Υπήρξαν ολιγωρίες που έφεραν την καραντίνα σε Καστοριά και Ξάνθη

Στην επιβολή καραντίνας στη Δ.Ε. Μεσοποταμίας της Καστοριάς καθώς και πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης  προχώρησε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τερίτης ο Υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Υπενθυμίζεται ότι το tvxs.gr έχει ήδη προαναγγείλει τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων τόσο στην Καστοριά όσο και στην Ξάνθη.

Σύμφωνα με τα νέα περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των πολιτών από τις 8μμ μέχρι τις 8 το πρωί της επόμενης μέρας.
  • Αναστέλλεται η δυνατότητα κατ εξαίρεση μετακίνησης για τις εξής αιτιολογίες που μέχρι σήμερα δίνεται εξουσιοδότηση μέσω sms ή με υπεύθυνες δηλώσεις τύπου Β: Μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε σε ανθρώπους που είναι σε ανάγκη, Μετάβαση σε τελετή, Σωματική άσκηση ή εξυπηρέτηση κατοικίδιου.

Όπως αναφέρθηκε, για τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη θα μεριμνούν τα προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι” ενώ οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων θα τα βγάζουν μόνο για 15 λεπτά και γύρω από το σπίτι τους.  Στα σούπερ μάρκετ των περιοχών διπλασιάζεται η αναλογία  και για κάθε πελάτη θα αντιστοιχούν 20 τετραγωνικά μέτρα.

Ξεκίνησε από ολιγωρία και κατέληξε σε καραντίνα

Η Καστοριά είναι η πλέον επιβαρυμένη περιοχή στη χώρα, που μετρά 12 νεκρούς μαζί με όσους διασκορπίστηκαν σε όμορους οικισμούς της Κοζάνης και πάρα πολλούς ασθενείς σε διάφορα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Ανάμεσά τους αρκετοί υγειονομικοί, κυρίως στο Νοσοκομείο Καστοριάς, και πολλοί άλλοι που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Η εξάπλωση ξεκίνησε όταν αφέθηκαν εντελώς ανεξέλεγκτοι οι 300 επιχειρηματίες γουναρικών που επέστρεψαν από το Μιλάνο το Φλεβάρη – παρά τις επίμονες συστάσεις του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λ. Παπαδόπουλου- όπως και ένα γκρουπ προσκυνητών.

Στη συνέχεια καταγράφηκαν πολύ σοβαρά λάθη διαχείρισης και έκθεσης σε κρούσματα που νοσηλεύτηκαν ή πέρασαν από το Νοσοκομείο ως κοινά περιστατικά με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη εξάπλωση σε Καστοριά και Κοζάνη ,  ειδικά, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σοβαρές είναι οι διενέξεις μεταξύ των τοπικών παραγόντων – συχνά από τον πολιτικό χώρο της κυβέρνησης – για τους λανθασμένους χειρισμούς της κατάστασης.

Αρχικά τέθηκαν σε καραντίνα δύο οικισμοί του Δήμου Βοϊου Κοζάνης και, πλέον μετά τη συνεχή επιδείνωση αποφασίστηκε να τεθεί σε καραντίνα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας και σε περιορισμό οι τρεις Δήμοι.

Δεύτερη μεγάλη εστία η Ξάνθη. Πολλοί επιβαρυντικοί παράγοντες 

Στην Ξάνθη, που μετρά 4 νεκρούς και 17 κρούσματα,  υποβαθμίστηκε ιδιαίτερα η έλευση χιλιάδων εργατών από ναυπηγεία της Γερμανίας και της Ολλανδίας, για τους οποίους δεν λήφθηκε κανένα μέτρο ειδικά στον οικισμό Εχίνου που τέθηκε σε καραντίνα πριν μια εβδομάδα. Κρούσματα και νεκροί έχουν πολύ μεγάλη γεωγραφική και πληθυσμιακή διασπορά, αρκετά από τα οποία χαρακτηρίζονται “ορφανά”.

Σοβαρό είναι το πρόβλημα με το Στρατό καθώς σε τρία στρατόπεδα εντοπίστηκαν 8 κρούσματα, ενώ ένα κρούσμα έχει σχετιστεί και με τις αποστολές δυνάμεων σε τακτική βάση στον Έβρο, όπου έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες και αποκαλύψεις του tvxs.gr για τα ελλειπή μέτρα προφύλαξης, ειδικά στη μεταφορά προσωπικού καθώς και ανύπαρκταμέσα ατομικής προστασίας.

Ολιγωρία υπήρξε και με τους υγειονομικούς καθώς, όπως αποκάλυψε το tvxs.gr, υπήρξε κρούσμα νοσηλεύτριας στο Κ.Υ. Εχίνου την περασμένη εβδομάδα, αφού είχε εκτεθεί σε θετικό κρούσμα που προσήλθε για εξέταση. Δεν ελήφθησαν άλλα προληπτικά μέτρα και πλέον παρουσιάστηκε και δεύτερο κρούσμα, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Υγείας να αναγκαστεί να κλείσει το Κέντρο Υγείας εν μέσω καραντίνας του οικισμού και ενώ όλοι οι εργαζόμενοι κατοικούν στην πόλη της Ξάνθης.

Μάλιστα, ενόχληση έχει προκαλέσει η στοχοποίηση όσων αθλούνται ή βαδίζουν από τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά κατά την ανακοίνωση των μέτρων ενώ η πολιτεία έδειξε πολύ καθυστερημένα αντανακλαστικά σε πολλές περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις για την παρουσία του σε σύσκεψη στον Εχίνο Ξάνθης, χωρίς μάσκα και σε τρομερό συνωστισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή ενώ ήδη έχει εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα σε υγειονομικό.

Πλέον είναι σε καραντίνα ο οικισμός Εχίνου και σε περιορισμό οι Δήμου Ξάνθης και Μύκης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.