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος με τη γενναία και ξεκάθαρη στάση του. Εξαρχής στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων και έδειξε ότι η Εκκλησία πρέπει να συμβαδίζει με το ποίμνιο σε τέτοια σοβαρά ζητήματα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε για τη χθεσινή εξέλιξη: «Με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για μη παραχώρηση του ακινήτου του πρώην στρατοπέδου στη Ν. Πέραμο, μπαίνει μπλοκ σε κάθε σενάριο για δομή μεταναστών στην  περιοχή, ελλείψει άλλων ανάλογων εκτάσεων».

Τέλος, η Ανεξάρτητη Τοπική Κίνηση Νέας Περάμου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη «δημοκρατία» για τη συμβολή της, αναφέροντας: «Ενα μεγάλο ευχαριστώ για τη δημοσιογραφική κάλυψη αυτού του σοβαρού θέματος από τον τοπικό Τύπο και αναλυτικότερα στο Megaratv, στην ενημέρωση, στο Megara.org, αλλά και στις εφημερίδες πανελλήνιας εμβέλειας όπως η «δημοκρατία», η «Espresso» και τα διαδικτυακά ειδησιογραφικά πρακτορεία Newsbreak.gr και Romfea.gr! Να είστε δίπλα μας και στους υπόλοιπους αγώνες μας».

από εφημερίδα «δημοκρατία»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.