Κοροναϊός: Επιβεβαιώθηκε πέμπτο κρούσμα στην Ελλάδα – Φίλη της 38χρονης

Νέο κρούσμα κοροναϊού εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για γυναίκα εκπαιδευτικό που ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι φίλη της 38χρονης, η οποία ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κοροναϊό στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα ήταν τέσσερα, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν αυτό της 38χρονης, η οποία ζει στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό και το παιδί της.

Ακολούθησε το τρίτο κρούσμα και πρώτο στην Αθήνα. Ήταν αυτό της 40χρονης από το Μαρούσι που νοσηλεύεται στο “Αττικόν”. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η 36χρονη, που ήταν το τέταρτο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας.

Το υπουργείο Υγείας αλλά και όλες οι υγειονομικές αρχές συνιστούν ψυχραιμία τονίζοντας ότι ο κοροναϊός είναι διαχειρίσιμος τη στιγμή που η χώρα μας είχε ξεκινήσει από νωρίς την προετοιμασία αλλά και την ενημέρωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ.

Το χρονικό του πρώτου κρουσμάτος

Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στην Ελλάδα, η γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, εισήχθη στο ΑΧΕΠΑ την Τρίτη το βράδυ αφού προηγουμένως είχε επικοινωνήσει με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό 210-5212054 και είχε αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία. Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα είχε βρεθεί στο Μιλάνο σε εμπορική έκθεση ένδυσης. Την Κυριακή επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και την Τρίτη, χωρίς εμφανή συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα), επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και έλαβε οδηγίες να πάει στο νοσοκομείο αναφοράς. Στο ΑΧΕΠΑ ελήφθη το ιστορικό της και δείγμα γενετικού υλικού που απεστάλη στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ. Τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου επιβεβαίωσαν ότι ήταν φορέας του ιού. Αμέσως ετέθη σε απομόνωση στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου, όπου και θα παραμείνει για 14 ημέρες, και εκλήθησαν να εξεταστούν, ο σύζυγος της, το παιδί της και η μητέρα της.

Το υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε για το κρούσμα, την Τετάρτη προέβη στη δημοσιοποίησή του και αποφασίστηκε η ιχνηλάτηση του συνόλου των επαφών της 38χρονης. Δηλαδή, εκτός της οικογένειας της, εντοπίστηκαν και ελέγχθησαν και οι συνεπιβάτες της που κάθοντας στα πέριξ καθίσματα στο αεροπλάνο καθώς και το πλήρωμα καμπίνας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες κ. Σωτήρη Τσιόδρα, “στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης επαφών της πρώτης περιπτώσεως, επιβεβαιώθηκε σήμερα (Πέμπτη) από το Εργαστήριο Αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η μετάδοση του ιού σε στενό συγγενικό μέλος της συμπολίτισσάς μας, πρώτης περίπτωσης της νόσου στην πατρίδας μας. Το περιστατικό δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τις υπόλοιπες στενές επαφές και ο έλεγχος παραμένει αρνητικός”.

Η 38χρονη βρέθηκε λοιπόν να έχει μεταδώσει τον κορωνοϊό στο ηλικίας 10 ετών παιδί της, που αποτελεί το δευτερο καταγεγραμμένο κρούσμα και παραμένει νοσηλευόμενο επίσης για 14 ημέρες στο ΑΧΕΠΑ, σε καλή κατάσταση. Ο σύζυγος και η μητέρας της είναι αρνητικοί και έχουν λάβει οδηγίες να παρακολουθούν επισταμένως την υγεία τους και να περιορίσουν τις δραστηριοτητές τους. Το ίδιο συνεστήθη και στους συνεπιβάτες της στην αεροπορική πτήση καθώς και σε όσους άλλους ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της.

Αρνητικά και τα τέσσερα δείγματα των Κρητικών που πήγαν Βενιζέλειο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη λίγο μετά τις 20.00 βγήκαν αρνητικά τα αποτελέσματα από το Ιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τους τέσσερις Κρητικούς που πήγαν οικειοθελώς να εξεταστούν.

“Ενημερώθηκα πριν λίγο από τον επικεφαλής του Ιολογικού Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ότι τα τέσσερα δείγματα που είχαν ληφθεί είναι αρνητικά”, τόνισε μιλώντας στο cretapost η κ. Μπορμπουδάκη, η οποία παράλληλα τόνισε πως το Ιολογικό Εργαστήριο σήμερα ξεκίνησε κι επίσημα την λειτουργία του με αυτά τα τέσσερα δείγματα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.