Μητσοτάκης: Οι απειλές Ερντογάν δεν πέρασαν – Η Ελλάδα περιμένει απτή βοήθεια από την Ευρώπη – ΒΙΝΤΕΟ

Με σαφή μηνύματα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ευρώπη, αλλά και τους ίδιους τους μετανάστες, οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Έβρο, μετά την αυτοψία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

“Είδαμε ακριβώς τι συμβαίνει εδώ, μακρυά από την ύπουλη προπαγάνδα των fake news που κυκλοφορούν για να κρύψουν την αλήθεια και αυτή είναι μία: η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα. Αν και η ίδια έχει πλέον χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα αποτελώντας de facto πλέον την πατρίδα πολλών απ’ αυτούς, εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Κατηγορηματικά, υπογράμμισε ότι “η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα την κοινή δήλωση με την ΕΕ” και “έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών”, συμπληρώνοντας ότι αυτό αποδεικνύεται με τεκμήρια: “δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστών προς την Ευρώπη, τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων με τουρκικά λεωφορεία και συνοδεία στρατοφυλακής, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για δήθεν ανοικτά σύνορα”.

“Το πρόβλημα αυτό δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό, συνιστά μία ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδος, που είναι και σύνορα της Ευρώπης και η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβολής του εθνικού μας εδάφους, με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης αλλά και αγνώστων σκοπών”, είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να διαμηνύσει: “Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει”.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, “αντιδρούμε με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης” για να σημειώσει με νόημα πως “όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους”.

Σημείωσε ωστόσο ότι “οι απειλές Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στην ενότητα του ελληνικού λαού, στο φρόνημα και στην επιχειρησιακή ικανότητα των παιδιών του, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”.

Απευθυνόμενος στην Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι “η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της, φιλοξενώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους, όμως ένα διεθνές πρόβλημα δεν μπορεί να το σηκώσει μόνο μία χώρα. Μάλιστα όταν αργεί μία δίκαιη λύση, ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση” για να συμπληρώσει πως “Η αλληλεγγύη πρέπει να αποδεικνύεται και προς τους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα και δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου”.

Άσκησε δριμεία κριτική για τους μέχρι τώρα χειρισμούς των ευρωπαϊκών κρατών, λέγοντας πως “η Ευρώπη μέχρι σήμερα απέτυχε να βρει μία κοινή λύση σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση” για να προσθέσει πως “η παρουσία σας εδώ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει”, απευθυνόμενος στους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Και διαμήνυσε στη συνέχεια: “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε. Η Ελλάδα περιμένει απτή βοήθεια από την Ευρώπη, η οποία δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες υποστήριξης της Ελλάδας στο προσφυγικό”.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα προς τους μετανάστες: “μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας”.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια” και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα και η Ευρώπη, δεν εκβιάζονται, συζητούν. Τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα”.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.