Το… οξύμωρο με τις δημοσκοπήσεις!

Οι αντιφατικές απαντήσεις οδηγούν στην αμφισβήτησή τους. Οι Έλληνες δεν έχουν λεφτά αλλά επικροτούν την κυβέρνηση

Δραματικές είναι πλέον οι οικονομικές και ψυχολογικές παρενέργειες στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εξαιτίας της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας και του παρατεταμένου εγκλεισμού από τη θανατηφόρα επιδρομή του κορονοϊού.

Έγκλειστοι υποχρεωτικώς στα σπίτια τους και χωρίς εργασία ή με συμβάσεις σε καθεστώς αναστολής, οι Ελληνες βιώνουν καταθλιπτικά αυτήν τη δύσκολη εποχή, με έντονη ανασφάλεια και ισχνές οικονομικές αντοχές. Το γεγονός ότι την ίδια ώρα εμφανίζονται να έχουν… θετική γνώμη για την κυβέρνηση είναι από τις ανεξήγητες αντιφάσεις των δημοσκοπήσεων, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν συμπεράσματα που περικλείουν ταυτόχρονα τον σπόρο της αμφισβήτησής τους

Τα πράγματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Interview, που σε συνθήκες κορονοϊού, όπως εξηγεί, ενεργοποίησε νέα δημοσκοπικά εργαλεία, προκειμένου να καταγράψει τις συνέπειες στην αγορά και στους καταναλωτές, επιβεβαιώνουν αυτό που είναι εμπειρικά γνωστό στους περισσότερους: λεφτά δεν υπάρχουν και όσα υπάρχουν εξαντλούνται επικίνδυνα γρήγορα και αρκούν μόλις για βραχύ διάστημα.

Στην ερώτηση «Η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει τα οικονομικά των νοικοκυριών. Για τα δικά σας οικονομικά τι θα λέγατε;» οι απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

• Έχω χρήματα για ακόμα έναν με δύο μήνες παραμονής στο σπίτι, απαντά το 32%

• Έχω χρήματα για ακόμα δύο με τρεις εβδομάδες, το 44%

• Έχουν τελειώσει τα χρήματά μου, το 24%.

Ο παρατεταμένος αποκλεισμός από την επαγγελματική και κοινωνική ζωή έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 30% απαντά πως έχει επηρεαστεί θετικά/μάλλον θετικά (σ.σ.: τόσο είναι το ποσοστό και αυτών που φοροδιαφεύγουν). Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το 67% δηλώνει ότι η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει θετικά/μάλλον θετικά τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, έναντι του 33% που απαντά αρνητικά/μάλλον αρνητικά…

Τα… άλυτα μυστήρια έπονται, καθώς οι ενέργειες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που περιλαμβάνουν τη λήψη μέτρων, διαγγέλματα, υπουργικά συμβούλια εξ αποστάσεως, πολιτικές για τη στήριξη της οικονομίας κ.λπ., κρίνονται θετικά/μάλλον θετικά από το 82% και αρνητικά/μάλλον αρνητικά από το 14%.

Ενδεικτική της εμπιστοσύνης του κόσμου στο ΕΣΥ είναι η άποψη της συντριπτικής πλειονότητας (το 66%), η οποία συμφωνεί ότι το (λοιδορούμενο από τους Αδώνιδες) δημόσιο… σύστημα υγείας συγκριτικά με αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών τα πήγε καλύτερα, με το 19% να δηλώνει ότι αντέδρασε εξίσου καλά. Στην ερώτηση, αναφορικά με το πρώτο που θα κάνουν όταν τελειώσει ο εφιάλτης, το 32% απαντά πως θα βγει έξω για καφέ/φαγητό, το 28% πως θα φροντίσει τον εαυτό του (κομμωτήριο/κουρείο/γυμναστήριο/κέντρο αισθητικής), το 22% πως θα πάει ταξίδι και το 3% πως θα αγοράσει ρούχα/ υποδήματα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.