Βίντεο Ντοκουμέντο: Ένοπλη ομάδα «συλλαμβάνει» πρόσφυγες στον Έβρο

Ένοπλές ομάδες, χωρίς καμία αρμοδιότητα, βγαίνουν εδώ και μερικές ημέρες σε «περιπολίες» τα βράδια στον Έβρο προκειμένου να εντοπίσουν μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και να τους ακινητοποιήσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους και το ενδεχόμενο ακόμη και απώλεια ζωών.

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της χαοτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο, την ώρα που η κυβέρνηση αναλώνεται σε επικοινωνιακή διαχείρηση της κρίσης, ενώ με ακροδεξιές κορώνες μέσω των μίντια ενισχύονται τέτοιες ανεξέλεγκτες συμπεριφορές και δράσεις ένοπλων πολιτών.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα», μάλιστα, μια τέτοια ένοπλη ομάδα φαίνεται να «συλλαμβάνει» πρόσφυγες στην περιοχή του φυλακίου «Εγνατία». Όταν εντοπίζουν τους πρόσφυγες που έχουν περάσει τα σύνορα, τους αναγκάζουν να γονατίσουν φωνάζοντας «κάτω, κάτω» και ζητώντας τους στα αγγλικά να σηκώσουν ψηλά τα χέρια.

Ένας από τους άντρες ακούγεται να λέει «είναι πολλοί, το νου σας», ενώ ένας δεύτερος λέει ότι θα καλέσει την αστυνομία. Στη συνέχεια υποχρεώνουν τους πρόσφυγες να παραδώσουν τις αποσκευές τους. 

Σημειώνεται πως θύμα μιας τέτοιας ένοπλης ομάδας που «περιπολούσε» έπεσε και ο δημοσιογράφος του CNN Greece, Κώστας Πλιάκος, ο οποίος ανέφερε πως του επιτέθηκαν αφού πρώτα χτύπησαν έναν πρόσφυγαν που «συνέλαβαν». «Είναι γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο εκτός από την αστυνομία και το στρατό, κάνουν περιπολίες και πολίτες με αγροτικά οχήματα, τρακτέρ και βάρκες. Σε μια χώρα που λειτουργούν οι θεσμοί και την ασφάλεια στο εσωτερικό έχει η αστυνομία, το να περιπολούν πολίτες με όπλα και να κυνηγούν μετανάστες, δεν ξέρω πόσο σύννομο είναι αλλά σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα. Ή να βρεθείς σε μια δυσάρεστη κατάσταση αν είσαι δημοσιογράφος», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος.

Και συνεχίζοντας την μαρτυρία του ανέφερε: «Σε μια τέτοια περίπτωση σύλληψης μεταναστών έγινα αυτόπτης μάρτυρας την Καθαρή Δευτέρα το βράδυ στον κεντρικό δρόμο Διδυμοτείχου – Φερών. Τρεις μετανάστες περπατούσαν με κατεύθυνση προς τις Φέρες. Σταμάτησα δίπλα τους και τους ρώτησα από πού είναι και πού πάνε. Σε λιγότερο από ένα λεπτό εμφανίστηκε ένα αγροτικό όχημα, από το οποίο κατέβηκαν δύο άντρες και μία γυναίκα και ο ένας άντρας κρατούσε καραμπίνα. Μου είπαν ότι είναι κάτοικοι από τα γύρω χωριά και τα τελευταία βράδια βγαίνουν περιπολίες και πιάνουν μετανάστες και τους παραδίδουν στην αστυνομία.

Οι τρεις μετανάστες κατάλαβαν τι πρόκειται να συμβεί και άρχισαν να τρέχουν και τότε ο άντρας με την καραμπίνα πυροβόλησε στον αέρα. Οι δύο κατάφεραν να μπουν στα χωράφια και να εξαφανιστούν αλλά ο τρίτος έμεινε πίσω, τον έπιασαν, τον χτύπησαν και τον έβαλαν να κάτσει σε ένα σημείο στη άκρη  του δρόμου. Στη συνέχεια ήρθαν άλλα δύο αγροτικά αυτοκίνητα και κατέβηκαν μερικοί ακόμη άνδρες, δεν θυμάμαι αριθμό. Κάποιοι προσπάθησαν να βρουν αυτούς που το έσκασαν και κάποιοι έμειναν στο σημείο, όπου έβαλαν τον μετανάστη να ξαπλώσει, τον χτυπούσαν τον χλεύαζαν και τον έβριζαν. Εγώ παρατηρούσα όλα αυτά από μια απόσταση 10 έως 15 μέτρων και τους ρωτούσα γιατί τον χτυπούν.

Επειδή είδαν ότι κρατούσα κινητό τηλέφωνο στο χέρι φαντάστηκαν ότι τους βιντεοσκοπούσα και στράφηκαν εναντίον μου. Τους είπα ότι είμαι δημοσιογράφος και ότι δεν βιντεοσκοπώ αλλά δεν πρόλαβα να συζητήσω περισσότερο, με προπηλάκισαν, μου πήραν το κινητό και με χτύπησαν. Στη συνέχεια ένας εξ αυτών, εξέφρασε μεταμέλεια για την ένταση, μου έπιασε την κουβέντα και μου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά για τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν το θέμα της κρίσης στον Έβρο. Μετά από αυτό αποχώρησα για να μην έχω περισσότερους μπελάδες και πήγα στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για μια τυπική εξέταση η οποία έδειξε μώλωπες και θλαστικά τραύματα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.