Η νέα προκλητική ενέργεια που ετοιμάζει η Τουρκία μετά τον Έβρο στην Κρήτη – Πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Σε μια νέα επιδρομική ενέργεια προχωρεί η Άγκυρα, αυτήν τη φορά νοτίως της Κρήτης, αρχίζοντας βαθμηδόν την υλοποίηση του λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”. Η Τουρκία θα στείλει το ερευνητικό σκάφος “Φατίχ”, για σεισμικές έρευνες εντός Ιουλίου στην περιοχή, εφαρμόζοντας από τη μια το λεγόμενο Μνημόνιο και δοκιμάζοντας από την άλλη τα αντανακλαστικά της Αθήνας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντιονμέζ, σε παρέμβασή του -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε ενεργειακό συνέδριο που έγινε προ ημερών (Turkey Energy Summit) ενημέρωσε εκτενώς για τα επόμενα βήματα του καθεστώτος Ερντογάν στο πεδίο αυτό και στα πλαίσια αυτά αναφέρθηκε και στους νέους σχεδιασμούς.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως η τουρκική εταιρεία Πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει υποβάλει αίτηση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης για την έναρξη σεισμικών ερευνών στη βάση του γνωστού λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης. Σημειώνεται συναφώς πως μετά την υποβολή της άδειας και τις σχετικές αναφορές, που έγιναν τόσο στο συνέδριο όσο και δημοσίως, χρονικά οι έρευνες αυτές τοποθετούνται εντός Ιουλίου.

-Η ΤΡΑΟ θα ενεργεί εκ μέρους του καθεστώτος της Τρίπολης, όπως πράττει σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, όπου υποστηρίζει ότι έχει άδεια από το κατοχικό καθεστώς. Δηλαδή, θα εφαρμόσει το “επιτυχημένο μοντέλο”, που υιοθέτησε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα παρουσιάζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει ένα παράνομο ενεργειακό πρόγραμμα σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ανεξαρτήτως εάν με βάση το διεθνές δίκαιο δεν νομιμοποιείται να πράξει τούτο. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Φατίχ Ντιονμέζ πως πολλοί από τους βασικούς παίκτες επιχείρησαν να παρακάμψουν, να θέσουν εκτός παιχνιδιού την Τουρκία, προσθέτοντας πως τελικά ήταν αυτοί που τέθηκαν εκτός επικαλούμενοι την πανδημία. Άφησε δε να εννοηθεί πως δεν ήταν αυτός ο λόγος της αποχώρησης των εταιρειών από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά κάποιος άλλος. Σημειώνεται πως, παρά την προσωρινή αναστολή του ενεργειακού προγράμματος των εταιρειών, η Τουρκία με το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις της.

Είναι προφανές πως το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να στείλει συστημένο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα και όσους εμπλέκονται σε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως στην κυπριακή ΑΟΖ κι αλλού. Η υλοποίηση του λεγόμενου Μνημονίου θεωρείται, όπως συναφώς προκύπτει από τις κινήσεις της Άγκυρας, μονόδρομος για τον Ερντογάν.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι η Άγκυρα ενδεχομένως να προετοιμάζει το έδαφος για νέες εντάσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία παρουσιάζεται πιο επιθετική παρά ποτέ. Οι έρευνες που έχει προαναγγείλει νοτίως της Κρήτης προφανώς και θα συνιστούν παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αναβάθμιση των προκλήσεων. Αλλά αυτό ποσώς απασχολεί την Άγκυρα.

Στη μεγάλη εικόνα θα πρέπει να τοποθετηθεί και η νέα τακτική, που έχει υιοθετήσει η Τουρκία με την έκδοση NAVTEX. Η νέα αυτή τακτική επιδιώκει εμπράκτως να διεκδικήσει την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου και τον απόλυτο επιχειρησιακό έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλώνει ουσιαστικά ότι οι ελληνικές Αρχές είναι αναρμόδιες να εκδίδουν NAVTEX, ακόμη και για περιοχές που είναι στο μέσο του Αιγαίου, αλλά και πέριξ του Καστελόριζου.

Η Άγκυρα βρίσκεται σε επιθετική διάταξη και επιχειρεί σε περίοδο πανδημίας να υλοποιήσει την επεκτατική της πολιτική σε ολόκληρη την περιοχή στη βάση του οράματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Μέχρι στιγμής ό,τι εξαγγέλλεται από πλευράς της Άγκυρας υλοποιείται. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει κινήσεις με κύριο χαρακτηριστικό την όξυνση του κλίματος και συντηρώντας την ένταση. Το καθεστώς της Άγκυρας θέλει να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του “αγγίζοντας” ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς να το προκαλέσει. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως μέχρι στιγμής το παιχνίδι σε επίπεδο τακτικής του… βγαίνει.

Το ζητούμενο είναι πώς θα λειτουργήσει η Αθήνα σε αυτή την αναβαθμιζόμενη επιθετικότητα της κατοχικής Τουρκίας. Εάν υλοποιηθεί η εξαγγελία της Άγκυρας για έρευνες νοτίως της Κρήτης, πώς θα αντιδράσει η Αθήνα; Εάν είναι παθητική η αντίδραση τότε προφανώς και θα επιβληθούν από μέρους της Τουρκίας νέα τετελεσμένα. Προληπτικές, αποτρεπτικές κινήσεις από μέρους της Ελλάδας δεν είναι ορατές αυτή τη στιγμή κι αυτό προφανώς το αξιοποιεί η Άγκυρα.

Πηγή: philenews.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.